Sigurno ti se čini kao da su se 1936. mogle čitati samo knjige. U krivu si, upravo te godine je izašao prvi strip o Fantomu. Zovu ga još i „Duh koji hoda“, a njegov autor Lee Falk napravio je priču o kostimiranom junaku koji dolazi iz izmišljene afričke države Bangalle. Upravo je Fantom utabao put sljedećim superjunacima koji su tih tridesetih i četrdesetih bili popularni jednako kao i danas. Više od 500 novinskih tiskovina je prenosilo ovu senzaciju!  

Ove je godine mnoge knjigoljupce razveselila knjiga Zameo ih vjetar, roman autorice Margaret Mitchell. Roman s godinama dobiva na popularnosti i ostaje među mnogima jedna od onih knjiga koje i danas vole čitati. To pokazuju i Amerikanci, kod kojih se pokazalo da im je odmah nakon Biblije, upravo ova knjiga najdraža.

Te je godine jazz glazbenik Charlie Christian konstruirao prvu električnu gitaru! I tako je omogućio razvoj čitavog niza glazbenih žanrova koji će doći godinama i desetljećima poslije njega. Što smo slušali te 1936. godine? Poslušaj tadašnji hit afroameričke pjevačice Billie Holiday i prepusti se ljetnom zvuku originalnog jazza. Zamisli samo da si u New Orleansu!

O da, glavna zvijezda te godine nije bila nikakva glazbena ličnost, već legendarni Jesse Owens. Godinu 1936. apsolutno su obilježile Olimpijske igre koje su se održale u Njemačkoj.  Četiri se puta penjao na postolje i ušao u povijest atletike. Te je godine na zimskim olimpijskim igrama uvedena i disciplina alpskog skijanja. Ista ona u kojoj će se desetljećima kasnije uspješno natjecati naši Janica i Ivica Kostelić.

Atmosfera u zraku diljem svijeta polako se zahuktavala i miris sukoba se osjetio. Tako je već 1936. počeo sukob između Japana i Kine koji će se samo nastaviti u narednim ratnim godinama. Počinje Španjolski građanski rat, a potpisan je i Antikominternski pakt između Japana i Njemačke. Ključni trenuci odigrali su se i u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje nakon smrti Georgea V. kraljica Elizabeta II. zasjeda na tron.

Nitko to nije očekivao, ali je njezin stric Edward iznenada abdicirao. Elizabeta II. i danas čvrsto drži prijestolje. Kakav zaplet, baš kao sapunice koje danas gledamo! A kada smo već kod službe njezinom Visočanstvu, svi znamo tko je Bonda, James Bond. Godine 1936. rođena je prva Bondova djevojka, švicarska glumica Ursula Andress, koja je utjelovila Honey Ryder u prvom filmu o Jamesu Bondu, Dr. No.

Iako su filmski plakati bili šarenih boja, nije bilo ni DVD-a, ni BluRaya, filmovi su dovoljno dobri bili i u crno-bijeloj varijanti. Pobuna na brodu Bounty. Pogledaj trailer!

Ako danas poželiš pogledati neki film, možeš ga streamati s nekog od online servisa. I to funkcionira bez greške i štucanja (osebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet). Ako ga pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u Bluray formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, a te 1936. nisi to baš mogao jer Interneta nije bilo. Ali ako pogledamo brzine iz 1990., kada se Internet počinje masovnije probijati na tržište, trebalo je čekati oko 9500 sati. Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 390 dana!

Srčani bolesnici trebaju biti zahvalni za ovu godinu jer su Alexis Carrel i Charles Lindbergh osmislili prvo umjetno srce. Hvala im za to jer upravo je srce organ koji je priiiilično bitan za svakog čovjeka. U godini tvog rođenja uspješno je izveden i prvi let helikopterom!

Tada nije bilo problem odlučiti što koristiti, mobitel, radio, televizor, računalo, samo je velika kutija bila dovoljna. Ona je svojim zvukom izvještavala i uveseljavala brojne građane. Pa i tebe, priznaj. Već smo tada slušali Radio Zagreb, inače osnovan 15. svibnja 1926. godine, i osjećali se posebno što imamo nešto svoje domaće, pa makar to bila samo radio stanica.

Zamisli, na samom početku Radio je u Hrvatskoj slušao samo Zagreb i sjeverozapadni dio! U isto vrijeme, Britanci su već onda imali svoj javni servis, jedan od najpoznatijih u svijetu i danas – BBC. On je upravo te godine debitirao sa svojim prvim televizijskim programom od tri sata.

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1936
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Prava revolucija za Hrvatsku zapravo počinje 1999. godine, kada u Hrvatsku dolazi A1 – tada pod imenom VIPnet. Zašto revolucija? Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo puta imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. Revolucija!

Nova je revolucija stigla 2001., kada je tadašnji VIPnet omogućio da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon (to je bilo vrijeme prije nego su nas na kućni telefon zvali samo anketari), za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz temelja promijenio od 1936. godine, kada je svijet postao bogatiji za tebe (i za Vicu Vukova, Johna McCaina, Yves Saint Laurenta, Burta Reynoldsa, Gabi Novak i Ursulu Andress). Sve se ovo – i još puno, puno toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, prestali smo čitati novine, komuniciramo putem Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!