Ako si pravi knjiški moljac i solidno poznaješ književnost, onda znaš po čemu ćemo pamtiti tvoju 1961. godinu: Nobelova nagrada došla je kod nas! Ivo Andrić upravo je ove godine dobio svoju Nobelovu nagradu za književnost. Nagrada nije bilo za neko određeno književno djelo već za cjelokupan opus ovog velikog književnika. Takvu odluku žiri je obrazložio da je on pisac s epskom snagom za oblikovanje tema i prikazanje sudbina svoj naroda tijekom povijesti. Koju ćeš prvu pročitati – „Na Drini ćuprija“ ili „Prokleta avlija“?

Znaš li da su prve Pampers pelene nastale baš ove godine? Na ideju je došao istraživač iz P&G-a Victor Mills jer mu se nije svidjelo mijenjanje platnenih pelena unuku. Nakon par godina istraživanja i pokusa, upravo su ove godine ‘pampersice’ ugledalo svjetlo dana.

Ako ti se nekad dogodilo da ne možeš spavati zbog ljubavnih problema, ovo je prava pjesma za tebe! „Tossin’ and Turnin’“ Bobby Lewis je snimio 1960. godine, a sljedeće godine je pokorila glazbene ljestvice. Jedna je od najuspješnijih pjesama šezdesetih i prema izboru Billboarda 2008. godine stavljena je na 27. mjesto najboljih pjesama ikad. Poslušaj Bobbyja i njegove ljubavne dileme!

Hladni rat još ne popušta i čini se kako se SAD i SSSR stalno razbacuju sa svojim atomskim bombama. U tvojoj godini tako je detonirana najjača nuklearna bomba. Aktivirali su je Sovjeti i nazvali – Ivan. Njezina snaga je bila 50 megatona, odnosno bila je 6000 puta jača nego bomba bačena na Hirošimu.

Nastao je i potres od 5,5 po Richteru, a udarni valovi obišli su Zemlju tri puta. Iako su od mjesta eksplozije udaljene više od tisuću kilometara, Finska i Norveška svejedno su završile sa slomljenim prozorima.

Romantična komedija Apartman te je godine bila najbolji film, s deset nominacija i u konačnici s osvojenih pet zlatnih kipića. Billy Wilder bio je redatelj, producent i scenarist filma i Akademije ga je za to nagradila. Vrijednost filma za kulturu je velika te je jedan od 25 sačuvanih u Kongresnoj knjižnici. Ako se ne sjećaš, radnja se vrti oko zaposlenika tvrtke koji – kako bi uspio – posuđuje apartman svojim nadređenima za njihove vanbračne afere. Pogledaj trailer ove romantične komedije!

U Istočnoj Njemačkoj još uvijek nema mira. Berlinski zid vlasti su odlučile izgraditi samo da stanovnici s istoka ne bi krenuli u potragu za boljim životom na zapad. Zid se počeo graditi upravo 1961. godine, a danas je poznat kao simbol hladnog rata. Postojao je sve do 1989. godine, kada je srušen.

Ako voliš povijest, a slabo pamtiš, danas to nije nikakav problem. Poželiš li pogledati neki film o događaju kojeg se baš ne sjećaš, možeš ga streamati s nekog od online servisa. I to funkcionira bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet).

Ako ga pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u BluRay formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, a te 1961. nije to baš bilo moguće. Ali ako pogledamo brzine iz 1990., kada se Internet počinje masovnije probijati na tržište, trebalo je čekati oko 9500 sati. Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 390 dana!

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1961
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Iz ručnog pisanja koje je bilo učestalije za tvoje doba, danas se sve manje koristimo izumima koje nam je ostavio Slavoljub Penkala, jedan od najvećih izumitelja svih vremena. Danas se više koristimo digitalnim tehnologijama koje su nam omogućene pojavom kompjutera Interneta.

Pišemo blogove koje dijelimo s bliskim ljudima, ali i onima koje nikada nismo upoznali. Znaš li da su upravo ti blogovi napravili veliku promjenu tek 2004. godine? Upravo te godine osnovan je i Facebook, a uskoro će biti i YouTube. Brojne promjene počele su nam lagano kucati na vrata i nastavljaju kucati iz dana u dan..

Velika promjena za sve nas zapravo počinje 1999. godine, kada u Hrvatsku dolazi A1 – tada pod imenom VIPnet. Ma sigurno se toga sjećaš! Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo put imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. Juhu!

Nova promjena stigla je početkom novog stoljeća, 2001. godine. Tadašnji VIPnet omogućio je nama korisnicima da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon, za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz zaista promijenio od 1961. godine, dana kada je svijet postao bogatiji za tebe (kao i za Eddieja Murphyja, Doris Dragović, Georgea Clooneyja, Tima Rotha, Alku Vuicu, Dubravku Ostojić, Carla Lewisa, Dianu Spencer). Sve se ovo – i još mnogo toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, nove su navike kod čitanja novina, svoje osjećaje i mišljenja razmjenjujemo putem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!