Ako voliš i pratiš umjetnost sigurno znaš koje je neobično umjetničko djelo nastalo baš u tvojoj godini! Evo mala pomoć – konzerve juhe. Sad sigurno znaš o čemu se radi! Andy Warhol kao vodeća ličnost pop arta napravio je jedno od svojih najpoznatijih radova – Campbell konzerve juhe. Djelo je dio njegovog opusa koji su prikazivali proizvode masovne potrošnje. Njegove fotografije su umnožene i izvedene u sitotisku.

Evo nas i u godini kada je izašao prvi film o Jamesu Bondu. Radilo se o filmu Dr. No, a agenta 007 glumio je Sean Connery. Partnerica i prva Bondova djevojka bila je divna Ursula Andress. Snimanje filma koštalo je tek milijun dolara, a prvi Bond je zaradio 59,6 milijuna u svijetu i 16 milijuna u SAD-u.

Prava ženska pjesma bila je glavna 1962. godine! Ženska grupa The Crystals otpjevala je ovu slatku pjesmu uz plesne pokrete šezdesetih. Pjesma isprva nije bila namijenjena njima, ali djevojke s njoj postigle biti hit godine. Poslušaj pjesmu i doživi euforiju koja se širi publikom za vrijeme izvedbe!

Ovu ćemo godinu pamtiti i po gubitku jedne od ikona 20. stoljeća, Marilyn Monroe. Glumica je pronađena 5. kolovoza u svojem domu u Los Angelesu. Imala je samo 36 godina, a u svojem je (pre)kratkom životu ostavila niz uloga i legendarnih filmskih scena (sjetimo se samo scene u kojoj joj ventilacija podiže rub suknje!) koje volimo i danas.

Plesalo se u tvojoj godini u svim područjima pa tako i na filmu! Najbolji film godine bila je Priča sa zapadne strane. Ova glazbena romantična drama zapravo je adaptacija mjuzikla s Broadwaya. Film je s dodjele Oscara ponio deset zlatnik kipića od 11 nominacija te je bio rekorder u nagradama s obzirom na tako glazbeni film.

Uskoro ćemo moći vidjeti novu verziju ove priče. Da, Steven Spielberg sprema novu adaptaciju ovog klasika u 2021. godini. Jedva čekamo! Zasad ćemo uživati u tonovima originala, pogledaj trailer!

Za zloglasni zatvor Alcatraz ste svi zasigurno čuli. Braća John i Clarence Angelin u povijesti se pamte kao najpoznatiji bjegunci iz tog zatvora! Pobjegli su te 1962. godine i nije poznato što se poslije s njima dogodilo. Zna se tek da su bijeg planirali i izvodili punih godinu i pol dana! Nakon dvije godine potrage za njima, FBI je odlučio proglasiti ih mrtvima. Naime, našli su ruksak s lažnim dokumentima pa su zaključili da su struje u zaljevu za njih bile prejake, a voda prehladna. Naravno, ovo ima i svoju filmsku adaptaciju s Clintom Eastwoodom koja je nastala 18 godina nakon događaja, odnosno 1979. godine.

Ako poželiš više znati o Alcatrazu i pogledati neki film, danas to nije nikakav problem. Baš naprotiv! Poželiš li pogledati baš taj s Clintom Eastwoodom, možeš ga streamati s nekog od online servisa. I to funkcionira bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet).

Ako ga pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u BluRay formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, a te 1961. nije baš bilo moguće. Ali ako pogledamo brzine iz 1990., kada se Internet počinje masovnije probijati na tržište, trebalo je čekati oko 9500 sati. Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 390 dana!

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1962
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Malo sportske trivije: u ovoj je godini u NBA ligi pogođen milijunti koš! Naravno da to znamo baš za NBA ligu koja pedantno vodi sve statistike. Košarku je inače 1891. godine izmislio liječnik po imenu James Naismith. Hvala mu na tome jer nam noći još znaju biti neprospavane i to samo da bismo uhvatili neki live stream i podržali omiljeni klub.

Danas sve analize možemo pronaći na službenim web stranicama klubova (znaš li da je prva stranica nekog košarkaškog kluba napravljena 1990. godine?), ili blogovima koji strastveni fanovi vole pratiti (oni su kod nas počeli oko 2004. godine). Možda je jedan od tih fanova i tvoj prijatelj koji te rado nazove da ti kaže rezultat ako slučajno ne stigneš pogledati utakmicu.

Upravo zato je dobra ta velika promjena za sve na koja zapravo počinje 1999. godine, kada u Hrvatsku dolazi A1 – tada pod imenom VIPnet. Ma sigurno se toga sjećaš! Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo put imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. Odlično, zar ne?

Nova promjena stigla je početkom novog stoljeća, 2001. godine. Tadašnji VIPnet omogućio je nama korisnicima da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon, za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz zaista promijenio od 1962. godine, dana kada je svijet postao bogatiji za tebe (kao i za Jima Carreya, Marijana Brkića, Axela Rosea, Jona Bon Jovija, Massima Savića, Toma Cruisea, Željka Pervana). Sve se ovo – i još mnogo toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, nove su navike kod čitanja novina, svoje osjećaje i mišljenja razmjenjujemo putem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!