Ako si ljubitelj stripova, zasigurno znaš koji je to stripovski lik ugledao svjetlo dana upravo ove godine. Tako je, to je Flash Gordon. Njegovo prvo izdanje izašlo je samim početkom godine. Zvuči kao dobar početak, zar ne?

Sigurno nije prvi put da čuješ za kratki odjevni predmet, mini-suknju. Nije se to još uvijek nosilo, ali dobro je znati da je te godine rođena Mary Quant, britanska dizajnerica, koja ju je učinila popularnom.

A da pucketanje prstiju može biti ključno za jednu pjesmu, dokazuje hit godine, “Honeysuckle Rose”. Njega je fenomenalno otpjevao i odsvirao Fats Waller, a u spotu se pojavljuje uz predivne djevojke koje veselo skakuću u brzim taktovima koje Waller na klaviru izvodi. Poslušaj hit svoje godine!

Zanimljiva je naša ljudska anatomija, nije li? Kad se samo sjetiš te 1934. godine, neki poput tebe bili su tek male bebe. S druge strane, neki građani u Sjedinjenim Američkim Državama prvi put su dali otisak prsta! Daktiloskopija je svakako najsigurnija, ali i najraširenija metoda pomoću koje utvrđujemo identitet neke osobe. I to sve na temelju papilarnih linija. Ne moraš znati baš sve u detalje, ali bitno je da znati kome u Hrvatskoj moramo zahvaliti za pridonošenje u ovom području.

Radi se o Ivanu Vučetiću. Upravo je naš Ivan 1891. godine, i to u dalekoj dalekoj Argentini uveo prvi potpuni desetoprstni daktiloskopski karton. U Hrvatskoj je, da bi se identificirale osobe, daktiloskopija uvela ipak nešto kasnije, 1904. godine, i to u našem glavnim gradu Zagrebu. Kad samo pomisliš, danas je toliko normalno dati otisak prsta, da ponekad niti ne razmišljamo koliko je to velika stvar bila tada. Treba često čitati o velikim imenima koja su promijenila svijet u kojem danas živimo!

Te je 1934. godine najbolji film bio Calvacade, koji je doma ponio čak tri Oscara! Glavni glumci bili su Diana Wynyard, Clive Brook i Una O’Connor. Iako je Diana bila nominirana u kategoriji za najbolju glumicu, nagradu ipak nije osvojila. Pogledaj i trailer!

Iako je dobio zlatni kipić, Calvacade nisu pozitivno ocijenili na jednoj od najpopularnijih stranica za filmove, takozvanom IMDB-u. Osim što na njoj možemo pročitati sve zanimljivosti i informacije o filmovima, serijama, crtićima, možemo i ocijeniti film koji gledamo. Zamisli, mi možemo utjecati na to hoće li možda netko drugi uopće pogledati film. U 1934. godini toga nije bilo, morali smo se informirati najčešće usmenom predajom. Zapravo je to isto, samo što se danas ne radi o usmenoj nego češće o pismenoj verziji, zar ne?

Samo klik dijeli te od ove stranice. A danas te samo klik dijeli i od toga da pogledaš neki film. Nije više potrebno ići u kino, čekati da netko vrati kazetu u videoteku (sjećaš se videoteka?)… Ako danas poželiš pogledati neki film, možeš ga streamati s nekog od online servisa. I to funkcionira bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet).

Ako ga pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u Bluray formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, a te 1934. nisi to baš mogao. Ali ako pogledamo brzine iz 1990., kada se Internet počinje masovnije probijati na tržište, trebalo je čekati oko 9500 sati. Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 390 dana!

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1934
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Krajem godine, tvoje 1934. godine, žene su u Turskoj dobile pravo glasa. Nama je danas jako teško zamisliti da nam netko uskrati pravo da nešto kažemo, posebno kad shvatimo da je negdje u našoj blizini trenutno pametni telefon, a na njemu Facebook!

Kad se samo sjetiš, Facebook nam je došao tek 2004. godine, a od tad unuci i rodbina zovu te svaki dan, da se pobrinu da si dobro i da provjere kad ćeš im doći. Velike promjene dogodile su se i u načinu na koji odlazimo u trgovinu. Prije si uvijek morao imati gotovinu, a danas ne moraš skrivati novce po čarapama. Mladi pričaju i o nekom novom način prebacivanja novaca preko mobitela! Daleko je ta tehnologija dogurala…

Velika promjena za sve nas zapravo počinje 1999. godine, kada u Hrvatsku dolazi A1 – tada pod imenom VIPnet. Ma sigurno se toga sjećaš! Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo puta imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. Cijeli dan!!

Nova promjena stigla je početkom novog stoljeća, 2001. godine. Tadašnji VIPnet omogućio je nama korisnicima da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon, za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz zaista promijenio od 1934. godine, dana kada je svijet postao bogatiji za tebe (kao i za Giorgia Armanija, Carla Sagana, Leonarda Cohena, Judi Dench, Sophiu Loren i Brigitte Bardot). Sve se ovo – i još mnogo toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, nove su navike kod čitanja novina, svoje osjećaje i mišljenja razmjenjujemo putem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!