Teška vremena za sve koji su živjeli 1944., godini tvog rođenja. Ljetne olimpijske igre u trebale su se održati u Londonu. One zimske su trebale biti u veljači u Italiji, ali su i jedne i druge obustavljene zbog Drugog svjetskog rata.

U novinama The Daily Telegraph tiskana je križaljka s nekoliko odgovora koji su sadržavali informacije vezane uz D-Day operaciju, odnosno neka kodna imena. To je izazvalo paniku u obavještajnoj službi MI5! Mislili su da su otkriveni njihovi planovi invazije. Kodne riječi uključivale su: Utah, Neptune, Omaha, Mulberry i Overlord.

Bing Crosby ponovo se popeo na vrh glazbenih ljestvica! Ovog puta to je učinio sa svojim hitom “Swinging on a Star”, uz koji smo plesali i koju godinu poslije! Iako je postavio visoka očekivanja nakon svog božićnog hita, publici se svidjelo što nudi i omogućila mu je još pet minuta slave! Poslušaj hit godine!

Jedan povijesni događaj koji je promijenio živote brojnim ljudima još je poznat i kao „Iskrcavanje u Normandiji“. Sve je počelo noćnim padobranskim i jedriličarskim desantom, zračnim napadima i pomorskim bombardiranjem. Sljedeće što se dogodilo bio je Dan D. Bitka za Normandiju nije brzo završila – trajala je još dva duga mjeseca. Znaš li da je prvo oružje koje je koristio čovjek bila drvena toljaga?

Ipak, to nije bilo dovoljno pa je nakon toga toljaga zamijenjena kopljem, nožem, a naposlijetku i sjekirom. Upravo zato što nije bio zadovoljan čovjek je uvijek u potrazi za nečim boljim. Pa pogledaj samo kako su se vremena promijenila od tad. I to najviše kada je u pitanju tehnologija. Znaš li da je prvi put upravo ove godine The New York Times spomenuo riječ ‘pizza’, i to 40 godina nakon što je prva pizzeria došla u New York? U 2020. godini se zato od recepata se na Googleu pizzu najviše “guglalo” u Primorsko – goranskoj županiji! Zamisli samo kako nekom pizza majstoru iz 1944. godine objasniti što znači guglati!

Tko još danas nije čuo za kultni film Casablancu? Play it again, Sam! Upravo je taj film u ovoj godini proglašen najboljim i dobio Oscara, točnije tri! Ono što je ostalo zapaženo svakako su glavni glumci – Ingrid Bergman i Humphrey Bogart. Pogledaj trailer, obavezno gradivo!

Prvi primjer medijske cenzure upravo se dogodio ove godine. U duetu Eddie Cantora i Nore Martin s pjesmom “We’re Having a Baby, My Baby and Me”, nestao je zvuk. Strani mediji prenijeli su da to vide kao cenzuru, a razlog za utišavanje bilo je to što je NBC to procijenio da je dio programa za ples i pjesmu bio neprimjeren za javnost. I danas se susrećemo s različitim oblicima zabrana.

Na društvenim mrežama nekome možete zabraniti da vam šalje poruke, na televiziji možete zabraniti djeci da gledaju programe kad žele. Kako napredujemo s tehnologijom, tako se povećava i ova mogućnost. Ali ipak, neke stvari nam se ne mogu zabraniti, zar ne?

Jedna od njih je i gledanje filmova kad želimo i gdje želimo. Pogotovo ako imamo uz sebe A1. Jedan brzi klik i sve što ti se gleda možeš jednostavno uz A1 dovesti u svoj dom. Ako danas poželiš pogledati neku seriju ili film, možeš ih streamati s nekog od online servisa. I to funkcionira bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet).

Ako ga pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u Bluray formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, a te 1942. nisi to baš mogao jer je Interneta nije bilo. Ali ako pogledamo brzine iz 1990., kada se Internet počinje masovnije probijati na tržište, trebalo je čekati oko 9500 sati. Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 390 dana!

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1944
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Promjene su se događale postepeno. Nakon predstavljanja maila 6 godina prije, 1978. godine, predsjednički kandidat Jimmy Carter i njegov kandidat Walter Mondale koriste e-poštu za planiranje događaja u kampanji. Kraljica Elizabeta šalje svoj prvi e-mail. Ona je prva državna čelnica koja je to učinila.

Riječ Internet prvi je put upotrijebljena 1982. godine. Devedesete su donijele velike i važne promjene. Nekad nepoznati Internet je postao dostupniji. Iako društvene mreže dolaze kasnije, mi sada šaljemo svoje prve mailove, družimo se u različitim grupama, otvaramo nova poglavlja.

Jedan takav početak za sve nas zapravo počinje 1999. godine, kada u Hrvatsku dolazi A1 – tada pod imenom VIPnet. Ma sigurno se toga sjećaš! Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo puta imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. Super, zar ne?

Nova promjena stigla je početkom novog stoljeća, 2001. godine. Tadašnji VIPnet omogućio je nama korisnicima da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon, za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz zaista promijenio od 1944. godine, dana kada je svijet postao bogatiji za tebe (kao i za Ibricu Jusića, Danny DeVita, Jerryja Springera, Dianu Ross, Patti LaBelle i Brendu Lee). Sve se ovo – i još mnogo toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, nove su navike kod čitanja novina, svoje osjećaje i mišljenja razmjenjujemo putem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!