U potrazi za materijalima s kojima bi napravio prozirne plastične nišane za pištolje za savezničke vojnike u ratu protiv Osovine, doktor Harry Coover slučajno je izumio – superljepilo! Mora se priznati, ponekad se najzanimljivije stvari događaju upravo slučajno.

Crtani su filmovi neizostavni dio svačijeg djetinjstva, no za razliku od danas, žurbe i pritiska za snimanjem nastavka očigledno nije bilo. Između dva nastavka ovog crtanog filma službeno je najduža stanka i to od 64 godine. Riječ je o Bambiju. Prvi film izašao je 1942. dok se nastavak pojavio tek 2006. godine.

Božićne pjesme, moraš priznati, obožavaš! A ova je bila apsolutni hit u godini tvog rođenja (a i puno, puno godina poslije). Pjesma je “White Christmas”, a njezin izvođač Bing Crosby. Pjesma je nagrađena Oscarom i brojnim drugim priznanjima, a podsjeti se i zašto..

Kako je bila zelena moja dolina! Ne, nije to nostalgija nego naziv najboljeg filma za 1942. godinu redatelja Johna Forda. Ponosno su doma odnijeli čak pet zlatnih kipova, a za ostalih pet ostale su im samo nominacije. Bome, za svaku pohvalu!

Superjunaci nisu samo oni u filmovima. To su i svi oni doktori koji svakodnevno spašavaju živote. Za vrijeme rata koji je trajao i u 1942. godini svi doktori i medicinske sestre bili su krajnje potrebni. Mnogi vojnici, ali i obični građani trebali su njihovu pomoć, a oni se nisu suzdržavali. Svaki svoj atom snage posvetili su im da bih ih spasili.

Brzina je u medicini presudan faktor, bilo da se radi o operaciji ili samom dolasku potrebih liječnika. Zamisli vrijeme kada nismo imali mobitel da brzo nazovemo doktora! I tehnologija u medicini daleko je napredovala jer mnoge se bolesti danas uspiju izliječiti upravo zbog brze reakcije.

Jedan brzi klik danas te dijeli od doktora. Pa čak i onog kojeg voliš pratiti u svojim omiljenim serijama i na raznim televizijskim kanalima. A svaku seriju koja ti se gleda možeš jednostavno uz A1 dovesti u svoj dom. Ako danas poželiš pogledati neku seriju ili film, možeš ih streamati s nekog od online servisa. I to funkcionira bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet).

Ako ga pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u Bluray formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, a te 1942. nisi to baš mogao jer je Interneta nije bilo. Ali ako pogledamo brzine iz 1990., kada se Internet počinje masovnije probijati na tržište, trebalo je čekati oko 9500 sati. Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 390 dana!

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1942
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Da bi se napravilo nešto veliko, potrebno je uvijek otići korak dalje. Tako je i svakim pomakom u tehnologiji promjena dolazila, i to ne mala. Kada se samo sjetimo da je prijenosni fotoaparat 1900. godine izumljen. Ili primjerice penkala, 1906. godine.

Danas penkalu koristimo vrlo rijetko jer većinu toga zapisujemo na uređaj s kojim provodimo najviše vremena u danu. To je naš pametni telefon. Iako nas je ponekad strah promjena, volimo ih jer najčešće označavaju nešto novo. A svaki je novi početak prilika za nešto veliko.

Jedan takav početak za sve nas zapravo počinje 1999. godine, kada u Hrvatsku dolazi A1 – tada pod imenom VIPnet. Ma sigurno se toga sjećaš! Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo puta imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. Cijeli dan!

Nova promjena stigla je početkom novog stoljeća, 2001. godine. Tadašnji VIPnet omogućio je nama korisnicima da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon, za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz zaista promijenio od 1942. godine, dana kada je svijet postao bogatiji za tebe (kao i za Joea Bidena, Stephena Hawkinga,  Muhammad Alija, Arethu Franklin, Barbaru Streisand i Betsey Johnson). Sve se ovo – i još mnogo toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, nove su navike kod čitanja novina, svoje osjećaje i mišljenja razmjenjujemo putem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!