Ako si ljubitelj fotografije, zasigurno znaš koji je to poseban doživljaj korištenja Polaroid fotoaparata. Danas svoju usklikanu fotku možemo dobro namjestiti, uljepšati i posložiti kako nam odgovara, ali nekad smo čekali tjednima da vidimo jesmo li dobro pogodili kadar. Polaroid je upravo zato bio revolucionarno otkriće, a prvi primjerak prodan je te 1949. godine za čak 89.95 dolara. U međuvremenu je Polaroid bio pravi hit pa je posve nestao, a danas se opet vraća u modu.

Koja je najpoznatija književna godina? Bez brige, nije neki datum rođenja, smrti ili objave djela. To je 1984, odnosno roman Tisuću devetsto osamdeset četvrta pravi klasik moderne književnosti. Autor George Orwell smjestio je radnju ovo znanstveno-fantastičnog romana u London. Evo da se prisjetiš i ponovo zainteresiraš, lik Winston Smith dio je futurističkog totalitarnog društva gdje vladajući psihologijom i tehnologijom nastoje upravljati masama. Već tražiš knjigu po policama?

Ako slušaš pjesmu i osjećaš se poput kauboja koji jaše kroz Divlji Zapad zna se koju pjesmu slušaš! Te godine hit pjesma je bila prava country style balada ‘(Ghost) Riders in the Sky: A Cowboy Legend’. Pravi hit poput ovog ima mnogo verzija, neke se i danas snimaju, a te godine proslavio ju je Vaughn Monroe. Mnogi glazbenici smatraju je najboljom Western pjesmom svih vremena. Poslušaj!

Jesu li Plitvice ljepše ljeti ili zimi? Ne nema točnog odgovora, najljepše su uvijek! E pa 1949. godine možda još nismo imali službeno svoju državu, ali smo zato dobili naš prvi nacionalni park. Točno 8. travnja te godine prekrasni slapovi, šume i jezera dobili su zasluženo priznanje, a najposebniji dio su svakako sedrene barijere koje je priroda stvarala tisućama godina.

Istraživanja oko područja parka počela su još u 19. stoljeću, a već 1896. bio je spreman i hotel na području Velike Poljane. Hotel je mogao primiti 200 gostiju. Karta je tih godina bila sigurno jeftinija nego danas, ali znamo da se za tu prirodnu ljepotu isplati!

Te je 1949. godine najbolji film bio? Biti ili ne biti u filmskom izdanju – Hamlet! Ovaj britanski film prvi je koji je uspio osvojiti najbitniji zlatni kipić. Naravno radi se o adaptaciji drame Williama Shakespearea, koja je gotovo osobni projekt Laurencea Oliviera. Pogledaj trailer!

Četiri Oscara nisu impresionirala fanove pravog Shakespearea koji su napadali Oliviera da je dramu koja inače traje četiri sata izrezao na nešto više od dva. Tim potezom redatelj je izgubio velik dio bitnog sadržaja. I ti možeš danas rezati ono što ti se ne sviđa, posebno kad su u pitanju serije i filmovi.

Danas te samo klik dijeli i od toga da pogledaš neki film. Ako danas poželiš pogledati neki film, možeš ga streamati s nekog od online servisa. I to funkcionira bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet).

Ako ga pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u Bluray formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, a te 1949. nisi to baš mogao. Ali ako pogledamo brzine iz 1990., kada se Internet počinje masovnije probijati na tržište, trebalo je čekati oko 9500 sati. Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 390 dana!

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1949
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Poslijeratna situacija potaknula je na stvaranje organizacije Sjeveroatlanskog ugovora odnosno saveza-NATO. Upravo te 1949. godine ugovor je potpisan od strane dvanaest zemalja koje su pristale na ključnu odredbu: „Stranke su suglasne da će se oružani napad na jednu ili više njih u Europi ili u Sjevernoj Americi smatrati napadom na sve njih“.

Središte NATO-a je u Bruxellesu, a danas uz Hrvatsku ima još 29 članica. Nekad bi smatrali ovo beskorisnim, ali nije loše znati da iza tvoje domovine stoji još dvadesetak zemalja spremnih za obranu.

Početkom devedesetih dobili smo i MP3 format: način da glazbu komprimiramo tako da se olakšava njeno slanje. Kako danas slušaš glazbu? Možda preko nekog od streaming servisa? Da bi to danas mogli, morali smo prvo izmisliti MP3! A onda i MPEG – za video sadržaj. I zahvaljujući tome danas možemo upaliti YouTube (osnovan 2005. godine) ili gledati bilo koji od digitalnih streaming servisa.

U Hrvatsku 1999. godine dolazi A1 – tada pod imenom VIPnet. Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo puta imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku.

Nova je revolucija stigla 2001., kada je tadašnji VIPnet omogućio da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon (to je bilo vrijeme prije nego su nas na kućni telefon zvali samo anketari), za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz zaista promijenio od 1949. godine, dana kada je svijet postao bogatiji za tebe (kao i za Nikkija Laudu, Vesnu Bosanac, Josipa Bozanića, Meryl Streep, Dadu Topića, Pabla Escobara, Antona Stipančića). Sve se ovo – i još mnogo toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, nove su navike kod čitanja novina, svoje osjećaje i mišljenja razmjenjujemo putem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!