Jedna od najpoznatijih lutaka svakako je Barbie. Godine 1959. lansirana je na tržište igračaka i od tad ima svoj kultni status! Za nju je zaslužna Ruth Handler, a  sama Barbie daleko će napredovati kroz godine. Dobit će različite verzije, muzej i naravno, vlastiti animirani film.

Volvo je zaslužan za izum modernog sigurnosnog pojasa 1959. Odlučili su ga učiniti “otvorenim patentom”, omogućujući drugim proizvođačima da koriste isti dizajn – bez naknade. Danas svaki proizvedeni automobil koristi ovaj mehanizam koji se smatra jednim od glavnih sigurnosnih izuma 20. stoljeća, čime se spašava više od milijun života. Zato zapamti, uvijek se treba vezati prilikom vožnje u automobilu!

“Mack the Knife” u izvedbi simpatičnog i šarmantnog Bobbyja Darina nosi titulu najpopularnijeg hita za 1959. godinu! Pjesma je napravljena za glazbenu dramu Kurta Weilla i Bertolta Brechta iz 1928 godine. Ako se ne sjećaš, sad je pravo vrijeme da se podsjetiš! Pogledaj spot!

Prvi program Radija Zagreb započeo je s emisijom koja se zvala Po vašem izboru. Prvo je njezino emitiranje išlo samo ponedjeljkom, a kasnije svakim radnim danom. Nosi titulu najstarije je i najdugovječnije glazbene radijske emisije. Urednik Branko Polić htio je da se što većem broju slušatelja omogući slušanje novih pjesama na domaćoj i stranoj sceni. U Hrvatskoj tada sve veću popularnost dobiva i Kraš sa svojim proizvodima.

Nakon što je 1936. godine počela proizvodnja legendarnih bombona 505 s crtom, 1959. godine ti bomboni dobivaju nagradu Oskar! I to za svoju ambalažu. Pa sad ti reci da nije bitno kako ćeš zapakirati nešto…

Film koji je bio nominiran za devet Oscara i sve ih je ponio doma za 1959. godinu je Gigi! Lik Gigi je utjelovila glumica Leslie Caron, a glavnog glumca Maurice Chevalier. Radnja se vrti oko bogatog playboya i mlade kurtizane koji uživaju u platonskom prijateljstvu, ali koji bi mogli razviti nešto više.. Pogledaj trailer za film godine!

Luna 2 poznata je kao Druga sovjetska kozmička raketa i šesta sovjetska svemirska letjelica u Luna programu Sovjetskog saveza koja je lansirana na Mjesec. Bila je to prva svemirska letjelica koja je dosegla površinu Mjeseca i prvi uređaj koji je napravio čovjek da je uspostavio kontakt s drugim nebeskim tijelom.

Natjecanje sa Sjedinjenim Američkim Državama ne prestaje, a Nikica Hrščov poklanja predsjedniku Dwightu Eisenhoweru kopiju zastavice koja je bila na Luni 2. Jako uzbudljiva vremena! Kad samo pomisliš koliko nam malo još nedostaje do one slavne rečenice Neila Armstronga: „Ovo je mali korak za čovjeka, jedan divovski skok za čovječanstvo.“

O tome što se događa u svemiru danas ima jako puno filmova. Neki od njih nalaze se i na popisu najprestižnijih Oscarom nagrađenih filmova. Klik te dijeli od toga da pogledaš upravo jedan takav film, nije potrebno da se prijavljuješ u astronaute! Čak ne moraš više ići ni u kino ili kod prijatelja koji imaju televizor. Ako danas poželiš pogledati neki film, možeš ga streamati s nekog od online servisa. I to funkcionira bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet).

Ako ga pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u BluRay formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, što u 1959. nisi baš mogao. Ali ako pogledamo brzine iz 1990., kada se Internet počinje masovnije probijati na tržište, trebalo je čekati oko 9500 sati. Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 390 dana. Zamisli!

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1959
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Influenceri, developeri, voditelji podcasta.. Sve su to neka nova zanimanja za koja danas čujemo a 1959. godine nismo o njima ni sanjali. Zamisli samo da su te kao dijete pitali što želiš biti, a ti si se tad vidio kako programiraš! Kad smo bili mali igrali smo se da smo učitelji, prodavači, frizeri. Tko bi rekao i da će autostopiranje zapravo biti nekakva preteča hvatanja taksija po cesti koji te treba odvesti na željeno mjesto! Ne bismo sigurno očekivali i da će ih biti tako puno!

Njihova se profesija isto zahvaljujući tehnologiji jako promijenila. Sada svaki od njih upravo pojavi Interneta, GPS-a, pametnih telefona uvijek zna kamo treba doći. A i plaćati se kod nekih može i karticom.

Velika promjena u Hrvatskoj zapravo počinje krajem devedesetih, točnije 1999. godine, kada dolazi A1 – tada pod imenom VIPnet. Zašto? Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo put imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. Baš kao osobni asistent!

Nova je revolucija stigla 2001., kada je tadašnji VIPnet omogućio da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon (to je bilo vrijeme prije nego su nas na kućni telefon zvali samo anketari), za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz zaista promijenio od 1959. godine, dana kada je postao bogatiji za tebe (kao i za Simona Cowella, Magic Johnsona, Hugha Laurieja, Emmu Thompson, Sade, Allison Janney). Sve se ovo – i još mnogo toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, nove su navike kod čitanja novina, svoje osjećaje i mišljenja razmjenjujemo putem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!