Svijet se za tebe bome prilično promijenio ako upravo čitaš ovo! Malo je sumnjivo da se ovako dobro snalaziš na Internetu… Dobro, recimo da ti vjerujemo! Dozvoli nam da te podsjetimo na najveće događaje koji su se dogodili u tvom djetinjstvu, mladosti, starosti…

Sve je započelo s izumom parnog stroja. Ma sjećaš se, 1764. godine kada je James Watt napravio pravi preokret u manufakturi i čime je počela prva industrijska revolucija! To je pokrenulo pravu lavinu izuma – parobrod, parna lokomotiva, zatim prva željeznička pruga.. 

Neke od najljepših i najpoznatijih skladbi dobili smo u ovom razdoblju. Glazba je cvjetala! Mozart je izbacio hitove poput Čarobne frule ili Male noćne muzike, dok je Beethoven nizao svoje simfonije sve do dolaska romantičara Wagnera i opernog velikana Verdija. Znaš da su to bili hitovi kad i danas pod tušem volimo otpjevati Ariju kraljice noći… dobro, pokušali otpjevati. Ovako bi trebala zvučati, poslušaj!

Osim navodno tebe, rodio se i film! Braća Auguste i Louis Lumière 1895. godine su konstruirali kinematograf, napravu koja je služila i kao kamera i kao projektor. U studenom te godine imali su svoju prvu projekciju filmova u Grand Caféu u Parizu. Radilo se o filmovima koji su prikazivali svakidašnje događaje poput dolaska vlaka na stanicu, bebe koja doručkuje ili izlaska radnika iz tvornice. I kod nas u Hrvatskoj na prvoj projekciji filma u Zagrebu, već sljedeće godine, bili su prikazani upravo njihovi filmovi. Zbog načina snimanja, braća su postavila i temelje rodu dokumentarnog filma.

Sada razumiješ kolika je povijest iza filmova i serija koje svakodnevno pratiš! Blago tebi što si još tu pa danas imaš Netflix koji izbaci čitavu seriju ili filmova odjednom tako da možeš streamati s nekog od online servisa kada god ti to odgovara. I to funkcionira bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet). Ako ga pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB serije ili filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u BluRay formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, što u tvoje vrijeme baš i nije bilo moguće.

Zamisli koliko bi teško bilo da danas nema ovih napravica koje nam sve govore… E pa sve to je to moralo od nekuda i krenuti. Ključni trenutak dogodio se kada je Samuel Morse 1837. godine izumio telegraf i abecedu signala da bi se prenosile poruke (Morseova abeceda), a skoro 40 godina kasnije još je veću revoluciju pokrenuo Alexander Graham Bell s izumom bez kojeg danas ne možemo – telefonom!

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1990.
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Slična se revolucija, ali u telekomunikacijskim uslugama, dogodila 1999. godine, kada u Hrvatsku dolazi A1 – tada pod imenom VIPnet. Ma sigurno se i toga onda sjećaš! Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo put imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. Napokon!

Nova promjena stigla je početkom novog stoljeća, 2001. godine. Tadašnji VIPnet omogućio je nama korisnicima da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon, za Internet i za TV.

Kao što vidiš, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz zaista promijenio od 1760. godine, dana kada je svijet postao bogatiji, dobro možda ne za tebe, ali za Nikolu Teslu, Beethovena, braću Grimm, Marie Curie, Jane Austin i kraljicu Victoriju. Sve se ovo – i još mnogo toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, nove su navike kod čitanja novina, svoje osjećaje i mišljenja razmjenjujemo putem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!