Gotovo da ne postoji onaj tko nije vidio barem jedan oglas za najpoznatije piće na svijetu – Coca Colu. No, znaš li da je upravo 1931. godine poznati djedica stavljen u reklame kao dobar i topao, pravi Djed Božićnjak? Kako se kroz godine mijenjao, pogledaj u videu!

SStilovi su se, baš kao i djedica, također mijenjali kroz godine. Način na koji ćeš se predstaviti sa svojom frizurom pažljivo su biran detalj, bez obzira na to radilo se o djevojkama ili mladićima. Zato je jedna od najtraženijih frizura kod muškaraca svakako bila ona koju su nosili Clark Gable ili Frank Sinatra, jedne od najpoznatijih ličnosti 30-ih godina. Ako tražiš inspiraciju za frizera, baci pogled:

Te smo godine plesali uz pjesmu “Out of nowhere”, koju je popularnom učino pjevač Bing Crosby. Ovo je bila prva pjesma koja je za njega kao solo umjetnika bila prvi broj jedan hit. Poslušaj kako zvuči najveći hit 1931. godine!

Svijet je te 1931. godine bio zaista zanimljivo mjesto. U Nevadi su, zamisli, ponovo legalizirali kockanje (nakon godina i godina zabrane), završena je zgrada Empire State Building u SAD-u na veselje mnogih, a njemačka pilotkinja Elly Beinhorn poletjela je avionom do Afrike. Iako nije išlo baš sve po planu, možeš li zamisliti to uzbuđenje? Ne smijemo zaboraviti ni da je upravo tvoja godina bila ključna za jedan važan dio svakodnevnog života.

Te je godine General Motors na tržište izbacio hladnjak koji je napravio sigurnim za korištenje u svakom kućanstvu. I još ne možemo bez tog izuma, naročito u ljetnim mjesecima koje jedva čekamo da dođu! Svakodnevno kretanje ne možemo zamisliti niti bez automobila, a Ferdinand Porsche okupio je svoje bivše suradnike i osnovao danas jednu od najpoznatijih automobilskih kompanija. I to u Stuttgartu. Ono što bi još svakako trebalo znati je da je u vrijeme tvog rođenja tek druga žena dobila Nobelovu nagradu za mir. Njezino je ime Jane Addams, a nagradu je dijelila s Nicholasom M. Butlerom.

Te je 1931. godine najbolji, Oscarom nagrađeni film, bio “Na zapadu ništa novo”. Pogledaj trailer i prisjeti se ovog klasika!

Crno-bijele filmove danas sve rjeđe gledamo. Teško je zamisliti da ne gledamo filmove u boji, s mnoštvom efekata i zvukom koji nas još danima prati jer smo pod dojmom. Ipak, mora se priznati da ima nešto u njima. Ono nas vuče da promijenimo rutinu i vratimo se u naše dane mladosti. Zanimljivo, prije su prikazivanja filmova bila ograničena dok danas u filmovima možemo uživati čak satima!

Ako se danas odlučiš za crno-bijeli film, možeš ga streamati s nekog od brojnih online servisa. A ako koristiš A1 Turbo Internet, ne bi trebalo biti problema. Imaš opciju i preuzeti ga za gledanje u offline modu, a za 4GB filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u Bluray formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde.

Zamisli, rodio si se u godini kad je napravljen prototip elektronskog mikroskopa. Dobra godina za se istraživače i one koji će to tek postati! Nekada nepoznati uređaj, danas se koristi posvuda – u nastavi, u velikim istraživanjima, a i oni najmlađi ga često traže za rođendanski poklon.

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1931
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Znaš li da je Russell Kirsch 1957. godine stvorio prvu digitalnu skeniranu fotografiju? Za njega i vrijeme u kojem je živio to je bila revolucija. Mogli bismo reći da revolucija za Hrvatsku počinje 1999. godine. Što se dogodilo? Pa u Hrvatsku tada dolazi A1, ali pod drugim imenom – VIPnet.

Zašto revolucija? Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo puta imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. Revolucija!

Nova je revolucija stigla 2001., kada je tadašnji VIPnet omogućio da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon (to je bilo vrijeme prije nego su nas na kućni telefon zvali samo anketari), za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz temelja promijenio od 1931. godine, kada je svijet postao bogatiji za tebe (i za Jamesa Deana, Mohammada Alija, Leonarda Nimoya, Ritu Moreno, Silviu Pinal i Lily Pulitzer). Sve se ovo – i još puno, puno toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, prestali smo čitati novine, komuniciramo putem Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!