Onaj veliki plastični obruč možda znaš pod imenom Hula Hoop, 1958. godine izumili su Arthur K. Melin i Richard Knerr. U 1930-ima bili su izgrađeni od bambusa! Služili su za vježbanje, tako da su postojali i prije, ali ovo je bila nova verzija. Kada su se počeli prodavati, tvrtka Wham-O ih je prodala 25 milijuna! Znaš li ga još zavrtjeti?

Znaš ono kad nakon utakmice pobjednička momčad diže trofej, jedan po jedan i onda ih slikaju tako? E pa tek je 1958. zapravo nastala ta gesta. Jedan od prisutnih novinara nakon pobjede u Svjetskom kupu u nogometu tražio je Brazilca Hilderalda Bellinija da podigne trofej iznad glave. Tadašnjem kapetanu to je predložio da može bolje vidjeti trofej, ali očito se to svima svidjelo! S pravom! 

Evo i jednog talijanskog hita koji nakon duže vremena zauzima prvo mjesto na glazbenoj ljestvici. Riječ je o hitu “Nel Blu Dipinto di Blu (Volare)” kojeg je izveo Domenico Modugno. Ova pjesma dobila je i dvije Grammy nagrade. Modugno se također smatra prvim talijanskim kantautorom.  Poslušaj hit tvoje godine!

Danas je teško zamisliti život bez računala. Upravo je u ovom razdoblju napravljen prvi mikročip, a zasluge za to dobivaju američki inženjeri elektrotehnike koji su time postavili temelje za razvoj računala! Prvi kompjutorski program ADA predložila je matematičarka Ada Byron King, prva žena s vizijom u svijetu računala.

Još 1943. godine je engleski matematičar Alan Turing sa svojim timom izradio računalo koji je dešifrirao njemačke tajne poruke, a zvao se Colossus. Znaš li da je upravo on svoj stroj nazvao Computer?

David Lean mora da je ponosan jer upravo je njegov film te 1958. godine dobio osam impresivnih zlatnih kipića za film Most na rijeci Kwai. Među njima su i nagrade za najboljeg glavnog glumca, redatelja, muziku, film, kinematografiju… Podsjeti se i pogledaj trailer!

Ova 1958. godina dosta je značila za televiziju. Nakon pokretanja televizijskih studija u Beogradu i Ljubljani, počinje emitiranje zajedničkoga programa Jugoslavenske radiotelevizije (JRT-a). Krajem godine prvi put se emitirala i Poljoprivredna emisija, ona koju danas znamo kao Plodovi zemlje. To je jedna od najdugovječnijih televizijskih emisija u Hrvatskoj.

Do 1988. emitirala se naizmjenično iz svih studija Jugoslavenske radiotelevizije, a kasnije svake nedjelje iz Zagreba. Marijan Sviben bio je prvi urednik emisije!

Sve te dokumentarne emisije danas možeš gledati bez da čekaš nedjelju popodne. Klik te dijeli od toga da pogledaš neki dokumentarac ili film. Ako danas poželiš pogledati ih, možeš ih streamati s nekog od online servisa. I to funkcionira bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet).

Ako pak poželiš nešto preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u BluRay formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, što u 1958. nisi baš mogao. Ali ako pogledamo brzine iz 1990., kada se Internet počinje masovnije probijati na tržište, trebalo je čekati oko 9500 sati. Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 390 dana!

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1958
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Među prvim video igrama bila je jedna vezana uz jedan sport. “Tenis za dvoje” izumio je William Higinbotham, a predstavljena je u Sjedinjenim Američkim Državama. Poznata je i pod imenom Kompjuterski tenis, a napravljena je unutar tri tjedna! Te davne 1958. nije bilo kompjutera i igraćih konzola.

Tu se kartalo, imalo improvizirane igre, nadmetalo u igri država-selo… danas su tu moderne igraće konzole koje su prvo koristile CD format, a kasnije su se i igrice preselile u virtualan svijet. Danas doslovno imamo nešto kao mali plac na kojem se te igrice prodaju, a potrebna nam je samo bankovna kartica. Tijekom igre ne moramo biti ni u istoj prostoriji  nekim!  Da, puno se toga i brzo mijenja.

Velika promjena u Hrvatskoj počinje krajem devedesetih, točnije 1999. godine, kada dolazi A1 – tada pod imenom VIPnet. Zašto? Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo put imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. Baš kao osobni asistent!

Nova je revolucija stigla 2001., kada je tadašnji VIPnet omogućio da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon (to je bilo vrijeme prije nego su nas na kućni telefon zvali samo anketari), za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz zaista promijenio od 1958. godine, dana kada je postao bogatiji za tebe (kao i za Michaela Jacksona,  Tima Burtona, Princea, Joan Jett, Ellen DeGeneres i Madonnu). Sve se ovo – i još mnogo toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, nove su navike kod čitanja novina, svoje osjećaje i mišljenja razmjenjujemo putem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!