Svi smo mi ljubitelji društva, pa tako i društvenih igara. Jedna od najpoznatijih je zasigurno ona koja te može učiniti najbogatijim čovjekom na svijetu, ali i strpati u zatvor. Riječ je naravno o igri Monopoly. Upravo je ta igra ugledala svjetlo dana u istoj godini kad i ti.

Ali to nije sve. Mi ljudi poznati smo da volimo kolače. U zimsko doba slatko nam najviše paše jer nagovještava dolazak blagdana – priznaj da prave domaće kolače nitko ne može nadmašiti! E upravo je onaj plosnati čokoladni kolačić, koji danas možda znaš kao Krašoticu, nastao u ovoj godini.

Godine 1933. plesali smo uz ritmove pjesme “Stormy Weather” u izvedbi Ethel Waters. Bajkovit, sjetan zvuk, priskrbio je ovoj glazbenici mjesto u Grammy Hall of Fame. Upravo to je jedna od važnijih nagrada u glazbenim krugovima, a kako zvuči, podsjeti se odmah!

 Jedan od najpopularnijih sportova te godine sigurno je bio tenis. Te je godine na Wimbledonu svu konkurenciju u ženskoj kategoriji pomela Helen Moody, dok se među muškim teniskim velikanima izdigao Jack Crawford. Tenis je tada bio posve drugačija igra od današnje – bitno sporiji – a i igrao se u odjeći koja je više podsjećala na nešto za piknik, nego na sportsku odjeću.

Te je 1933. godine najbolji film bio Grand Hotel – najbolji film prema odabiru Akademije. Film je bi nominiran samo u jednoj kategoriji za Oscara, onoj za najbolji film i to je osvojio. Svakako se treba prisjetiti pa pogledaj trailer!

Znaš li da su u Americi jako popularna drive-in kina? Ovaj popularan način gledanja filmova iz udobnosti vlastitog automobila proizišao je (ništa neobično) upravo iz Amerike. A 1933. godine u New Jerseyu je otvoreno prvo takvo. Zamisli kakva novost! Vani si na otvorenom, više-manje, nitko ti ne mljacka pored uha, a od hrane možeš uzeti što ti god srce poželi, pa čak i maminu puricu s mlincima umjesto kokica. Zvuči kao savršen izlazak! I to još u godini kada je izašao film King Kong.

Mnogo godina kasnije, točnije 1976., pojavile su se prve VHS kazete. Sigurno se sjećate prve koju ste kupili za gledanje sa svojom obitelji. A zatim, 20 godina kasnije, prešli smo na DVD format, i uštedili puno prostora. Zamisli koliko prostora na svojim policama danas možeš uštedjeti ako odlučiš streamati s nekog od online servisa. I to funkcionira bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet).

Ako ga pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u Bluray formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, a te 1933. nisi to baš mogao jer Interneta nije bilo. Ali ako pogledamo brzine iz 1990., kada se Internet počinje masovnije probijati na tržište, trebalo je čekati oko 9500 sati. Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 390 dana!

Još nema niti naznake nekim igraćim konzolama, Playstation nije ni u planu! Pa kako onda živimo? Odgovor je vrlo jednostavan, društvene igre! Najdraže nam je bilo sjediti vani i slušati starije kako pričaju neke strašne priče. Jedna od njih bila je i ona vezana uz čudovište iz jezera, poznatije kao Loch Ness. U svibnju se navodno pojavilo u mutnim vodama, rekli su stariji.

Strašne priče odmah podsjete na braću Grimm. Znate li koja je prava priča iza jednih od najpoznatijih priča u svijetu? Njihove priče nisu onakve kakve su bile na početku, danas čitamo verzije koje su nešto ublažene kako bi ih djeca diljem svijeta mogla slušati prije odlaska na spavanje. Prave verzije bile su toliko strašne da nikome snovi ne bi bili bez vještica ili nekakvih zlih duhova. Jezivo!

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1933
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

I pričanje priča više nije isto kao prije. Devedesete su donijele velike i važne promjene. Primjerice kazetofon, u koji bi stavili omiljenu priču za djecu i unuke. Brzim napretkom tehnologije glazba iz kazetofona polako se prebacuje na malene MP3 uređaje. Što je uopće to? Uređaj koji je prije 15-20 godina skoro svaki srednjoškolac obožavao imati! Njime se krati vrijeme u autobusu, hodajući prema kući ili prilikom vježbanja.

Internet je postajao sve dostupniji. Nemamo neograničeni pristup, ali napokon se družimo u raznovrsnim virtualnim grupama, baš kao danas. Internet je tad bio mlad i još nije postojalo ovoliko mogućnosti pretraživanja koje bi ti omogućile da istražiš sve što ti padne na pamet.

Za Hrvatsku prava velika promjena svakako počinje 1999. godine, kada uu naše živote dolazi A1 – tada pod imenom VIPnet. Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove.

Sigurno je barem jedna osoba u tvojem telefonskom imeniku dobila SMS za Božić, Novu godinu ili bilo koji drugi blagdan. A kad ti je bilo dosadno, prvo bi se uzeo telefon u ruke i nazvala rodbina, samo da provjeriš jesu li dobro. Da je sve u najboljem redu i ako bi nešto zapelo, po prvi smo put imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. Isto kako smo mi tu za našu obitelj, tako je i podrška A1 uvijek tu bila za nas.

Nova velika promjena stigla je 2001., kada je tadašnji VIPnet omogućio da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon (to je bilo vrijeme prije nego su nas na kućni telefon zvali samo anketari), za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz temelja promijenio od 1933. godine, kada je svijet postao bogatiji za tebe (i za Gene Wildera, Larryja Kinga, Karla Lagerfelda, Joan Rivers,  Yoko Ono i Ninu Simone) Sve se ovo – i još puno, puno toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, prestali smo čitati novine, komuniciramo putem Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!