U davnom srednjem vijeku dogodile su se velike stvari, a jedna od njih je upravo je i tvoje rođenje. Hej, znamo da nisi iz srednjeg vijeka! Ali ako želiš znati kako se komuniciralo u mračno doba, poslat ćemo ti glasnika. I to odmah!

Tih godina, ako te pamćenje još služi, oni koji su bili bio dovoljno bogati imali su zemlju i kmetove. Najčešće i neku tvrđavu s par vojnika. Mogli su si priuštiti glasnika koji će njihovu poruku prenijeti na željeno odredište. Vladar je svom dvorcu imao glasnika, a kada bi išao na put, stvorila se kurirska služba s brzinom dostave – koliko platiš, toliko brzo jašem (skoro kao i danas).

I glazba je u to vrijeme sadržavala poruku. Trubaduri su pjevali o svojim i tuđim pothvatima, putovali od mjesta do mjesta i prenosili doživljaje. Recimo da je ovako nekako zvučao hit godine!

Tih godina život nije bio lak posebno kod prenošenja informacija. Dobro je bilo kad se radilo o jednostavnoj poruci koju moraš isporučiti knezu u blizini, ali nekad su ta putovanja bila jako duga i teška. Sjeti se samo koliko je kilometara morao pretrčati onaj prvi maratonac da dostavi poruku s bojišta. Još ako ste nosili poruku za bitnu osobu, poput Pape, to nije bila samo poruka – podrazumijevalo se i dostavljanje nekog poklona. Prijedlozi za brak, tužne i sretne vijesti iz bitke, izvješća o stanju u državi.. Sve to mora što prije stići na svoje odredište. Ako imaš konja onda si express glasnik, a ako imaš magarca onda si GLS dostavljač!

Bez brige, tračalo se i onda, ipak je informacija od susjeda najtočnija. Odjećom se i u mračnom dobu mogla poslati poruka. Možda nije bilo majica sa znakom ‘peace’ koje pokazuju tvoj stav, ali bilo je bedževa, boja i traka. Ako hodaš u potpuno crnoj odjeći, jasno je da si u razdoblju tugovanja. Ako sretneš susjeda s okruglom pretečom bedževa koji na sebi ima nakovanj – to nije novi modni trend, već lokalni kovač.

Ako još misliš da si rođen u srednjem vijeku ili si poželio to doživjeti, iskoristi mogućnosti koje imaš danas! Uputi se na neki srednjovjekovni sajam, ali prvo pogledaj seriju ili film, da se znaš prigodno obući. Srećom pa danas Netflix izbaci čitavu seriju ili filmova prigodnog sadržaja odjednom pa je možemo streamati s nekog od online servisa kada nam to odgovara.

I to funkcionira bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet). Ako ga pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB serije ili filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u BluRay formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, što u srednjem vijeku baš i nije bilo moguće.

Danas nam se pogrešna poruka ne čini kao problem, no onda je znala imati puno veću težinu. Stvar je jednostavna – ako nešto pogriješiš, posljedice su takve da samo izgubiš glavu ili izazoveš nekakvu revoluciju. Sitnica!

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1990
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Strašna pogreška se nije dogodila, ali dogodila se revolucija u telekomunikacijskim uslugama, i to 1999. godine, kada u Hrvatsku dolazi A1 – tada pod imenom VIPnet. Ma sigurno se i toga sjećaš kad si već iz srednjeg vijeka! Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo put imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. Napokon!

Nova promjena stigla je početkom novog stoljeća, 2001. godine. Tadašnji VIPnet omogućio je nama korisnicima da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon, za Internet i za TV. 

Kao što vidiš, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz zaista promijenio od srednjeg vijeka, dana kada svijet možda nije postao poznatiji za tebe, ali je za Belu IV., Kolomana, Dmitra Zvonimira, Petra Krešimira, kneza Domagoja i Trpimira i kralja Tomislava. Sve se ovo – i još mnogo toga – dogodilo prije tvog života. Ti ipak živiš u svijetu filmova i serija u boji, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, stvaraš nove navike čitanja novina, razmjenjivanja osjećaja putem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!