Ako si ljubitelj stripova, zasigurno znaš koji je to stripovski lik ugledao svjetlo dana upravo ove godine. ‘Vitez tame’ iz grada Gothama. Batman! Danas Batmana, odnosno Brucea Wayne jako dobro poznajemo, znamo tko su Alfred i Robin, ali i koliko je podmukao neprijatelj Joker. Stripovi o ovom šišmiš junaku iznimno su traženi i danas, dok smo mi u Hrvatskoj Batmana zavoljeli prvo gledajući animirane filmove o njegovim pothvatima.

Sigurno nije prvi put da čuješ za Svjetsku izložbu u New Yorku? To je ona gdje se pojavilo mnoštvo nove tehnologije bez koje danas ne bismo mogli zamisliti život. Najlon je dodatno istražen kao materijal, predstavljena je fotografija u boji (zamisli samo zalazak sunca u crno bijeloj verziji), a upoznali smo i prvi televizor i klima uređaj.

A da lupkanje petama može biti ključno za jednu pjesmu, dokazuje hit godine, “Over The Rainbow”. Zvuči neobično? Sjeti se što je to Dorothy morala napraviti kako bi putovala Ozom! Pobjednička pjesma godine dolazi upravo iz filmskog hita kojeg i danas volimo, a to je Čarobnjak iz Oza. Judy Garland utjelovila je Dorothy Gale i otpjevala hit pjesmu godine, a film će zato zasluženo biti i nagrađen na sljedećoj dodjeli Oscara.

Znaš kako je posljednjih godina, prije korone, bilo popularno putovati u Tajland? A sjećaš li se da se zapravo nije uvijek tako zvao? Čekaj, kad pročitaš ime, odmah ćeš se sjetiti! Siam! Tako je, Siam je upravo 1939. godine odlučio promijeniti ime u Tajland koji i danas koristimo. Tadašnji diktator Plaek Phibunsongkhram odlučio se za promjenu kao jedan korak ka modernizaciji te države. Hmm teško je zamisliti drugo ime za našu Hrvatsku. Te je godine počeo i Drugi svjetski rat. Dok smo se mi brinuli o stanju na našem kontinentu, u SAD-u su još malo mogli uživati u bezbrižnoj sigurnosti i uživati u recimo filmovima…

Te je 1939. godine najbolji film bio je ‘U grob ništa ne nosiš’ (You Can’t Take It With You). Ova romantična komedija je imala sedam nominacija te je na kraju osim zlatnog kipića za najbolji film, osvojila i onaj za najboljeg redatelja. Redatelj Frank Capra film je napravio prema drami koja je nagrađena nagradom Pulitzer. Ma ovom filmu je uspjeh bio zagarantiran! Pogledaj trailer, sjeti se ljubavne priče između Tonyja i Alice!

Sigurno se sjećaš priče kako su jednom napravili malih sedam Oskarića i jedan veliki za Snjeguljicu i sedam patuljaka. E pa to je bila upravo na ovoj 11. dodjeli, gdje je taj film opet bio aktualan, a mlada glumačka zvijezda Shirley Temple uručila je tog jednog od najposebnijih Oscara samom Waltu Disneyu. Šteta što i danas nemamo ovako posebne kipiće Oscara, neki su ih zasigurno zaslužili!

Danas te samo klik dijeli i od toga da pogledaš neki film. Nije više potrebno ići u kino, čekati da netko vrati kazetu u videoteku (sjećaš se videoteka?)… Ako danas poželiš pogledati neki film, možeš ga streamati s nekog od online servisa. I to funkcionira bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet).

Ako ga pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u Bluray formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, a te 1939. nisi to baš mogao. Ali ako pogledamo brzine iz 1990., kada se Internet počinje masovnije probijati na tržište, trebalo je čekati oko 9500 sati. Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 390 dana!

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1939
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Devedesete su donijele velike i važne promjene. Internet je postao dostupniji. Jedan od najvećih teleskopa na svijetu, Hubble, lansiran je u orbitu. Procvjetala je moderna e-trgovina. Godine 1995. pokrenuli su i Amazon i eBay, a 1999na tržištu se pridružio i Alibaba.

Početkom devedesetih dobili smo i MP3 format: način da glazbu komprimiramo tako da se olakšava njeno slanje. Kako danas slušaš glazbu? Možda preko nekog od streaming servisa? Da bi to danas mogli, morali smo prvo izmisliti MP3! A onda i MPEG – za video sadržaj. I zahvaljujući tome danas možemo upaliti YouTube (osnovan 2005. godine) ili gledati bilo koji od digitalnih streaming servisa.

Promjena počinje 1999. godine, kada u Hrvatsku dolazi A1 – tada pod imenom VIPnet. Zašto? Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo put imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku.

Nova je revolucija stigla 2001., kada je tadašnji VIPnet omogućio da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon (to je bilo vrijeme prije nego su nas na kućni telefon zvali samo anketari), za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz zaista promijenio od 1939. godine, dana kada je svijet postao bogatiji za tebe (kao i za Borisa Dvornika, Sir Iana Murraya McKellena, Ralpha Laurena, Tinu Turner, Ivicu Vidovića). Sve se ovo – i još mnogo toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, nove su navike kod čitanja novina, svoje osjećaje i mišljenja razmjenjujemo putem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!