Svatko od nas u svojoj kući ima barem jednu omiljenu knjigu. Mnogima omiljena je ona od J. R. R. Tolkeina, Hobit, a objavljena je upravo u godini tvog rođenja. Knjiga je postala još popularnija nakon filma koji je po njoj snimljen – ali ti sigurno znaš da je knjiga gotovo uvijek bolja od filma.

Ta je 1937. godina bila i godina kada je, nakon duge četiri godine gradnje, dovršen Golden Gate most u San Franciscu. Ta je godina bila važna i za Walta Disneya jer je iz njegovog studija izašao prvi dugometražni animirani film – prvi crtić. Radilo se o adaptaciji priče braće Grimm, o Snjeguljici i sedam patuljaka. Danas crtiće stvaramo na računalu, uz složenu animaciju, 3D modeliranje… ma postoji tisuću tehnika! A oni prvi crtići nastajali su dugim, stvarno dugim crtanjem desetak animatora koji su crtali gotovo svaki pokret svojih junaka.

Naš bi filmski svijet bio neprepoznatljiv bez jednog čovjeka rođenog upravo te 1937. godine. Tada je rođen Morgan Freeman koji je inače maštao da postane pilotom – glumac je postao posve slučajno.

Održane su još jedne dodjele Oscara, gdje je pobjedu odnio The Great Ziegfeld, film koji će ostati upamćen i kao onaj s tri dobivena zlatna kipića, što nije mala stvar! Pogledaj trailer, možda i ti postaneš veliki obožavatelj:

Ako danas poželiš pogledati neki Oscarom nagrađeni film, možeš ga streamati s nekog od online servisa. I to funkcionira bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet). Ako ga pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u Bluray formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, a te 1937. nisi to baš mogao jer Interneta nije bilo.

Ali ako pogledamo brzine iz 1990., kada se Internet počinje masovnije probijati na tržište, trebalo je čekati oko 9500 sati. Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 390 dana! A nismo uopće spomenuli da smo te godine filmove gledali na videokazetama – i posuđivali ih u videotekama! Još luđe: morali smo plaćati kazne ako pogledani film ne bismo vratili na početak.

Ova je godina donijela važan pomak u medicini. Ako danas imamo alergiju na neku namirnicu ili pelud, medicina je spremna pomoći nam na brojne načine. Ali sve do 1937. bili smo nemoćni pred takvim izazovima – a tada je napravljen prototip antihistamina koji mnogima spašava živote.

Te je godine rođena heroina Sovjetskog saveza, prva žena u svemiru, Valentina Tereshkova. Iako je 1963. godine putovala u svemir, zapravo nije nikad prošla nikakav trening za pilota, znala je tek amaterski skakati padobranom.       

Tih ludih tridesetih svijet sluša jazz. Pjesma po kojoj 1937. godinu pamtimo bila je suradnja kralja swinga Bennija Goodmana i kraljice jazza Elle Fitzgerald. Kad najbolji rade pjesmu, ne može biti loše, uživaj!

Misliš da su kuće s ravnim krovom nešto što je nastalo u 21. stoljeću? Ne, kuća modernih linija postojala je već 1937. godine. Naravno za ‘najveće remek djelo američke arhitekture’ zaslužan je Frank Lloyd Wright sa svojom Kućom na slapovima (Kuća Kaufmann). Gradnja je trajala dvije godine, a od 1964. godine ona je otvorena kao muzej.

U isto vrijeme, prvo izdanje Detektivskog stripa je objavljeno u SAD-u. Svi smo kao dijete obožavali čitati i gledati sličice, samo se bilo teško odlučiti – koji tražiti mamu da nam kupi?! Ovaj strip ujedno je i jedan koji je najduže kontinuirano objavljivan. I to u cijeloj američkoj povijesti! A zamisli ovo, objavljuje se još i danas!

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1937
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

A prava revolucija za nas zapravo ne počinje tim stripom, već počinje 1999. godine, kada u Hrvatsku dolazi A1 – tada pod imenom VIPnet. Zašto revolucija? Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo puta imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. Revolucija!

Nova je revolucija stigla 2001., kada je tadašnji VIPnet omogućio da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon (to je bilo vrijeme prije nego su nas na kućni telefon zvali samo anketari), za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz temelja promijenio od 1937. godine, kada je svijet postao bogatiji za tebe (i za Morgana Freemana, Nancy Wilson, Johnnyja Cochrana, Shirley Bassey, Vanessu Redgrave, Brucea McLarena). Sve se ovo – i još puno, puno toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, prestali smo čitati novine, komuniciramo putem Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!