Jedan od najpoznatijih animiranih likova i onaj koji je među prvima zapažen svakako je Mickey Mouse. Njegova popularnost ne prestaje niti kroz godine i godine postojanja, a upravo je u ovoj godini otvoren najpoznatiji zabavni park Disneyland gdje se možeš susresti s njime i njegovom Minnie!

Nijedan knjigoljubac ne može ostati ravnodušan kada opipa korice nove knjige. U 1955. godini izdana je Lolita, knjiga Vladimira Nabokova, koja je kasnije doživjela i svoje filmske adaptacije. Osim Lolite, tu je godinu obilježio i poznati glumac James Dean, jedan od najpopularnijih muškaraca godine!

“Cherry Pink (and Apple Blossom White)” pjesma je po kojoj će mnogi pamtiti ovu 1955. godinu. Pérez Prado zaslužan je za ovaj hit, a čim ga poslušaš shvatit ćeš da je ova melodija poznatija nego što misliš. No, što čekaš, upali pjesmu godine!

Teška godina puna gubitaka za znanost bila je 1955. godina. Čovjek koji je zaslužan za otkriće penicilina i jedan od najpoznatijih fizičara svih vremena umrli su upravo u godini tvog rođenja. Riječ je, naravno o Alexandru Flemingu i Albertu Einsteinu, velikim umovima kojima ćemo zauvijek biti zahvalni!

Ali, ova godina nikako nije ostala bez još nekih velikih trenutaka. Da vidimo, sigurno se sjećaš najpoznatijeg auta koji je bio na ovim prostorima. Ma i danas ga s osmjehom sigurno rado spomeneš jer njegov nadimak nikog ne osjeća ravnodušnim. Fićo! Prvi u Zastavi. Kakva će se tek legenda od ovoga razviti, nitko tad nije bio svjestan. Ovaj bi auto i danas svaki kolekcionar rado imao u svojoj garaži.

Na dokovima New Yorka nalazi se tek kao 182 na ljestvici najboljih filmova prema poznatoj listi jedne internetske stranice. Ipak, čini se da se Akademiji puno više svidio ovaj film jer je dobio čak osam zlatnih kipića na dodjelama 1955. godine! Film pripada u žanr trilera i kao kriminalistička drama, a ulogu glavnog glumca dobio je jedan jedini Marlon Brando. Kako je dobro kad znaš za sve one velike uloge koje još čekaju na ovog glumca. Pogledaj trailer!

Te 1955. godine jedna posebna drama osvojila je nagradu Pulitzer. Mačka na vrućem limenom krovu dramski je tekst Tennesseeja Williamsa. Samo koju godinu kasnije napravljena je i filmska adaptacija, no Williams nije bio najsretniji s njom. Dosta dijelova bilo je izbačeno i ublaženo, ipak se radi o djelu koje uključuje homoseksualne teme. Iako je nedvojbeno jedna od najpoznatijih u cijelom desetljeću, čak niti filmska struka nije bila dovoljno oduševljena da bi filmu koji je imao šest nominacija dala barem jedan zlatni kipić. Navodno je ulogu u filmu odbio Elvis Presley, a glavnu žensku ulogu imala je ona koju danas prepoznajemo kao filmsku divu – Elizabeth Taylor.

Danas te samo klik dijeli i od toga da pogledaš neki film. Nije više potrebno ići iz udobnosti vlastitog doma, čekati da netko vrati kazetu u videoteku, ili posuđivati već napola izlizani CD. Ako danas poželiš pogledati neki film, možeš ga streamati s nekog od online servisa. I to funkcionira bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet).

Ako ga pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u BluRay formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, što u 1955. nisi baš mogao. Ali ako pogledamo brzine iz 1990., kada se Internet počinje masovnije probijati na tržište, trebalo je čekati oko 9500 sati. Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 390 dana!

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1955
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Europski nogometni savez poznat kao UEFA, 1955. organizira prvi Europski kup. Njega osvaja Real Madrid, a danas nam je svima to natjecanje poznatije kao Liga prvaka. Taj je naziv dobilo 1992. godine. I nogomet, ali i ostali sportovi, nisu ostali imuni na utjecaj tehnologije. Prije se nogomet igrao s krpenom loptom, golovi su bili improvizirani, a dresovi ni približno slični onima koje gledamo danas. Stara trenirka bila je najbolji kojeg su si neki mogli priuštiti, a danas si možeš naručiti da ti dres omiljenog kluba dođe s drugog kraja svijeta! Fascinantne su te promjene…

Dolaskom devedesetih velike su promjene nastupile najviše za gledatelje i pratitelje ovakvih natjecanja. Internet je omogućio da još više ljudi prati sport, a samim time povećavao se i interes mladih da sudjeluju u njemu. Karte za utakmice nekad su se kupovale u kućicama ispred stadiona, a danas ih možemo kupiti jednim klikom na pametnom telefonu iz svog naslonjača, između ostalog, zahvaljujući i dolasku A1 u Hrvatsku 1999. godine – tada pod imenom VIPnet. Zašto? Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo put imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku.

Baš kao osobni asistent! Nova je revolucija stigla 2001., kada je tadašnji VIPnet omogućio da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon (to je bilo vrijeme prije nego su nas na kućni telefon zvali samo anketari), za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz zaista promijenio od 1955. godine, dana kada je postao bogatiji za tebe (kao i za Bill Gatesa, Rowana Atkinsona Stevea Jobsa, Whoopi Goldberg, Donatellu Versace i Kris Jenner). Sve se ovo – i još mnogo toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, nove su navike kod čitanja novina, svoje osjećaje i mišljenja razmjenjujemo putem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!