Te su godine modni uzori bili svi oni koje smo gledali na filmskom platnu, a njihove su kombinacije, pa čak i šminku, pokušavali kopirati apsolutno svi. Satenske haljine, kratka i valovita kosa – svi su htjeli biti lijepi kao hollywoodske zvijezde. S druge strane, muškarci su ostavili svoja odijela za formalne prigode i popularizirali nošenje pletenih džempera. Ležerno odijevanje postalo je pravim hitom.

Svi romantičari dobro pamte i pjesmu koja je obilježila ovu 1930. godinu, a to je “Georgia on My Mind”, američkog tekstopisca, pjevača i glumca Hoagyja Carmichaela. Kasnije su je obradili brojni popularni pjevači, a među njima i legenda soul glazbe rođena upravo u ovoj godini, Ray Charles. Poslušaj pjesmu koja je obilježila godinu tvog rođenja!

Ankete koje danas ispunjavamo, nemaju više papirnati oblik – skoro sve je prešlo online. Znaš da smo upravo 1930. godine prvi put saznali nešto više o publici koja sluša radio? I to sve zahvaljujući osobi imena Archibald Crossley, čovjeku koji je bilo ključan za ispitivanje javnog mišljenja.

U travnju 1930. BBC je uspio iznenaditi sve, kada su objavili “Danas nema vijesti” i odlučili pustiti glazbu na klaviru. Eto, možda je baš tu početak glazbenih radija koje danas poznajemo i koja slušaju tvoja djeca i unuci (a možda i praunuci!)! U ovoj je godini nastalo i prvo računalo. Da, stvarno, 1930. godine! Izumio ga je Vannevar Bush, a njegov je mehanički uređaj izračunavao diferencijalne jednadžbe koristeći kotač i disk – danas je to moguće riješiti uz malo guglanja i dva klika.

Te je 1930. godine najbolji, Oscarom nagrađeni film, bio “Na zapadu ništa novo”. Pogledaj trailer i prisjeti se ovog klasika!

Tih je godina kino bilo središte zabave. U kino se odlazilo na posebne dane – dijelom i zato što ulaznica nije bila baš dostupna svima. U kino se odlazilo po vijesti jer su u kinima prikazivali kratak program najvažnijih vijesti iz svijeta. A filmovi su dolazili na velikim kolutovima i doslovno su se na njih namatali. Sad zamisli kako je bilo gledati film koji je u tom fizičkom obliku proputovao pola Europe i na svakoj se projekciji malo ugrijao. Usput, znaš li kako su se tada cenzurirale nepoćudne scene, na primjer, ljubljenja? Jednostavno bi ih se izrezalo škarama!

Sve filmove danas je prilično jednostavno pronaći, dovoljno je tek nekoliko klikova. Znaš li da ćeš danas, ako poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u Bluray formatu), trebati 34,4 sekunde upravo zbog A1 Turbo Internet brzine?

Te 1930. nismo imali internet, ali zato ga danas imaš. One informacije koje smo nekada morali čekati danima sada čekamo tek nekoliko sekunda. Informacije kao što su one o najprestižnijim filmskim nagradama. Naravno, radi se o već spomenutim Oscarima, koji su se 1929. prvi put održali. Tako je, samo godinu prije tvog rođenja. Te godine najbolji glumac je bio Lionel Barrymore, koji je za ulogu u filmu „A Free Soul“ dobio zlatni kipić, iako ga publika najviše danas pamti po ulozi gospodina Pottera u filmu Franka Capre, „Divan život“ koji i ove godine uz A1 Internet možete pogledati sa svojim najbližima.

Kao najbolja glumica 1930. godine pamtit će se Edith Norma Shearer, koja je briljirala u ulozi u filmu „The Divorcee“. Pet puta nominirana je za glumu, što ju čini prvom u povijesti Oscara. A tek gledanje utakmica… 1930. godine, Argentina je pobijedila Urugvaj u finalu World Cup natjecanja. Pedesetak sretnika koji su te godine imali radijske prijamnike u Zagrebu vijesti je moglo saznati slušajući radio. Proći će još mnogo godina – točnije, do 1956. godine – prije nego dobijemo i televiziju.

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1930
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Za razliku od 1930., danas možemo birati na kojem ćemo televizoru i kada gledati sadržaj koji želimo. A niti televizor više nije samo za gledanje vijesti, serija i filmova. Puno se toga promijenilo, tako da danas imamo i one „pametne televizore“ koji uz Internet danas pruža više stotina programa. Sve što je potrebno je – spojiti na kućnu mrežu i to je to!

Prije pametnih televizora bilo je potrebno dovesti internet, a to je A1 učinio krajem 90-ih godina, točnije 1999. godine. Tada je bio poznatiji pod imenom VIPnet. To je bila velika promjena. Do tada nije bilo operatera koji bi ponudili uslugu mobitela na bonove. Kad god bi naišli na neki problem, imali smo operatera (i to prvi put) koji je nudio cjelodnevnu korisničku podršku. Eto, zato revolucija!

Druga, također značajna revolucionarna promjena stigla je 2001. godine, kada je tadašnji VIPnet omogućio da parkiranje platimo SMS porukom. Možda na prvu ne zvuči revolucionarno, ali samo deset godina kasnije mogli smo imati jedan ugovor koji je objedinio sve potrebne usluge, za fiksni telefon, Internet i naravno, za TV.

Kao što vidiš, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz zaista promijenio od 1930. godine, dana kada je svijet postao bogatiji za tebe (kao i za Neila Armstronga, Clinta Eastwooda, Seana Conneryja, Princezu Margaret i Sylviju Weinstock). Sve se ovo – i još mnogo toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, nove su navike kod čitanja novina, svoje osjećaje i mišljenja razmjenjujemo putem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!