Voliš pohanu piletinu? E pa u tvojoj godini Pukovnik Harland Sanders otvorio je prvi restoran franšize KFC! Ovaj Amerikanac je odlučio da neće dopustiti da hamburger jedini dominira tržištem brze hrane pa se odlučio za pohanu piletinu. Također KFC je jedna od prvih franšiza koja je svoje restorane otvorila i izvan SAD-a. Što ti biraš, piletinu ili hamburger?

Znamo da London zna biti maglovit i tmuran, ali ova 1952. godine donijela je maglu kao nikad do sad! U prosincu je grad prekrio najgušći smog, zapravo žućkasta magla koja je blokirala cijeli grad. Situacija je nastala kao posljedica izgaranja velikih količina ugljena. Zrak je bilo silno onečišćen, a vlasti su poslije toga donijeli niz propisa kojima se trebala sačuvati čistoća zraka – i spriječiti nova magla.

Tvoja godina u glazbi donijela je nešto totalno drugačije! Pjesma godine je bila Blue Tango, instrumentalna kompozicija Leroya Andersona koja je napisana za orkestar. Doživjela je mnogo verzija i izvedbi, ali svaka se našla na Billboard ljestvici. Poslušaj malo klasike i prisjeti se pjesme godine!

Da je sve bilo kako je trebalo biti, današnja britanska kraljevska obitelj mnogo bi drugačije izgledala. No kada je Edward VIII abdicirao, teret krune neplanirano je pao na kralja Georgea VI i njegovu kćer, današnju kraljicu Elizabetu II. Upravo te 1952. godine Elizabeta II s tek 25 godina postaje kraljica. U trenutku očeve smrti Elizabeta je bila u posjetu Africi sa svojim suprugom Philipom.

Kraljica se nalazila u Keniji kada je saznala tužne vijesti. Po povratku u Ujedinjeno Kraljevstvo, Elizabeta nije imala ništa prigodno crne boje za obući te je morala pričekati u avionu da joj donesu odjeću kako bi izašla. Upravo zbog tog događaja i danas postoji strogo pravilo da kada član kraljevske obitelji negdje putuje uvijek mora imati spakiranu i odjeću crne boje za takve situacije.

Te 1952. godine pokrenuta je jedna od najstarijih tematskih emisija Hrvatskoga radija. Emisija za pomorce, koja se kasnije zvala Pomorska večer pokrenuta je od strane Branka Knezocija. Naime, kada je čuo koliko je teško našim pomorcima u uspostavljanju kontakta sa svojim obiteljima nije mogao da ne napravi nešto! Zato će se emisija uvijek pamtiti po porukama i pozdravima koje su si međusobno slali, ali i po izvješćima o kretanju brodova. Nije bilo mjesta gdje se nije rado slušala emisija!

Vesela, romantična glazbena komedija bila je pobjednički film tvoje godine! „Amerikanac u Parizu“ pokorio je Oscare i dobio čak šest zlatnih kipića! Ako se ne sjećaš film donosi priču o trojici prijatelja koji traže posao u Parizu, a situacija se zakomplicira kada se dvojica zaljube u istu ženu. Ma prava romantična komedija, svakako baci pogled na trailer!

Tko još nije kao mali volio slatko? E pa upravo se u godini tvog rođenja dogodila velika stvar u Zagrebu – otvorena je prva Kraš Bonbonnièra i to u najpoznatijoj zagrebačkoj ulici, na adresi Ilica 15. Jedan je od simbola Zagreba, ali i Hrvatske. Uostalom, čokolada je silno važna! Sjećaš se filma s Johnnyjem Deppom kada dođe u mali gradić, a u njemu pozornost svakim danom sve više plijeni samohrana majka s djetetom koja je otvorila čokoladarnicu? I to toliko dobru da je neki smatraju previše grešnom!

Ako bi ti baš dobro došao jedan lijep i ugodan film – danas to nije nikakav problem. Baš naprotiv! Poželiš li pogledati neki film, možeš ga streamati s nekog od online servisa. I to funkcionira bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet).

Ako ga pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u BluRay formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, a te 1952. nije to bilo moguće. Ali ako pogledamo brzine iz 1990., kada se Internet počinje masovnije probijati na tržište, trebalo je čekati oko 9500 sati. Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 390 dana!

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1952
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Danas je sve bolje i to od 1999. godine, kada u Hrvatsku dolazi A1 – tada pod imenom VIPnet. Ma sigurno se toga sjećaš! Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo put imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. Napokon!

Nova promjena stigla je početkom novog stoljeća, 2001. godine. Tadašnji VIPnet omogućio je nama korisnicima da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon, za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz zaista promijenio od 1952. godine, dana kada je svijet postao bogatiji za tebe (kao i za Luku Peruzovića, Liama Neesona, Patricka Swayzeja, Vladimira Putina, Ivu Gregurevića, Brunu Giacomellija). Sve se ovo – i još mnogo toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, nove su navike kod čitanja novina, svoje osjećaje i mišljenja razmjenjujemo putem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!