U razdoblju renesanse dogodile su se uistinu velike stvari, a jedna od njih je upravo je i tvoje rođenje… Stani malo! Znamo da renesansa znači ponovno rođenje, ali to ne znači da nas možeš prevariti da si rođen u renesansi. Za kaznu, okušaj se sada u ručnom prepisivanju Biblije – bez pomoći Gutenbergovog stroja!

Prvi tiskarski stroj izumio je njemački zlatar Johannes Gutenberg. Svoje prvo izdano djelo, pripremao je oko 20 godina! Istina je da se radilo o Bibliju, a znamo da ona ima milijun stranica, a on ih je napravio u 48 primjeraka!

S obzirom na to da se u renesansi stalno nešto novo smišljalo, tako su i u glazbi odlučili nešto promijeniti. Upoznali smo madrigale! Poprilično fora naziv za jedan glazbeno-pjesnički oblik koji je obično imao dvije do tri kitice, a tri retka. Imao je dvije funkcije. Ili je bio svečana pjesma na bitnih događajima i ceremonijama ili se izvodio na dvoru, akademiji, u kući za kulturno uzdizanje. Poslušaj taj zvuk renesanse!

Koliku revoluciju je taj Johannes započeo, sigurno nije bio ni svjestan, zbog njega se svijet preokrenuo. Tiskale su se knjige, letci raznih propovjednika, knjižice raznih tematika. Više knjiga iziskivalo je i više čitača. Odjednom su svi htjeli biti obrazovani!

Mi smo bili posebni kao i uvijek pa nismo prvo tiskali Bibliju! Prva knjiga tiskana kod nas je bila „Misal po zakonu rimskog dvora“ iz 1483. godine. Poseban je i po tome što je prvi misal u Europi koji nije bio tiskan na latinici već na glagoljici. Sačuvali smo ih nepunih 11 primjeraka koje možeš pogledati na nekoliko lokacija po Hrvatskoj. Znamo da te zanima, ipak si ti iz renesanse!

Sad te još više zanima renesansa? Da Vinci i Michelangelo su te oduševili? Blago tebi što danas imaš Netflix koji izbaci čitavu seriju ili filmova o renesansi odjednom. Tako ju možemo streamati s nekog od online servisa kada nam to odgovara. I to funkcionira bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet). Ako ga pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB serije ili filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u BluRay formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, što u to vrijeme nije bilo moguće.

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1990.
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Leonarda Da Vincija uvijek se gledalo kao pravi primjer renesansnog čovjeka. Nema što nije znao i u čemu se nije okušao, matematika, arhitektura, anatomija, kiparstvo, inženjerstvo… Ipak nema do Mona Lise!

Zahvaljujući izumiteljima poput Da Vincija, dobili smo revoluciju. U telekomunikacijskim uslugama, takva jedna se dogodila 1999. godine, kada u Hrvatsku dolazi A1 – tada pod imenom VIPnet. Ma sigurno se toga sjećaš, ipak si ti s nama od renesanse! Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo put imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. Napokon!

Nova promjena stigla je početkom novog stoljeća, 2001. godine. Tadašnji VIPnet omogućio je nama korisnicima da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon, za Internet i za TV.

Kao što vidiš, PLACEHOLDER_IME, svijet se zaista promijenio od renesanse, dana kada svijet možda nije postao poznatiji za tebe, ali je za Leonarda Da Vincija, Michelangela Buonarrotija, Marina Držića, Hanibala Lucića i Francesca Petrarcu. Sve se ovo – i još mnogo toga – dogodilo prije tvog života. Ti ipak živiš u svijetu filmova i serija u boji, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, u svijetu novih navika čitanja novina, razmjenjivanja osjećaja putem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali kao i u renesansi, i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!