Među najvažnijim događajima u svijetu 1932. godine pamtit će se Olimpijske igre. Te igre nisu bile nama blizu, održale su se u Los Angelesu. Tada je napravljeno prvo Olimpijsko selo. Zanimljivo je da nema nikakvih fotografija o tome kako je izgledalo! Ali, kako ga ti zamišljaš?

U kutiji s uspomenama možda se nađe i obrubljeni turban ili baskijska beretka koju ste nosili da bi izgledali moderno, a gle čuda – danas je ponovo u modi! Uostalom, moda se uvijek vraća i ide u krugovima – evo, za sljedeću je godinu najavljen trijumfalni povratak fudbalerke!

Zvukovi jazz hita “All of Me” u izvedbi Louisa Armstronga bila je broj jedan na mnogim ljestvicama te 1932. godine. Upoznavanje uz zvukove trube najbolji je način da se priđe onoj simpatiji koja ti se oduvijek sviđala, naročito kad skupiš hrabrosti i pozoveš ju na ples. Znam da se sjećaš kako to zvuči, ali svejedno se prisjeti!

Nije samo Armstrong skupljao popularnost kada je u pitanju glazba. Istaknuo se i jazz skladatelj Duke Ellington, koji je napisao „It Don’t Mean a Thing, If It Ain’t Got That Swing“, pjesmu koja je nagovijestila dolazak swinga!

Danas je najpoznatiji Heisenberg onaj za kojeg smo čuli zahvaljujući televiziji i seriji Put prema dolje. U godini kada si rođen, postojao je Werner Heisenberg. Svoje radove počeo je objavljivati još u prošlom desetljeću, a gle ga sad!

Dobitnik je Nobelove nagrade i to u području fizike, za stvaranje kvantne mehanike. Trud se zaista isplati, potvrdili znanstvenici. Njegovi kolege znanstvenici, Sir Charles Sherrington iz Ujedinjenog Kraljevstva i Edgar D. Adrian iz SAD-a, dobili su nagradu za funkciju neurona. Da, to su one male stanice od koji se sastoji cijeli živčani sustav. Znanost je zanimljiva, pogotovo zato što još puno toga još uvijek nije otkriveno. Ponekad nismo toga svjesni, ali učimo cijeli život!

Film koji je te 1932. godine bio proglašen najboljim bio je Cimmaron redatelja Wesleyja Rugglesa. Još uvijek smo u eri crno-bijelih filmova pa pogledaj kako je izgledao trailer za njega!

Prije gledanja filmova, i ti se voliš informirati, pogledati neku najavu. Internet nam je omogućio da danas možemo pogledati cijeli film, a ne samo najavu. One filmove koji su nam omiljeni, možemo odlučiti želimo li streamati s nekog od ponuđenih online servisa. Bez brige, to neće stvarati nikakve probleme, posebno ako koristiš A1 Turbo Internet.

A ako si više osoba koja ga voli sačuvati „za svaki slučaj“, preuzimanje za gledanje u offline modu, za 4GB filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u Bluray formatu), dovest će te do toga da će tvoje vrijeme čekanja uz A1 Turbo Internet brzine čekati 34,4 sekunde. Toga nije bilo 1932., zar ne? Bez brige, nije brzo došlo do toga čak niti u 90-ima. Tada se Internet počinje masovnije probijati na tržište, a trebalo je čekati oko 9500 sati. To je više od 390 dana! Što se sve može u tom vremenu? Pa recimo samo da su neki uspjeli proputovati cijeli kontinent.

Te je 1932. godine nagradu za najbolju glumicu osvojila Katharine Hepburn za najbolju glumicu u filmu „Morning Glory“. Charles Laughton u muškoj kategoriji pridružio se lijepoj glumici s ulogom u filmu „The Private Life of Henry VIII“.

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1932
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Kao što znamo, s vremenom se i slušanje muzike promijenilo. Najviše dolaskom interneta u devedesetima. Početkom devedesetih dobili smo i MP3 format: način da glazbu komprimiramo tako da se olakšava njezino slanje. Kako danas slušaš glazbu? Možda preko nekog od streaming servisa? Da bi to danas mogli, morali smo prvo izmisliti MP3! A onda i MPEG – za video sadržaj. I zahvaljujući tome danas možemo upaliti YouTube (osnovan 2005. godine) ili gledati bilo koji od digitalnih streaming servisa.

A revolucija zapravo počinje 1999. godine, kada u Hrvatsku dolazi A1 – tada pod imenom VIPnet. Zašto revolucija? Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo puta imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. Revolucija!

Nova je revolucija stigla 2001., kada je tadašnji VIPnet omogućio da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon (to je bilo vrijeme prije nego su nas na kućni telefon zvali samo anketari), za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz temelja promijenio od 1986. godine, kada je svijet postao bogatiji za tebe (i za Zvonimira Baloga, Johnnyja Casha, Little Richarda, Elizabeth Taylor, Debbie Reynolds i Patsy Cline). Sve se ovo – i još puno, puno toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, prestali smo čitati novine, komuniciramo putem Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!