Najviše volimo kada nam u uho uđe ona lako pamtljiva melodija koju onda cijeli dan pjevušimo. Jedna od takvih je i ona „Bilo kuda, ki-ki svuda“, za fine bonbone naše slatke tvornice Kraš. Smislio ju je jedan učenik imena Ratko Zvrko, koji je kasnije postao jednim od poznatijih dječjih pisaca. Zapjevuši i ti!

Ove je godine igrač bejzbola Babe Ruth postigao svoj 714. home run. To je bio rekordni home run, odnosno zadržat će se na mjestu rekorda još sljedećih 40 godina! “Babe” je bio nadimak koji su mu dali suigrači, a skraćeno je od baby – zbog njegove naivnosti. Pogledaj povijesni trenutak nakon kojeg Babe Ruth ubrzo napušta bejzbol!

Fred Astaire oduvijek je bio pojam zvijezde – bio je televizijski voditelj, pjevač, glumac, koreograf, pa i plesač! Što god je radio, išlo mu je od ruke. Zato je i njegova pjesma “Cheek To Cheek” 1935. godine bila prepoznata kao najpopularnija. Kako zvuči podsjeti se odmah!

Svi mi ponekad nešto slažemo. „Sviđa mi se tvoj džemper“, „Odlično si ovo skuhala“ ili „Neću nikome reći“. Naravno, ti vjerojatno nisi nikada, ali ima onih koji jesu. Danas postoji stroj koji može razlikovat kada lažemo, a kada smo iskreni. To je naravno poligraf. U Poljskoj je prvi put upotrebljen 1935. godine. I to baš one godine kad je Monopoly pušten u prodaju!

Vjerojatno ne bi bilo ugodno da je poligraf dostupan svima, pogotovo onima koji vole drugima zaviriti u karte ili krasti novac iz banke (pričamo o društvenoj igri, naravno)! Kako baš taj poligraf zna da ja lažem? On razotkriva laž tako da mjeri kada dođe do većega broja fizioloških funkcija. To najčešće dolazi kada osjetimo neko uzbuđenje, što poligraf, kojeg još znamo i kao detektor laži odmah prokuži!

Dogodilo se jedne noći film je Franka Capre koji je osvojio nevjerojatnih pet Oscara! Redatelj Capra, te glumci Clark Gable i Claudette Colbert na svoje su police stavili zlatne kipove kao dokaz da je ova romantična komedija bila pun pogodak za njih i publiku. Pogledaj trailer!

Prije su se filmovi gledali isključivo u kinima. Tek dolaskom televizije svi su mogli malo po malo gledati isti sadržaj. I to u isto vrijeme! Romantične komedije, drame, trilere, pa čak i horore smo s godinama navikli gledati na različite načine. Filmovi su postali i veliki promotor neke zemlje. Tako svi danas za neke naše gradove znaju upravo i na taj način. Filmovi, dakle, svakako imaju više funkcija. Jedan od najpoznatijih primjera ovoga je i serija Igra prijestolja, zbog koje ljudi sve više i više posjećuju naš divan Dubrovnik.

Samo klik danas te dijeli danas od Dubrovnika. Ili barem virtualnog Dubrovnika. A svaku seriju koja je snimana u dalekom inozemstvu ili čak na drugom kraju svijeta možeš jednostavno uz A1 dovesti u svoj dom. Ako danas poželiš pogledati neki film, možeš ga streamati s nekog od online servisa. I to funkcionira bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet).

Ako ga pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u Bluray formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, a to prije baš i nisi mogao. Ali ako pogledamo brzine iz 1990., kada se Internet počinje masovnije probijati na tržište, trebalo je čekati oko 9500 sati. Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 390 dana!

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1935
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Iako nas je ponekad strah promjena, volimo ih jer najčešće označavaju nešto novo. A novi počeci nikada ne bi trebali biti loše. Na primjer, 2002. godine organizacija Srce (Sveučilišni računski centar) prvi je put izmjerila hrvatski prostor weba. Jedan takav početak za sve nas zapravo počinje 1999. godine, kada u Hrvatsku dolazi A1 – tada pod imenom VIPnet. Ma sigurno se toga sjećaš!

Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo puta imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. Cijeli dan!

Nova promjena stigla je početkom novog stoljeća, 2001. godine. Tadašnji VIPnet omogućio je nama korisnicima da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon, za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME,  svijet se iz zaista promijenio od 1935. godine, dana kada je svijet postao bogatiji za tebe (kao i za Elvis Presleya, Woody Allena, Dalai Lama, Luciano Pavarotti, Julie Andrews, Marry Berry). Sve se ovo – i još mnogo toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, nove su navike kod čitanja novina, svoje osjećaje i mišljenja razmjenjujemo putem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!