„My name is Bond, James Bond.“ Da, u tvojoj je godini izašao prvi roman o najpoznatijem agentu – 007. Ian Fleming serijal je započeo s romanom „Casino Royale“. O britanskom agentu znaš sigurno već mnogo, ali svi znamo da je najbitnije da mu ne zeznemo martini!

Ovo je i godina u kojoj je izašlo prvo izdanje časopisa Playboy! Na prvoj naslovnici pojavila se ni manje ni više nego najpoznatija plavuša svih vremena, a to je Marilyn Monroe. Zanimljiv je i podatak da je Hugh Hefner kao osnivač ovog popularnog časopisa započeo cijelu stvar – zajmom od svoje majke u iznosu od tisuću dolara! Vjerojatno nisu ni slutili što ih čeka…

Svi smo čuli za Moulin Rouge, ali znaš li da je pjesma iz filma postala hit tvoje godine? „Where is Your Heart“ pjesma je koja je imala nekoliko izvedbi pa naravno i svoju francusku verziju. Ako se još ne sjećaš o kojoj se pjesmi radi, imala je i drugo ime – „It’s April Again“. Pobjedničku verziju otpjevala je Felicia Sanders uz pratnju orkestra Percyja Faitha. Broj jedan na Billboardovoj ljestvici bila je čak deset tjedana. Poslušaj romantični hit godine!

Radio na frekvenciji 202,1 započeo je s emitiranjem 17. travnja 1953. godine. Kasnije, sredinom svibnja poznatiji nam je pod imenom Radio Sljeme. Neke od prvih emisija koje su se mogle slušati bile su Kroz Zagreb, Muzika – želje slušalaca i Mali oglasnik. U studenom iste godine pojavila se i jedna jako korisna stvar – Školski radio!

Možda su ti tvoji roditelji pričali o njemu, stvarno je pomogao kod educiranja mladih! Iako nisu zamjena za školu, sigurno su jedan od boljih i zanimljivih načina da se nešto zapamti. Bitno je samo učiti..

Kakav je to film koji je sam za sebe show? Pobjednički film tvoje godine! Najveća predstava na svijetu naziv je filma koje odnio dva zlatna kipića i svojoj cirkusnom tematikom raspametio Oscare. Priča o trapezistima, klaunu i krotitelju slonova upoznala pobliže publike s radom i životom cirkusa. Pogledaj trailer!

Ili još bolje, pokušaj pogledati neki od klasičnih filmova s nekog od online servisa. To funkcionira bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet). Ako ga pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u BluRay formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, a te 1953. nisi to baš mogao.

Ali ako pogledamo brzine iz 1990., kada se Internet počinje masovnije probijati na tržište, trebalo je čekati oko 9500 sati. Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 390 dana!

Ova godina bila je prva godina kada izvedena drama Samuela Becketta. “U očekivanju Godota” knjiga je koju su mnogi čitali, a danas je i službeno na popisima za lektiru  školama no je li ti poznato da je izvorno napisana na francuskom jeziku? Da, a Beckett ju je sam preveo na engleski jezik! Nije tad bilo stroja koji bi ti to napravio umjesto njega ili Google prevoditelja koji se pojavio prvi put 2006. godine, a kao aplikacija za android 2010. godine.

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1953
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Sve su to velike i važne promjene, a jedna od velikih promjena dogodila nam se 1999. godine, kada u Hrvatsku dolazi A1 – tada pod imenom VIPnet. Ma sigurno se toga sjećaš! Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo put imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. Zvuči savršeno, jer i jest!

Nova promjena stigla je početkom novog stoljeća, 2001. godine. Tadašnji VIPnet omogućio je nama korisnicima da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon, za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz zaista promijenio od 1953. godine, dana kada je svijet postao bogatiji za tebe (kao i za Vesnu Pusić, Johnnyja Štulića, Vladu Kalembera, Piercea Brosnana, Meri Cetinić, Jadranku Kosor, Halida Bešlića). Sve se ovo – i još mnogo toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, nove su navike kod čitanja novina, svoje osjećaje i mišljenja razmjenjujemo putem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!