Ako si obožavatelj crtanih filmova, razveselit će te da je upravo ove godine nastao crtić Obitelj Kremenko. Freda i Barneyja i danas obožavamo pogledati, a Obitelj Kremenko smatra se drugim najboljim crtićem u povijesti – nakon Simpsona.

Za Amerikance predsjednički izbori predstavljaju poseban događaj, a te 1960. godine SAD je dobio svog 35. predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedyja (JFK). On je pobijedio Richarda Nixona s tek 0,1 posto prednosti. JFK-a se smatra televizijskim predsjednikom zbog dobrog korištenja tog medija, a prva televizijska debata bila je ključna za njegovu pobjedu.

Ima li pjesme koja predstavlja veću idilu od teme iz filma Summer Place? Ne baš… Percy Faith sa svojim orkestrom snimio je ovu uspješnicu. Isprva pjesma nije dospjela na Billboardovu listu, ali kad je došla postavila je rekord od devet tjedana uzastopnog prvog mjesta. I danas ju pamtimo kao najdužu instrumentalnu verziju koja se tako dugo zadržala na ljestvicama. Samo se opusti i uživaj uz Percyja i njegov orkestar!

Tvoju 1960. godinu mnogi će narodi pamtiti jer nastao je poprilično novih država. Većina tih država je naravno već postojala, ali bile su pod vlasti ili upravom drugih još od kolonizacije. Senegal je tako proglasio svoju nezavisnost od privremene države Malijske Federacije (bila je pod upravom Francuske). Cipar se osamostalio od Ujedinjene Kraljevine, ali UK si je ipak zadržala dvije vojne baze.

Nigerija je također prestala biti dijelom britanskog carstva. Dijelom francuskog imperija prestale su biti Čad, Obala Bjelokosti, Niger, Madagaskar, Srednjoafrička Republika, Benin, Mauritanija. Od Belgije se osamostalio Kongo, a nastala je i država Togo u Africi. Afrika je imala dobru godinu! Možeš li prepoznati zastavu svih ovih država, a da ne varaš? Danas ima puno aplikacija koje ti mogu pomoći da usavršiš svoje znanje u tome!

Filmski svijet je u šezdesete ušao filmskim spektaklom koji traje više od tri sata! Ben Hur Oscare je pokorio i osvojio čak 11 zlatnih kipića od 12 nominacija. Ovaj epski film imao je budžet od više od 15 milijuna dolara i snimao se na jednom od najvećih filmskih setova. Njegov značaj za sedmu umjetnost je ogroman te se stoga njegova snimka čuva u Kongresnoj knjižnici. Jasno je da svi dobro znamo ovaj film i volimo izdvojiti tu količinu vremena za gledanje ovog klasika. Provjeri kako je izgledao njegov trailer!

Mladi 1960-ih pokazuju puno više hrabrosti kada je u pitanju iskazivanje vlastitog identiteta. Kultura cvjeta, a rast radija i televizije pokazuje moć i utjecaj koji imaju na nove generacije. Godina tvog rođenja poznata je i po popularizaciji gramofona, ali i po istančanom modnom ukusu koji se sve češće vidi na ulicama. Mini suknja kod djevojaka, duga kosa kod mladića. Svatko je našao nešto za sebe, samo tada nije bilo društvenih mreža da to svi brzo iskopiraju. Iako nešto sporije nego danas, trendovi su se i tad pratili i mijenjali sve češće.

Ako poželiš ponovo pogledati neki film, jer na primjer pamćenje te ne služi više dobro, danas to nije nikakav problem. Baš naprotiv! Poželiš li pogledati neki film, možeš ga streamati s nekog od online servisa. I to funkcionira bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet).

Ako ga pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u BluRay formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, a te 1986. nisi to baš mogao jer je Internet bio ograničen. Ali ako pogledamo brzine iz 1990., kada se Internet počinje masovnije probijati na tržište, trebalo je čekati oko 9500 sati. Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 390 dana!

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1960
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Temelj tome postavljen je 1999. godine, kada u Hrvatsku dolazi A1 – tada pod imenom VIPnet. Ma sigurno se toga sjećaš! Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo put imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. Zvuči savršeno, jer i jest!

Nova promjena stigla je početkom novog stoljeća, 2001. godine. Tadašnji VIPnet omogućio je nama korisnicima da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon, za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz zaista promijenio od 1960. godine, dana kada je svijet postao bogatiji za tebe (kao i za Ljubomira Kerekeša, Enu Begović, Jane Lynch, Antonia Banderasa, Hugha Granta, Lepu Brenu, Diegu Maradonu). Sve se ovo – i još mnogo toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, nove su navike kod čitanja novina, svoje osjećaje i mišljenja razmjenjujemo putem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!