Sigurno znaš za jednog od najvećih superjunaka, Supermana. Ako znaš za njega znaš i da je jedina stvar koja ga može uništiti kriptonit. Kriptonit nije stvoren u stripovima već kao potreba koja omogućava glumcu koji mu je posudio svoj radijski glas da odmori neko vrijeme.

Zvukovi truba i orkestra doveli su još jednu pjesmu na sam vrh ljestvica najslušanijih hitova 1943. godine. Pjesma “I’ve Heard That Song Before” Harryja Jamesa ima taj pomalo koketni ritam i poziva na lagano ljuljanje ili čak ples. Poslušaj hit godine!

Već na početku godine loše vijesti obišle su svijet – umro je Nikola Tesla. Čovjek kojem dugujemo puno toga jer je njegovo otkriće jedno od najvećih otkrića koje je promijenilo svijet. Za sebe nije govorio da je izumitelj, već se karakterizirao kao osoba koja samo otkriva ono što je oko nas. Sa samo tridesetak godina osnovao je u New Yorku tvrtku Tesla Electric Light and Manufacturing Company, a 1887. tvrtku Tesla Electric Company.

Tamo je imao laboratorij u kojem je najprije konstruirao elektromotore izmjenične struje. Iako je dobio mnoga priznanja, Nobelovu nagradu nije htio dijeliti sa svojim najvećim rivalom Edisonom, stoga ju nije niti dobio! Priča se da Tesla nije imao baš puno prijatelja i da je bio jako visok. Izgled svakako nije važan za ovu priču, ali pomaže da zamislimo ekscentrika kakav je, barem po pričama, bio.

Evo nam još jednog u zlatnoj kolekciji, filma Mrs. Miniver. Proglašen je najboljim filmom 1943. godine, a kao potvrdu za to dobio je šest Oscara! Glumice Greer Garson i Teresa Wright dobile su nagrade kao najbolje u glavnoj i sporednoj ulozi, a priznanje je dobio i redatelj William Wyler. Pogledaj trailer za film godine!

Jedan od najvažnijih sastanaka savezničkih vođa za vrijeme Drugog svjetskog rata dogodio se te 1943. godine. Bio je to sastanak na kojem su bili Franklin D. Roosevelt, britanski premijer Winston Churchill, Charles de Gaulle i Henri Giraud. Na toj je sastanku dogovoreno da će se do kraja boriti protiv Hitlera i njegove vojske.

Ono što je zanimljivo je da je predsjednik Roosevelt na tu konferenciju prvi put išao avionom. Zamisli, danas je avion jedno od najkorištenijih prijevoznih sredstava kada se odlučimo za neko putovanje. Sati i sati koje bi prije ljudi provodili u busu danas su utrošeni na razgledavanje i kupovanje suvenira! Brzina je svakako nešto to je poželjno u današnje vrijeme.

Jedan brzi klik danas te dijeli od kupnje karata za avion. Ako i nisi u mogućnosti putovati, uvijek možeš pogledati neki film i zamišljati da se nalaziš u tom gradu. To znači da svaki grad možeš dovesti u svoj dom kroz film ili seriju i to uz A1. Ako već danas poželiš pogledati neku seriju ili film, možeš ih streamati s nekog od online servisa. I to funkcionira bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet).

Ako ga pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u Bluray formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, a te 1942. nisi to baš mogao jer je Interneta nije bilo. Ali ako pogledamo brzine iz 1990., kada se Internet počinje masovnije probijati na tržište, trebalo je čekati oko 9500 sati. Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 390 dana!

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1943
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Ponekad je potreban samo komad papira da bi se napravilo nešto veliko. Prije se vjerojatno dosta pozornosti ulagalo u to da netko ne otkrije tvoj dnevnik, tvoje tajne misli, tvoju simpatiju ili tvoje najveće probleme. Taj komad papira u modernijim vremenima prešao je na papir u nekom dijelu računala. Stalno se nešto tipka, a riječi ne izlaze. Dolaskom Interneta te smo misli počeli dijeliti s drugima. Jedan takav početak za sve nas u Hrvatskoj zapravo počinje 1999. godine, kada u Hrvatsku dolazi A1 – tada pod imenom VIPnet.

Ma sigurno se toga sjećaš! Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo puta imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku.

Nova promjena stigla je početkom novog stoljeća, 2001. godine. Tadašnji VIPnet omogućio je nama korisnicima da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon, za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz zaista promijenio od 1943. godine, dana kada je svijet postao bogatiji za tebe (kao i za Đorđe Novkovića, Luku Paljetka, Micka Jaggera, Janis Joplin i Gloriu Gaynor). Sve se ovo – i još mnogo toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, nove su navike kod čitanja novina, svoje osjećaje i mišljenja razmjenjujemo putem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!