Ovo je bila velika godina za obožavatelje SF žanra – pojavio se Doktor Who! BBC je upravo u tvojoj godini pustio prvu epizodu ove obožavane televizijske serije. Danas je Doktor pojam i prava ikona popularne kulture i ima stvoren cijeli kult fanova. Uskoči u TARDIS pogledaj isječak iz prve epizode!

Dobra je godina bila za ljubitelje automobila jer smo dobili legendarni Porsche 911. Možda ne znaš, ali prvo je nazvan Porche 901, no tada se žalio Peugeot i osporio ime s argumentom da je isključivo njihovo pravo nazivati automobile s tri znamenke i nulom u sredini. Ah ti Francuzi, uvijek su posebni! Nek im bude, 911 nisu nadmašili.

Ljetna melodija bila je pobjednička te 1963. godine. Beach Boysi su rasturili s hitom „Surfin’ USA“. Glazba ove pjesme zapravo je prepravljena verzija pjesme „Sweet Little Sixteen“ njihovog suradnika Chucka Berryja. S novim riječima ona je danas dio posebne liste od 500 pjesama koje su oblikovale rock n’ roll. Zamisli da si na plaži i pusti si ovaj hit!

Mnogo se stvari dogodilo te godine, ali ovaj događaj i danas je urezan u svjetsku povijest. Upravo 1963. godine, 22. studenog, ubijen je američki predsjednik John Fitzgerald Kennedy kada je bio u posjetu Dallasu. Predsjednik je pogođen s dva metka dok se vozio u kabrioletu s Jackie Kennedy, guvernerom Teksasa Johnom Connallyjem i njegovom suprugom.

Guverner je također bio pogođen te teško ozlijeđen, no preživio je. JFK je preminuo oko pola sata nakon atentata, a atentator Lee Harvey Oswald ulovljen je 70 minuta nakon napada. Sljedeći ga je dan ubio Jack Ruby. Ruby je kao razlog istaknuo da nije htio da supruga JFK-a Jackie prolazi kroz suđenje. Kennedyja je zamijenio potpredsjednik Lyndon B. Johnson koji je prisegnuo u avionu na povratku iz Dallasa.

Ove godine u sedmoj umjetnosti pobijedio je još jedan klasik kojeg se zasigurno dobro sjećaš! Lawrence od Arabije osvojio je deset nominacija, od čega sedam Oscara! Mnogi ga smatraju jednim od najbitnijih i najutjecajnijih filmova svih vremena. Film je nastao produkcijom Britanaca i Amerike te se zbog svog značaja čuva u Kongresnoj knjižnici kao dio Nacionalnog filmskog registra. Pogledaj trailer za ovo remek djelo!

Velika revolucija, ali ne onakva kakva ti odmah pada na pamet, trese 1963. godinu. Riječ je o beatlemaniji. Odnosi se na kultnu četvorku iz Liverpoola koja je činila jedan od najpoznatijih bendova ikad. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison i Ringo Starr ostavljali su fanove u transu gdje god da su išli. Ali zašto revolucija? Zato što su imali veliki utjecaj na mlade, a to se pokazivalo i kroz njihov modni izričaj. Iako su bili pravi rock band, oblačili su se nešto drukčije, elegantnije! O beatlemaniji se govorilo i govorit će se puno, a snimljeni su brojni dokumentarni filmovi o njihovoj slavi.

Ako se želiš podsjetiti na ovu fantastičnu četvorku koja je žarila i palila jer te pamćenje ne služi više dobro, danas to nije nikakav problem. Baš naprotiv! Poželiš li pogledati neki film, možeš ga streamati s nekog od online servisa. I to funkcionira bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet).

Ako ga pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u BluRay formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, a te 1963. nisi imao Internet za to. Ali ako pogledamo brzine iz 1990., kada se Internet počinje masovnije probijati na tržište, trebalo je čekati oko 9500 sati. Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 390 dana!

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1963
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Veliki napredak za 1963. godinu – po prvi je put upotrijebljen magnetoskop kod nas! Njime je snimljena drama Arina Maksima Gorkog. Zamisli samo to, promjena koja je utjecala na daljnji razvoj tehnologije. Magnetoskop još znamo i kao videorekorder, a nakon što se počeo koristiti promijenio je sve! Iako je tad bio veliki korak naprijed za televiziju, danas smo otišli još nekoliko koraka dalje.

Velika promjena za sve nas zapravo počinje 1999. godine, kada u Hrvatsku dolazi A1 – tada pod imenom VIPnet. Ma sigurno se toga sjećaš! Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo put imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. Zvuči savršeno, jer i je!

Nova promjena stigla je početkom novog stoljeća, 2001. godine. Tadašnji VIPnet omogućio je nama korisnicima da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon, za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz zaista promijenio od 1963. godine, dana kada je svijet postao bogatiji za tebe (kao i za Miu Begović, Josea Mourinha, Michaela Jordana, Quentina Tarantina, Sanju Doležal, Johnnyja Deppa, Danielu Trbović). Sve se ovo – i još mnogo toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, nove su navike kod čitanja novina, svoje osjećaje i mišljenja razmjenjujemo putem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!