Vjenčana torta kraljice Elizabete II bila je visoka približno tri metra! Zašto se toga prisjećamo? Jer je upravo ovo godina kada je trenutna kraljica Ujedinjenog Kraljevstva u bijeloj haljini prošetala oltarom da bi se udala za princa Philipa. Cijelu je ceremoniju prenosio BBC radio, a navodno je 200 milijuna diljem svijeta pratilo ovaj spektakularni događaj!

U šumi Zika koja se nalazi u Ugandi 1947. godine otkriven je ZIKA virus. Od tada do 2007. godine, zabilježeno je 14 potvrđenih ljudskih slučajeva u svijetu. Ta se brojka drastično promijenila u nadolazećim godinama kada je dosegla preko milijun infekcija i to samo u Brazilu!

Godine 1947. plesali smo uz ritmove pjesme Near You koju je izveo Francis Craig. Zanimljiva je informacija da je ta pjesma korištena kao odjavna pjesma u showu Texaco Star Theater Miltona Berlea. Upali i poslušaj hit tvoje godine!

Svi smo mi ponekad ljubitelji teorija zavjere. Zamisli tek onu kad je slučaj Roswell stupio na scenu. Da se prisjetimo, nepoznat objekt pao je u selo Roswell: Nije dugo trebalo da se počnu širiti o glasine što je pronađeno na mjestu pada – svi su pričali o nekim vanzemaljcima i njihovoj letjelici, a situaciji nije pridonijela ni loša reakcija vlasti. Iako su se godinama nakon toga i dalje razvijale teorije zavjere (i serija je snimljena!), sredinom devedesetih vojska je priznala da to nije bio nekakav meteorološki balon kao što su prije rekli već da je bio u pitanju neki vojni eksperiment. Kakva priča! Samo…kome ti vjeruješ?

Te je 1947. godine najbolji film bio Najbolje godine redatelja Williama Wylera. Radi se o ratnoj drami i priči o trojici prijatelja koji se vraćaju kući nakon Drugog svjetskog rata. Film je osvojio 7 impresivnih kipića, a posebno odlikovanje dobio je Harold Russell za hrabrost i nadu koju je iznio kroz lik u filmu. Svakako se treba prisjetiti pa pogledaj trailer!

Pravi filmoljupci i osoba koja je rođena u ovoj godini trebali bi znati da je u 1946. godini održan prvi filmski festival u Cannesu. Jedna je od najprestižnijih nagrada za filmsku umjetnost, a nagrada koja se dodjeljuje najboljem filmu zove se Zlatna palma. Koliko se samo promijenila organizacija ovog festivala od početka do danas! Prijenos više nije samo uz pomoć kamera i preko televizije. Sada su uključeni i mobiteli s kojima odmah sve stavljamo na YouTube, Instagram ili neku drugu mrežu! Na tebi je samo da klikneš.

Ako danas poželiš pogledati neki film u udobnosti svog doma, možeš ga streamati s nekog od online servisa. I to funkcionira bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet).

Ako ga pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u BluRay formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, a te 1947. nisi to baš mogao. Ali ako pogledamo brzine iz 1990., kada se Internet počinje masovnije probijati na tržište, trebalo je čekati oko 9500 sati. Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 390 dana!

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1947
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Kao mali, uvijek smo voljeli ispitivati. Sve što se nalazi oko nas i u našoj blizini nas je zanimalo! Zanima nas i danas, samo što su naši izvori nešto malo drukčiji. Prije računala i Interneta, glavi izvor informacija bili su nam roditelji, a kasnije kada smo naučili čitati to su bili razni časopisi.

Nakon toga, postali smo malo ozbiljniji i u ruke uzeli novine. Prve novine na hrvatskom jeziku pojavile su se davne 1806. godine, Kraljski Dalmatin. A zamisli, još nije nestao taj format pa ih čitamo i danas. I to na mobitelu koji smo dobili kad smo već bili naučeni na one medije s kojima smo odrasli. Ponekad se malo teško snalaziti uz sve one mogućnosti i tipke. A i prije nismo imali Google koji se će pokrenuti tek 1995. godine.

No, za Hrvatsku revolucija zapravo počinje 1999. godine, kada dolazi A1 – tada pod imenom VIPnet. Zašto revolucija? Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo puta imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. Revolucija!

Nova je revolucija stigla 2001., kada je tadašnji VIPnet omogućio da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon (to je bilo vrijeme prije nego su nas na kućni telefon zvali samo anketari), za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz temelja promijenio od 1947. godine, kada je postao bogatiji za tebe (i za Olivera Dragojevića, Arnolda Schwarzeneggera, Eltona Johna, Hillary Clinton, Farrah Fawcett, Glenn Close) Sve se ovo – i još puno, puno toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, prestali smo čitati novine, komuniciramo putem Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!