Znaš onaj trenutak kad se udobno smjestiš u svoj naslonjač, pripremiš kokice za svoj najdraži film, uzmeš daljinski upravljač i onda počnu reklame. E pa u tvojoj godini prikazana je prva reklama u povijesti! I to za Bulova satove. Nije ti poznato? Baci pogled!

Osoba, točnije rečeno, sisavac godine časopisa Time u tvojoj je godini trebala biti ni manje ni više nego slon Dumbo. No, tada se dogodio napad u Pearl Harboru, pa su se u časopisu predomislili i ipak odlučili da će to biti Franklin Roosevelt.

Još jedna uspješnica pjevača Jimmyja Dorseya dospjela je na sam vrh liste, ali ovoga puta za 1941. godinu! Pjesma Amapola (Pretty Little Poppy) na Billboardovoj je ljestvici bila 14 tjedana i uspjela zauzeti prvo mjesto, a poznato je i da je bila popularna među američkim vojnicima. Poslušaj hit godine!

Jedna od najpoznatijih nagrada, svakako je ona Nobelova. Dodjeljuje se svake godine, no 1941. godina bila je posebna i po tome što se za tu godinu dodjela nije održala, stoga nema niti dobitnika. Dodjeljuje se još od 1901. godine i to u različitim područjima za različite doprinose – u fizici, kemiji, medicini ili fiziologiji, književnosti i onima koji su pridonijeli općem miru. Znaš li i da se nagrada ne mora nužno dodijeliti?

O svemu naravno odlučuje povjerenstvo. Zamisli koliko su se promijenile tehnike kod glasanja. Koliko je prije bilo potrebno papira za sve te podatke. Vjerojatno su pojavom skenera, tog divnog uređaja za prenošenje dokumenata, 1957. godine dosta olakšali pretraživanje arhive i unošenje jako važnih podataka za povijest. A danas je glasovanje moguće uz pomoć računala, laptopa, tableta, pa čak i telefona.

Sa čak 11 nominacija za Oscara, film Alfreda Hitchcocka ušao je u povijest! Iako je film Rebbeca osvojio tek dva od navedenih 11 kipića, uzeo je onaj čije se proglašenje najviše iščekuje! Pogledaj trailer najboljeg filma iz 1941. godine!

Prije kada su se gledali filmovi, gledali su se najčešće na jednom uređaju. I nije tu bilo previše biranja. Danas je dosta drukčije. Osim što postoji više uređaja u svakom kućanstvu, moguće je da sjediš u prostoriji i samo ti slušaš ono što gledaš!

Naravno, sve je to krenulo kada su se pojavile prve slušalice. Iako ih danas najviše koristimo za slušanje omiljene glazbe, prije to nije bio trend. Koristili su ih, vrlo predvidljiv odgovor, telefonski operateri. I to oko 1881. godine! One su se, kao i radio i televizija, mijenjale, a za prve moderne slušalice možemo zahvaliti američkom inžinjeru Nathanielu Baldwinu. Ipak, nije bio toliko oprezan i na kraju ih je zaboravio patentirati.. Poruka priče – zapisuj ako slabo pamtiš!

Ako poželiš ponovo pogledati neki film, jer na primjer pamćenje te ne služi više dobro, danas to nije nikakav problem. Baš naprotiv! Poželiš li pogledati neki film, možeš ga streamati s nekog od online servisa. I to funkcionira bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet).

Ako ga pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u Bluray formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, a te 1941. nisi to baš mogao. Ali ako pogledamo brzine iz 1990., kada se Internet počinje masovnije probijati na tržište, trebalo je čekati oko 9500 sati. Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 390 dana!

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1941
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Za razliku od 1941., danas možemo birati na kojem ćemo televizoru i kada gledati sadržaj, hoćemo li pojačati glasno koliko želimo. Puno se toga promijenilo jer nam Internet danas pruža više stotina programa. Kada dođu unuci i požele gledati neki crtani film, za čas im se to može omogućiti. Sve što je potrebno je – spojiti na kućnu mrežu i to je to!

Velika promjena za sve nas zapravo počinje 1999. godine, kada u Hrvatsku dolazi A1 – tada pod imenom VIPnet. Ma sigurno se toga sjećaš! Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo put imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. Zvuči savršeno, jer i je!

Nova promjena stigla je početkom novog stoljeća, 2001. godine. Tadašnji VIPnet omogućio je nama korisnicima da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon, za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz zaista promijenio od 1941. godine, dana kada je svijet postao bogatiji za tebe (kao i za Bernieja Sandersa, Boba Dylana, Neila Diamonda, Marthu Stewart i Faye Dunaway). Sve se ovo – i još mnogo toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, nove su navike kod čitanja novina, svoje osjećaje i mišljenja razmjenjujemo putem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!