I ovu je godinu zasigurno obilježila promjena u modnom izričaju. Ovog puta radi se o frizuri. Često se na glavi nosila kapica ili šešir kao dodatak. A kad nije, kratke kose još uvijek su bile u modi! Neobično uvijena kosa možda se nađe i u tvom obiteljskom albumu. Jedan od muških modnih trendova koji se istaknuo u razdoblju nakon rata bila je casual košulja. Znaš one jednostavne, široke havajske košulje s neobičnim uzorcima? Nevjerojatan trend za muškarce u 1940-ima.  

“The Gypsy” grupe The Ink Spots su obilježili ovu godinu nakon što su dosegli prvo mjesto na ljestvici najslušanijih hitova za 1946. godinu. Nježna i lagana balada stigla je kao pravo iznenađenje,a proslavili su se toliko da i nakon što su raspustili grupu, mnogi su se nazivali njihovim imenom. Tvrdili su da su to nove generacije grupe The Ink Spots. Poslušaj hit svoje godine!

Za robnu kuću Nama u tvornici Union proizvodi se čokolada od 100 grama. Ta se čokolada smatra prvom robnom markom na ovim prostorima! Robne marke danas vjerojatno ne možemo niti nabrojati koliko ih ima, što je najbolji pokazatelj toga koliko su se vremena promijenila. Oglasi postoje od pamtivijeka, no danas se njima pridaje izuzetno velika pozornost. A i privlače pažnju više nego ikad prije – neki su prava mala umjetnička djela.

Te je 1946. godine najbolji, Oscarom nagrađeni film, bio “Izgubljeni vikend”. I to u četiri kategorije. Pogledaj trailer i prisjeti se ovog klasika!

Radio je još bio velik dio u svakodnevnim životima. Bilo je vrijeme da se nakon preživljenog rata krene dalje. Tako je krenuo i BBC. Naime, oni su odlučili emitirati emisiju koja je stala upravo zbog rata, a onda se 1946. godine počela emitirati. Bila je to kriminalistička drama pod nazivom Telecrime, a prvih pet epizoda odslušano je još 1938. godine. Ostalih 12 emitirano je naknadno.

Danas i radio možeš slušati online, baš kao što filmove možeš skidati preko online streaming servisa. Sve filmove danas je prilično jednostavno pronaći, dovoljno je tek nekoliko klikova. Znaš li da ćeš danas, ako poželiš preuzeti neki film za gledanje u offline modu, za 4GB (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u Bluray formatu), trebati 34,4, upravo zbog A1 Turbo Internet brzine? Te 1946. nismo imali internet, ali zato ga danas imaš. One informacije koje smo nekada morali čekati danima sada čekamo tek nekoliko sekunda.

Informacije kao što su one o najprestižnijim filmskim nagradama. Naravno, radi se o već spomenutim Oscarima. Upravo su godine 1946. Tom i Jerry kao najpoznatiji mačka i miš dobili svoj zlatni kipić! Radi se o nagradi za kratki animirani film u kojem je mačak Tom izveo Lisztovu Mađarsku rapsodiju No 02. Proći će još nešto sitno godina – točnije, do 1956. godine – prije nego dobijemo i televiziju i ovaj crtić uđe u naše domove!

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1946
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Velike promjene zadesile su nas od te 1946. godine. Mijenjala se moda – dolazila i vraćala. Glazbeni stilovi također. Uskoro će Radioindustrija Zagreb započeti proizvodnju domaćih električnih gramofona (i to 1951.), i to bez uvoznih dijelova. Znaš li koliko danas gramofon košta? Može li se danas negdje čuti? Da, glazba je imala veliki utjecaj, a samim time i radio, i MP3 i walkman i discman. Danas nam je sva glazba u našim mobitelima. Puno se toga promijenilo, o da.

Srećom, kao dobra promjena u Hrvatsku revolucionarno A1 dolazi krajem 90-ih godina, točnije 1999., poznatiji pod imenom VIPnet. Zašto revolucionarno? Do tada nije bilo operatera koji bi ponudili uslugu mobitela na bonove. Kad god bi naišli na neki problem, imali smo operatera (i to prvi put) koji je nudio cjelodnevnu korisničku podršku. Eto, zato revolucija!

Druga, također značajna revolucionarna promjena stigla je 2001. godine, kada je tadašnji VIPnet omogućio da parkiranje platimo SMS porukom. Možda na prvu ne zvuči revolucionarno, ali samo deset godina kasnije mogli smo imati jedan ugovor koji je objedinio sve potrebne usluge, za fiksni telefon, Internet i naravno, za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz zaista promijenio od 1946. godine, dana kada je svijet postao bogatiji za tebe (kao i za Pavla Pavličića, Alana Rickmana, Stevena Spielberga, Dolly Parton, Cher i Diane Keaton). Sve se ovo – i još mnogo toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, nove su navike kod čitanja novina, svoje osjećaje i mišljenja razmjenjujemo putem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!