Ako si ljubitelj crtanih filmova, zasigurno znaš koji je to crtani lik ugledao svjetlo dana upravo ove godine. Prvu verziju najpoznatijeg nacrtanog zeca Warner Bros ekipa je skuhala upravo te godine. Bugs Bunny, odnosno naš Zekoslav Mrkva, postao je takav hit da je brzo debitirao u vlastitom crtiću bez Šunkića s kojim se volio prepirati od prvog filma. Možeš li zamisliti svoj život bez Zekoslava? Teško, njofra!

Možeš li zamisliti svoju svakodnevicu bez četkice za zube? E pa prije ove godine ljudi nisu imali četkice poput današnjih! U SAD-u, točnije New Jerseyju, napravljena su vlakna od najlona za četkicu za zube, a to je ujedno bio i prvi proizvod od najlona.

Čini se da su se slušatelji samo zaželjeli pauze od klasičnog jazza! Ove godine nije bilo dovoljno gledati Freda Astairea da glumi i pleše na filmskom platnu, željeli smo ga i slušati kako pjeva svaki dan. Pjesma godine njegova je balada snimljena u Los Angelesu u ožujku 1938. Uživaj u Astairevoj izvedbi pjesme ‘Change Partners’!

Danas smo navikli da što god se dogodilo bilo gdje u svijetu, vrlo brzo ćemo vidjeti sliku i zvuk s mjesta događaja i biti informirani. Te 1938. to baš nije bilo tako, a dokaz je svakako jedan od najzanimljivijih događaja u povijesti radija kao medija. Pazi, 30. je listopad, jesen je u zraku. Američka radiopostaja CBS, oko 20 je sati.

Orson Wells emitira dramu Rat svjetova, kao svoju adaptaciju istoimenog romana H. G. Wellesa koja govori o invaziji Marsovaca na Zemlju. Izvedba se sastojala od niza novinskih izvještaja. Sam Orson bio je poprilično dobar narator kad je uspio gotovo cijelu naciju preplašiti da pomisle da je sve to istina! Šest milijuna slušatelja zajedno je proživjelo pravu dramu, a neki su zvali i  hitne službe. Bizarno!

Održane su i desete dodjele Oscara, gdje je pobjedu odnio biografski film o francuskom piscu Emilu Zoli. Film će ostati upamćen i kao prvi koje je dobio dvoznamenkasti broj nominacija (10), dok je u konačnici osvojio četiri zlatna kipića, za sporednog glumca, produkciju i scenarij, uz onaj najbitniji za najbolji film. Imali smo i onda trailere za filmove, prisjeti se!

Pravu konkurenciju pobjedniku je radila prva od mnogih verzija filma ‘Zvijezda je rođena’, koja je ukrala popriličnu pažnju, a među nominiranim filmovima našla se i Disneyjeva Snjeguljica. Inače, Zvijezda je rođena priča je koja je dobila još četiri verzije: 1951. snimljena je TV verzija s Kathleen Crowley i Conradom Nagelom, tri godine poslije verzija s Judy Garland i Jamesom Masonom, potom 1976. verzija s Barbrom Streisand i Krisom Kristoffersonom, i na posljetku posljednja – 2018. godine, s Lady Gagom i Bradleyjem Cooperom.

Samo klik dijeli te od rezultata dodjele Oscara, a i samo te klik dijeli od toga da pogledaš pobjednički film. Nije više potrebno ići u kino, čekati da netko vrati kazetu u videoteku (prvo mora proći mnogo mjeseci da dođe na kazetu)… Ako danas poželiš pogledati neki film, možeš ga streamati s nekog od online servisa. I to funkcionira bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet).

Ako ga pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u Bluray formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, a te 1938. nisi to baš mogao. Ali ako pogledamo brzine iz 1990., kada se Internet počinje masovnije probijati na tržište, trebalo je čekati oko 9500 sati. Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 390 dana!

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1938
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Danas uživamo povlastice brzog interneta, a brzinsko postignuće 1938. godine bio je pothvat Mercedesa s modelom prigodnog nadimka – Rekordno vozilo. Ono je postiglo brzinu od 432,7 km/h na državnoj autocesti između Frankfurta i Darmstadta. Vozač je bio višestruki prvak Rudolf Caracciola.

Prava stvar kad je riječ o brzini i stabilnosti zapravo počinje 1999. godine, kada u Hrvatsku dolazi A1 – tada pod imenom VIPnet. Zašto? Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo puta imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku.

Zatim je stigla 2001., kada je tadašnji VIPnet omogućio da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon (to je bilo vrijeme prije nego su nas na kućni telefon zvali samo anketari), za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz zaista promijenio od 1938. godine, dana kada je svijet postao bogatiji za tebe (kao i za Arsena Dedića, Karla Lagerfelda, Tereziju Kesoviju, Teda Turnera, španjolsku kraljicu Sofiju). Sve se ovo – i još mnogo toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, nove su navike kod čitanja novina, svoje osjećaje i mišljenja razmjenjujemo putem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!