Evo nas, 40-e su počele, a s njima i dobre vijesti. Za sve ljubitelje mačke i miševa, naravno u animiranom obliku, premijerno stiže epizoda “Puss Gets the Boot”. Sva djeca oduševljeno gledaju prvu epizodu crtanog serijala Tom i Jerry, koji i danas stavlja osmijeh na dječja lica diljem svijeta.

Dugo je bilo potrebno da se svi naviknu na ovaj proizvod, jesi li među njima? Najlonke su od samih početaka kod muškaraca izazivale negodovanje jer su žene velike svote trošile upravo na njih! Naime, upravo su 1940. prve najlonke puštene u prodaju u SAD-u. Kod naših djevojaka popularnost su doživjele početkom dvadesetog stoljeća, a zamisli samo – nisu ih svi mogli priuštiti!

Da je osmijeh najbolje oružje za hvatanje nečijeg srca zna Tommy Dorsey koji je u tvojoj 1940. godini imao najveći hit, a to je “I’ll Never Smile Again”. Pomalo tužna i sjetna bila je broj jedan na Billboardovoj prvoj nacionalnoj ljestvici prodaje singlova u srpnju 1940. Poslušaj hit svoje godine!

Svako novo desetljeće nosi neke novosti i promjene, a ti koji si važan dio 1940. reci – kako je to biti rođen u godini kada su dva najjača čovjeka rođena? Jedan od njih je neuništivi Chuck Norris, poznatiji i kao Walker, teksaški rendžer. Sigurno nije bilo lako niti jednom od njegovih neprijatelja u svih devet sezona koliko je serija trajala! Služio je u zračnim snagama SAD-a, a kultni status stekao je kao glumac, scenarist, producent, ali najprije – borac.

Drugi, ali nipošto slabiji, je majstor borilačkih vještina Lee Jun-fan. Ma znaš ga – Bruce Lee! Da da, iste godine ste rođeni. Često upravo u glumcima, glumicama, pjevačima i pjevačicama tražimo neke idole. Danas te idole pratimo zahvaljujući napretku tehnologije. Gotovo svaki od njih ima svoju službenu stranicu i društvene mreže koje koristi da bi se povezao sa svojim pratiteljima. Zamisli, Chuck Norris danas ima 80 godina! Koje li je on sve promjene vidio na svoje oči.. Ali, i ti si. Prošli ste sve – od rasta televizije, filmske industrije, glazbene industrije..

Ako je jedna godina bila posebno uspješna za film, to je ova – 1940. godina. Najbolji film s kojim je upoznata svaka generacija, te je godine bio Zameo ih vjetar. O da, uspješan film pokupio je čak osam Oscar kipića! Iako vjerujem da te nije zaobišao ovaj film, pogledaj svakako trailer za film tvoje godine!

Ljubav na filmskim ekranima uvijek izgledala tako jednostavno, no kako je vrijeme odmicalo tako su se i pravila udvaranja mijenjala. Od onog jednostavnog „ljubim ruku“, prelazili smo na dosta opuštenije verzije. Ples je uvijek bio dobar način zavođenja, a pojavom bržih taktova povećavao je šanse da će netko pasti na vaše vještine! Ipak, nema do onih dobrih sporih stiskavaca za prave romantičare. Kada su se pojavile glazbene linije, a zatim i walkman pa discman, doslovno smo mogli sami napraviti taj romantični ugođaj.

Za sve koji ne znaju plesati baš najbolje, danas ih samo klik dijeli i od toga da pogledaju neki romantični film. Nije više potrebno ići u kino, nabavljati DVD od susjeda… Ako danas poželiš pogledati neki film, možeš ga streamati s nekog od online servisa. I to funkcionira bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet).

Ako ga pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u Bluray formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, Nisi to baš mogao. Ali ako pogledamo brzine iz 1990., kada se Internet počinje masovnije probijati na tržište, trebalo je čekati oko 9500 sati. Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 390 dana!

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1940
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Od 1940. godine zaista smo napredovali. Tvoj način komunikacije zasigurno se promijenio. Prvo si koristio telefon, i to ne baš često jer, hej, pa nisu svi baš imali novaca za telefon. Telefon koji danas ima svatko, a neki čak i dva! Tranzistor iz 1947. zasigurno je puno značio za daljnji razvoj. A kad se samo sjetiš da su te jedno vrijeme ograničavale žice, a gle dana – možeš po cijeloj kući hodati s njime. Za one odvažne, čak i vježbati!

Velika promjena za sve nas zapravo počinje 1999. godine, kada u Hrvatsku dolazi A1 – tada pod imenom VIPnet. Ma sigurno se toga sjećaš! Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo put imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. Kakav napredak, zar ne?

Nova promjena stigla je početkom novog stoljeća, 2001. godine. Tadašnji VIPnet omogućio je nama korisnicima da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon, za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz zaista promijenio od 1940. godine, dana kada je svijet postao bogatiji za tebe (kao i za Johna Lennona, Peléa, Bruce Leeja, Chuck Norrisa, Al Pacina, Nancy Pelosi i Nancy Sinatru). Sve se ovo – i još mnogo toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, nove su navike kod čitanja novina, svoje osjećaje i mišljenja razmjenjujemo putem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!