Ako si ljubitelj društvenih igara, zasigurno znaš koja je to igra nastala upravo ove godine! Ima veze s kombinacijama slova….naravno, to je Scrabble! Igru je napravio zapravo američki arhitekt Alfred Mosher Butts kao varijaciju na svoju prošlu igru koja se zvala Lexiko. Ako se ne sjećaš broj igrača može biti od najviše četiri, a bodovi se osvajaju slažući pločice sa slovima kako bi nastale riječi, poput križaljke. Pravila smo ponovili, sad brzo na tavan po taj Scrabble!

Poprilično bitna osoba rođena je te godine. Dobro, sad još nije previše, ali jednog dana kad sjedne na prijestolje svoje majke, zasigurno će biti. Znaš o kome se radi? Princ Charles od Walesa. Tadašnja princeza Elizabeta rodila ga je s 22 godine, a prema kraljevskom običaju, mali Charles je kršten vodom iz rijeke Jordan.

Veseli tonovi koji podsjećaju na brojalice iz djetinjstva-pravi je opis pobjedničke pjesme za 1948. godinu. O gumbićima i mašnama prvi puta je Dinah Shore pjevala 1947. godine, no sljedeće godine pjesma je rasturila Billboard ljestvice i zadržala se tamo čak 24 tjedna. Ma opravdano je, koga ne bi usrećili ovi slatki tonovi. Poslušaj, uživaj i nasmiješi se!

Sjećaš li se kako su izgledali automobili te godine? Nije bilo automatskog mjenjača, niti mnoštva ekrana pa više ne znaš koje je brojčanik, a za paljenje automobila trebao nam je ključ. Pravi ključ, ne kockica s tipkama! A sad, možeš li zamisliti kako bi izgledala VW Buba spojena s nekim Porsche modelom? Odgovor je model Porsche 356!

Radi se o prvom automobilu marke Porsche koji je bio luksuzni kabriolet. Iako auto nije konstruirao Ferdinand Porsche koji je osmislio poznatu Bubu, njegov sin Ferry je također imao oko za slatka okrugla svijetla i zaobljene linije. Ovaj model proizvodio se do 1966. godine u više od 76.000 primjeraka. Osim svojeg značaja kao prvog modela ove poznate automobilske marke, bitan je jer će njegov nasljednik postati upravo famozni Porsche 911, svakako jedan od najpoznatijih sportskih modela automobila u povijesti.

Poslijeratne godine uzele su svoj danak u filmskoj umjetnosti i zaokupile misli i ideje mnogih redatelja. Te je 1948. godine najbolji film bio Džentlmenski sporazum, koji je doma ponio čak tri Oscara! Glavni glumci bili su Gregory Peck, Dorothy McGuire i John Garfield. Prisjeti se dok gledaš trailer!

Zanimljivo je da su identične kategorije ekipi donijele i nagradu Zlatni globus. Za jedan stariji film, on je poprilično dobro ocijenjen (7.2/10) na današnjoj najpopularnijoj stranici za filmove, takozvanom IMDB-u (Internet movie database).

Srećom danas ne moramo čekati sutrašnje novine ili vijesti, samo upišemo naslov filma, odmah znamo kako je ocijenjen, koliko je nagrada osvojio, tko je glumio, a i trailer nam je nadohvat ruke. Te 1948. nije bilo tako, ako smo zakasnili na vijesti ili ostali bez novina, zvali smo susjedu Maricu da nas uputi što se događa.

Samo klik dijeli te od ove stranice. A danas te samo klik dijeli i od toga da pogledaš neki film. Nije više potrebno ići u kino, čekati da netko vrati kazetu u videoteku (sjećaš se videoteka?)… Ako danas poželiš pogledati neki film, možeš ga streamati s nekog od online servisa. I to funkcionira bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet).

Ako ga pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u Bluray formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, a te 1948. nisi to baš mogao. Ali ako pogledamo brzine iz 1990., kada se Internet počinje masovnije probijati na tržište, trebalo je čekati oko 9500 sati. Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 390 dana!

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1948
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Devedesete su donijele velike i važne promjene. Internet je postao dostupniji. Nemamo Facebook (dolazi tek 2004.), Instagram (osnovan 2010.) i Twitter (osnovan 2006.). Nemamo čak ni MySpace – on je osnovan 2003. Prvi je internet bio prilično nedostupan i zato su tih devedesetih postojali cyber cafei.

Kod nas promjena zapravo počinje 1999. godine, kada u Hrvatsku dolazi A1 – tada pod imenom VIPnet. Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo puta imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. Napokon!

Nova je promjena ponovo stigla 2001., kada je tadašnji VIPnet omogućio da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon (to je bilo vrijeme prije nego su nas na kućni telefon zvali samo anketari), za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz zaista promijenio od 1948. godine, dana kada je svijet postao bogatiji za tebe (kao i za Alice Cooper, Radojku Šverko, Jeana Renoa, Kemala Montena, Jeremyja Ironsa, Maurizija Guccija, Samuels L. Jacksona, Donnu Summer, Matu Parlova). Sve se ovo – i još mnogo toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, nove su navike kod čitanja novina, svoje osjećaje i mišljenja razmjenjujemo putem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!