Ove je godine svjetlo dana ugledao strip Vragolasti Denis! Pisac i ilustrator bio je Hank Ketcham, a strip je debitirao odmah u 16 različitih tiskovina. Danas se sigurno sjećaš da smo Denisa koji gnjavi svog susjeda gledali i na televiziji, a i u obliku igranog filma. Hvala ti 1951. godino na Denisu, pored njega uvijek smo izgledali kao dobra djeca!

Što misliš, iz koje države potječe izbor Miss Universe? SAD? Ne ne, zapravo je sve počelo u Ujedinjenom Kraljevstvu. Eric Morley osmislio je taj danas najstariji izbor ljepote. Zašto je i danas revija u bikinijima tako bitna? Pa zapravo je to 1951. bio glavni element, najljepšom je proglašena Miss Švedske. Titulu Miss svijeta zapravo su osmislili mediji koji su prenosili događaj.

Pred glazbenim svijetom su prekrasne godine! Nat King Cole osvojio je Billboard ljestvicu s pjesmom „Too Young“. Ona se na samom prvom mjestu zadržala pet tjedana dok je na ljestvici bila 29 tjedana. Sam pjevač istaknuo je ovu pjesma kao jednu od najdražih. Poslušaj hit godine!

Sigurno se ne sjećaš, ali u tvojoj godini smo dobili prvu verziju elektroničkog računala! U ožujku je nastao UNIVAC (Universal Automatic Computer). Računalo je proizvela tvrtka Remington Rand. Ako misliš da je tvoje prvo računalo bilo glomazno ili teško, onda se sjeti da je UNIVAC težio 13.000 kilograma.

Prvi UNIVAC kupio je američki Ured za popis stanovništva, a već sljedeće godine korišten je za predviđanje rezultata predsjedničkih izbora. Iako su svi mediji sumnjali u njegovu točnost, nakon pobjede predsjednika Eisenhowera kako je UNIVAC predvidio, postao je slavan. Za cijenu se ne pita, ali ipak tu je činjenica da većina američkih sveučilišta si ga nije mogla priuštiti. Bismo li tada rekli da ćemo doći u doba kada će računalo imati skoro svako kućanstvo?

S čak 14 nominacija za Oscara i 6 osvojenih kipića „Sve o Evi“ je bio film godine! Osim po broju pojedinačnih nominacije, film se i danas pamti kao jedini gdje su četiri nominacije imale ženske glumačke uloge. Joseph L. Mankiewicz napisao je i ujedno bio redatelj ove američke drame. Pogledaj trailer najboljeg filma iz 1951. godine!

Prije kada su se gledali filmovi, gledali su se najčešće na jednom uređaju. I nije tu bilo previše biranja. Jedan je član obitelji određivao program – a često smo film ili seriju gledali u društvu cijelog susjedstva. Danas je dosta drukčije. Osim što postoji više uređaja u svakom kućanstvu, moguće je da sjediš u prostoriji i samo ti slušaš ono što gledaš!

Naravno, sve je to krenulo kada su se pojavile prve slušalice. Iako ih danas najviše koristimo za slušanje omiljene glazbe, prije to nije bio trend. Koristili su ih, vrlo predvidljiv odgovor, telefonski operateri. I to oko 1881. godine! One su se, kao i radio i televizija, mijenjale, a za prve moderne slušalice možemo zahvaliti američkom inženjeru Nathanielu Baldwinu. Ipak, nije bio toliko oprezan i na kraju ih je zaboravio patentirati.. Poruka priče – zapisuj ako slabo pamtiš!

Ako poželiš ponovo pogledati neki film iz tog vremena danas to nije nikakav problem. Baš naprotiv! Poželiš li pogledati neki film, možeš ga streamati s nekog od online servisa. I to funkcionira bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet).

Ako ga pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u BluRay formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, a te 1986. nisi to baš mogao jer je Internet bio ograničen. Ali ako pogledamo brzine iz 1990., kada se Internet počinje masovnije probijati na tržište, trebalo je čekati oko 9500 sati. Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 390 dana!

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1951
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Za razliku od 1951., danas možemo birati na kojem ćemo televizoru i kada gledati sadržaj, hoćemo li pojačati glasno koliko želimo. Puno se toga promijenilo jer nam Internet danas pruža više stotina programa. Kada se odlučimo prisjetiti nekog starog filma kojeg dugo nismo gledali, za čas se to može omogućiti. Sve što je potrebno je – spojiti na kućnu mrežu i to je to! Velika promjena za sve nas zapravo počinje 1999. godine, kada u Hrvatsku dolazi A1 – tada pod imenom VIPnet.

Ma sigurno se toga sjećaš! Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo put imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. Zvuči savršeno, jer i jest!

Nova promjena stigla je i početkom novog stoljeća, 2001. godine. Tadašnji VIPnet omogućio je nama korisnicima da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon, za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz zaista promijenio od 1951. godine, dana kada je svijet postao bogatiji za tebe (kao i za Jadranku Matković, Kurta Russella, Zdravka Čolića, Robina Williamsa, Michela Keatona i Stinga). Sve se ovo – i još mnogo toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, nove su navike kod čitanja novina, svoje osjećaje i mišljenja razmjenjujemo putem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!