Ako voliš knjige, ovo je zbilja bila tvoja godina! Književni hitovi samo su izlazili! Ian Fleming napisao je novu knjigu o James Bondu, William Golding Gospodara muha, a Tolkien… J. R. R. Tolkien te je godine izbacio prve dvije knjige iz svoje trilogije Gospodar prstenova. Znaš kako se kaže u poslovici – tko radi…

Pravi obožavatelj nogometa zna da je ove godine osnovana UEFA (Union of European Football Associations). Osnivanje je održano na jugu Švicarske, u Baselu. Za prvog predsjednika izabran je Ebbe Schwartz, dok je tajnik postao legendarni Henri Delaunay.

Kakav ritam ima pobjednička pjesma tvoje godine! Ženska vokalna grupa The Chordettees otpjevala je poznatog Mr. Sandmana. Poznatu melodiju sigurno i danas nekad čuješ u televizijskim reklamama. Zanimljivo da je poznati ritam u pjesmi zapravo odsvirao član orkestra Archie Bleyer svojim koljenima. Poslušaj hit godine!

Tih godina aktualne su bile nuklearne bombe sukladno razdoblju Hladnog rata i znanost je naprosto bujala. Tako je 1954. osnovan CERN kao Europska organizacija za nuklearna istraživanja. Iako je prvotno nastalo kao vijeće, brzo je preraslo u organizaciju s 12 izvornih zemalja članica.

CERN je smješten sjeverozapadno od Ženeve uz granicu s Francuskom, gdje se i nalaze neka postrojenja organizacije. Od najvažnijih uspjeha CERN-a danas imamo otkriće Higgisove čestice te stvaranje čestica antivodika.

S čak 13 nominacija za Oscara Odavde do vječnosti, film Freda Zinnemanna pokorio je dodjelu 1954. godine! Ekipa filma kući je na kraju ponijela čak osam zlatnih kipića! Radnja ove ratne romantične drame je na Havajima, a film se i danas smatra kulturno, povijesno i estetski značajnim pa se čuva u Kongresnoj knjižnici. Aloha i pogledaj triler!

Svoj prvi koncert Zagrebački solisti održali su upravo u tvojoj godini! Najugledniji hrvatski komorni ansambl koncert je imao u Bjelovaru, a osnovan je krajem 1953. pod vodstvom Antonija Janigra. Danas ima puno više koncerata nego prije. Putuje se i u druge države samo da bi se vidjelo omiljenu grupu, pjevača ili pjevačicu i dobilo onaj nezaboravan osjećaj.

Sigurno se sjećaš svog prvog koncerta – gdje je bio i ekipe koju nikad nećeš zaboraviti. Danas koncerte možeš gledati uživo i preko YouTubea. A često koncerte mjesecima nakon što su se dogodili, možemo danas naći na kazetama ili DVD-u. Nije li to odlično? Iako bi ljepše bilo stajati u prvim redovima, digitalizacija je pokazala da sad jednostavno možemo barem malo ugođaj s koncerta prenijeti i u svoje domove.

Ako poželiš ponovo pogledati neki koncert na kojem nisi mogao biti, danas to nije nikakav problem. Baš naprotiv! Poželiš li pogledati primjerice koncert grupe AC/DC , možeš ga streamati s nekog od online servisa. I to funkcionira bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet).

Ako ga pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u BluRay formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, a te 1954. nisi to baš mogao. Ali ako pogledamo brzine iz 1990., kada se Internet počinje masovnije probijati na tržište, trebalo je čekati oko 9500 sati. Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 390 dana!

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1954
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Znaš li da je jedna od najvećih zvijezda u vrijeme tvog rođenja bio pjevač Elvis Presley? Vjerojatno znaš. Ali sigurno ti je manje poznata informacija da je tada dao svoj prvi intervju! I to za radio. Smiješan je i podatak da su ga roditelj zbog toga izvukli iz kina u kojem je bio jer ga nitko nije mogao dobiti na telefon! Zamisli samo, prije kada si otišao iz kuće morao si najaviti gdje ideš da te mogu naći u slučaju potrebe!

Danas zato imamo naše mobitele kada te svatko može dobiti u trenutku kada to želi. To može biti pozitivno, naročito kada je u pitanju osoba s kojom se ne vidimo često. Pojava novih uređaja za komunikaciju stvarno je korisna stvar!

Velika promjena za sve nas zapravo počinje 1999. godine, kada u Hrvatsku dolazi A1 – tada pod imenom VIPnet. Ma sigurno se toga sjećaš! Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo put imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. Zvuči savršeno, jer i je!

Nova promjena stigla je početkom novog stoljeća, 2001. godine. Tadašnji VIPnet omogućio je nama korisnicima da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon, za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz zaista promijenio od 1954. godine, dana kada je svijet postao bogatiji za tebe (kao i za Oprah Winfrey, Johna Travoltu, Ljubu Jurčića, Jackie Chana, Jerryja Seinfelda, Angelu Merkel). Sve se ovo – i još mnogo toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, nove su navike kod čitanja novina, svoje osjećaje i mišljenja razmjenjujemo putem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!