Da čujemo, tko je ljubitelj Domaćica keksa? Ovaj se fini keks iz Kraševe radionice te godine prvi puta našao na policama i od tada ga jedu svi – a u reklamama danas promoviraju ju i naši poznati nogometaši. Priznaj, skriva se i u tvojoj ladici!

Svemirska utrka poznata je i kao neslužbeno natjecanje između Sjedinjenih Američkih Država i SSSR-a, započeta je ove godine. I jedni i drugi trudili su se istražiti svemir, a počela je nakon što je lansiran Sputnik 1 u listopadu iste godine. Pas Lajka, pravog imena Kudravka, jedno je od prvih živih bića u svemiru i prva životinja u orbiti oko Zemlje. SSSR ju je 3. studenog 1957. godine lansirao u letjelici Sputnjik 2.

Na vrhu Billboard Top 100 liste Elvis Presley našao se s pjesmom “All Shook Up”. Kasnije će biti uvrštena i na listu Rolling Stone magazina među 500 najboljih pjesama svih vremena. Zasluženo! Djevojke još uvijek padaju u trans kad ga vide, ali tko bi ih krivio? Poslušaj kako zvuči hit godine tvog rođenja!

Gričku vješticu zna svatko. Radi se o ciklusu romana od sedam svezaka. Sve je to djelo naše drage književnice, Marije Jurić Zagorke. Ona je također bila i naša prva novinarka, a tužna vijest snašla nas je upravo 1957. godine, kada je umrla. Bila je urednica, pokrenula prvi ženski časopis, a cijenio ju je i Josip Juraj Strossmayer. A čak joj ni datum rođenja ne znamo!

Bila je jako popularna među svojom publikom. Pisala je romane, drame, satire, a u Obzoru se skrivala i bila anonimna, i to samo zato što je žena! Srećom, o takvim stvarima danas govorimo kao o prošlosti.

Možda će te iznenaditi, ali ove je godine emitiran prvi izravni televizijski prijenos jedne nogometne utakmice u nas. Prenosila se utakmica između Jugoslavije i Italije koja je završila strašnim porazom Italije od čak 6:1. Za prijenos je korišten posebni prijamnik koji je primao signal s odašiljača male snage sa stadiona u Maksimiru.

Put oko svijeta za 80 dana film je koji je obilježio ovu dodjelu nagrada Oscar. S osam nominacija i pet osvojenih zlatnih kipova, film Michaela Andersona ušao je na prestižnu listu najboljih filmova prema ocjenama Akademije. Pogledaj trailer!

Ikona 50-ih, Elvis Presley, u saveznoj državi Tennessee je kupio imanje – Graceland. Kupio ga je za nešto više od 100.000 dolara. Graceland je ime dobio po kćeri graditelja imanja, Grace. Kad je Elvis umro, pokopali su ga na tom imanju koje je tad postalo takozvana „meka“ za ljubitelje popularne glazbe. Ako se kaniš uputiti na odmor u Sjedinjene Američke Države, ovo bi ti zasigurno trebalo biti jedno od odredišta. Ne zaboravi fotoaparat… ili napuniti mobitel!

Filmove o Elvisu možeš gledati i u svojem domu.  Klik te dijeli od toga da pogledaš neki akcijski triler ili pak romantičnu komediju – ovisi o tvom raspoloženju. Ako danas poželiš pogledati neki film, možeš ga streamati s nekog od online servisa. I to funkcionira bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet).

Ako ga pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u BluRay formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, što u 1956. nisi baš mogao. Ali ako pogledamo brzine iz 1990., kada se Internet počinje masovnije probijati na tržište, trebalo je čekati oko 9500 sati. Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 390 dana!

Svi volimo zbijati šale, ali neće se svi nasmijati onoj koja ide na njihov račun. Prvog travnja, koji je poznat i kao prvi april – dan kada je poželjno nekome podvaliti neki tri, BBC je na svojoj Panorami objavio podvalu u kojoj su uspjeli uvjeriti naciju da su špageti uzgajani s drva špageta u Italiji i Švicarskoj. Nekima ova šala nije najbolje sjela pa su se žalili da kako to jedan ozbiljan program može tako neozbiljne stvari raditi!

S druge strane, ostali gledatelji pitali su kako mogu i sami uzgajati ovakvo drvo. Puno je teže procijeniti šali li se netko ako mu ne vidiš lice. Ali danas nam digitalizacija omogućava videopozive pa možemo jedni drugima čestitati Božić gledajući se s drugog kraja svijeta! Ili možete pokušati nasamariti prijatelje i drage osobe – ali gledajući se.

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1957
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Upravo velika promjena odvila se Hrvatskoj krajem devedesetih, točnije 1999. godine, kada dolazi A1 – tada pod imenom VIPnet. Što se točno događa? Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo put imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. 

Nova je revolucija stigla 2001., kada je tadašnji VIPnet omogućio da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon (to je bilo vrijeme prije nego su nas na kućni telefon zvali samo anketari), za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz zaista promijenio od 1957. godine, dana kada je postao bogatiji za tebe (kao i za Stevea Harveya, Russella Simmonsa, Stephena Frya, Gloriju Estefan, Fran Drescher i Melanie Griffith). Sve se ovo – i još mnogo toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, nove su navike kod čitanja novina, svoje osjećaje i mišljenja razmjenjujemo putem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!