Ovo je važna godina za svjetsku povijest. Kapitulacijom Njemačke završen je Drugi svjetski rat i započelo je vrijeme obnove i tehnološkog razvoja. Franklin Delano Roosevelt četvrti je put postao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. S obzirom na to da prije nije bilo ograničenja, Roosevelt je u povijesti ostao kao prvi i posljednji predsjednik koji je toliko puta bio izabran za tu funkciju. I to sve dogodilo se u godini tvog rođenja!

“‘Till the End of Time” pjesma je koja je jednog pjevača upravo ove godine dovela do samog vrha.  Perry Como bio je zaista poseban jer je kroz godine svog rada zaradio i one slavne zvijezde na Šetalištu slavnih, i to tri – rad na radiju, televiziji i glazbi.

Te 1945. godine osnovani su Ujedinjeni narodi, međunarodna organizacija zadužena za očuvanje mira i sigurnosti. Ona podrazumijeva rješavanje različitih problema međunarodnom suradnjom kao što su ekonomski, društveni i politički. Tu su i za promicanje poštovanja ljudskih prava. Nastali su nakon Lige naroda, koja je imala slične ciljeve, a Povelju je ratificirala većina država sudionica na prvom sastanku.

Veliki događaj za svijet, zar ne? Sjeti se samo kako danas složno djelujemo! Baš kao ona pjesma što smo ju pjevali kao mali – „Kad se male ruke slože… „ A što ćemo tek kasnije dobiti kada udružimo snage! Pogotovo kad upotrijebimo tehnologiju koja iz dana u dan povezuje sve više, baš kao mobitel koji se prvi put pojavio 1973. godine i promijenio svijet.

Going My Way film je koji je ovu 1945. godinu obilježio. Redatelj Leo McCarey slavio je cijelu noć nakon što je pomeo konkurenciju i od devet mogućih kipića doma ponijeo čak šest! Slavili su glumci, scenaristi ali i oni zaduženi za glazbu. Pogledaj trailer!

Još je nekoliko zanimljivih otkrića donijela ta tvoja 1945. godina. Raymond Libby razvija oralni penicilin, Orwell je objavio svoju knjigu Životinjska farma, a slučajno dolazimo i do izuma koji više koristimo danas nego prije. Riječ je o mikrovalnoj pećnici! Percy Spencer slučajno otkriva da mikrovalne pećnice mogu zagrijavati hranu i gle nas danas – ostatci ručka, kokice, mlijeko. Sve se može zagrijati. I to samo na jedan klik i kratko podešavanje. Upravo to podsjeća na to kako izgleda današnje gledanje filmova. Ili barem priprema prije gledanja filmova!

Njih danas gledamo kad želimo i gdje želimo (i s kim želimo, naravno). Pogotovo ako imamo uz sebe A1. Jedan brzi klik i sve što ti se gleda možeš jednostavno uz A1 dovesti u svoj dom. Ako danas poželiš pogledati neku seriju ili film, možeš ih streamati s nekog od online servisa. I to funkcionira bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet).

Ako ga pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u Bluray formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, a te 1942. nisi to baš mogao jer je Interneta nije bilo. Ali ako pogledamo brzine iz 1990., kada se Internet počinje masovnije probijati na tržište, trebalo je čekati oko 9500 sati. Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 390 dana!

Umjesto kućnih brojeva, danas sve više razmišljamo o web stranicama. Tako je i Bijela kuća 1994. godine lansirala svoju web stranicu kao novi način komunikacije s ljudima. Potpuno neobično je to bilo tad, no danas.. To je sve postalo normalno sredstvo komuniciranja.

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1945
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Jedna velika promjena za sve nas zapravo počinje 1999. godine, kada u Hrvatsku dolazi A1 – tada pod imenom VIPnet. Ma sigurno se toga sjećaš! Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo puta imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. Super, zar ne?

Kao djeca smo se svega igrali,  a najviše smo vremena provodili vani. Jedini kukci za koje smo tad znali bili su oni u prirodi. Ali tehnologija se razvijala i uskoro su se pojavili ljudi koji su pronalazili “kukce” (engleski: bugs) i viruse preselili u virtualni svijet. I to kao nešto jako loše što bi moglo naškoditi svima na mreži. Primjerice, “Ljubavna greška” i “Faze” dva su virusa popularna 2000. godine koji se sami umnožavaju i šalju ljudima e-poštom. Ali, danas već postoje brojni anti-virusni programi koji bi nas poput superheroja koji smo se igrali kao mali trebali štiti od njih!

Nova promjena stigla je početkom novog stoljeća, 2001. godine. Tadašnji VIPnet omogućio je nama korisnicima da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon, za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz zaista promijenio od 1944. godine, dana kada je svijet postao bogatiji za tebe (kao i za Ibricu Jusića, Danny DeVita, Jerryja Springera, Dianu Ross, Patti LaBelle i Brendu Lee). Sve se ovo – i još mnogo toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, nove su navike kod čitanja novina, svoje osjećaje i mišljenja razmjenjujemo putem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!