U tvojoj godini čitali smo najslađu knjigu – Charlie i tvornica čokolade! S Willyjem Wonkom upoznao nas je britanski pisac Roald Dahl. Tada smo samo mogli maštati čitajući o famoznoj tvornici, no danas imamo dva hit filma koji su nas odveli unutar tvornice i pridodali sliku dječjem romanu. Priča koja je inspirirala autora je o rivalstvu dvije tvornice čokolade u Engleskoj. Potraži ju na svojoj polici ili upali film i postani dijete bar na kratko.

Zagreb će tu 1964. godinu pamtiti po najvećoj poplavi u povijesti grada. Dogodila se u listopadu nakon dugotrajnih kiša, kada su popustili relativno slabi nasipi. Jezero koje je nastalo izlijevanjem, bilo je dugačko 14 kilometara i široko oko 4 kilometra. Oko 40.000 ljudi je moralo napustiti svoj dom te je smrtno stradalo 17 ljudi. Nakon poplave isplanirano je podizanje trajnog nasipa i uređenje korita rijeke Save.

Beatlesi su pokorili tvoju godinu sa svojim hitom „ I Want to Hold Your Hand“! Pjesmu su napisali John Lennon i Paul McCartney. Kao broj 1 u Britaniji se zadržala pet tjedana, dok je na ljestvicama bila čak 21 tjedan. Inače, s prvog ju je mjesta skinuo drugi hit Beatlesa: “She Loves You”. Prisjeti se ove pjesme i vrati u 1964. godinu!

Tu 1964. godinu najviše će pamtiti žiri iz Nobela jer netko je prvi put odbio Nobelovu nagradu. Imaš li ideju tko je to bio? Pisac Jean-Paul Sartre! Ovaj francuski filozof i književnik odlučio je odbiti nagradu za književnost. Naravno da je događaj bio popraćen incidentom jer ipak se tu ne radi samo o nagradi u obliku medalje, već i pozamašnoj svoti novca.

Kao razlog odbijanja, Sartre je naveo da želi ostati nezavisan od institucije koja nagradu dodjeljuje te da ne želi ga ona promijeni. Usprkos njegovom odbijanju nagrade, Jean-Paul Sartre se prema Nobelovom odboru i danas smatra službenim dobitnikom.

Britanska komedija „Tom Jones“ u tvojoj je godini osvojila titulu najboljeg filma! Radi se o adaptaciji romana Henryja Fieldinga iz 1749. godine, a Tony Richardson onda ga je pretvorio u filmsku uspješnicu. Na dodjelu je film došao s deset nominacija i kući ponio četiri zlatna kipića. Ako si ti se gleda neki film s mnoštvom zapleta, pogledaj trailer i prisjeti se ovog hita!

Možda još nismo imali neovisnu državu, ali mi smo se već dobro brinuli da sačuvamo ono što je naša tradicija i baština. E pa 1964. donesen je Zakon o zaštiti prirode i njime smo zaštitili biljku hrvatsku sibireju. Radi se o grmolikoj biljci s ponešto svijetlih malih buketa cvijeća. Do nje ni danas nije baš lako doći jer ona raste na obroncima planina na visini od oko 1000 metara. Može se naći na Paklenici i Velebitu, a radi se o reliktnoj vrsti. Čuvajmo našu prirodu!

Ako nisi u mogućnosti putovati po svijetu, uživi se u gledanje dokumentaraca! Danas nije teško proputovati svijet filmom i na kraju vidjeti više detalja i posebnosti nego na samoj lokaciji. Pozovi prijatelje na jedan safari po afričkoj savani! A ne moraš ni u kino niti u videoteku, jednostavno ako poželiš pogledati neki dokumentarac, možeš ga streamati s nekog od online servisa. I to funkcionira bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet).

Ako ga pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u BluRay formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, a te 1964. nije to bilo moguće. Ali ako pogledamo brzine iz 1990., kada se Internet počinje masovnije probijati na tržište, trebalo je čekati oko 9500 sati. Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 390 dana!

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1964
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Postoji li muškarac ili žena koji nisu čuli ili poželjeli imati Ford Mustang? Ne baš, ovaj legendarni model, upravo je 1964. dobio svoju prvu inačicu. Još od prvog modela Forda, ovaj se ipak smatra najuspješnijim Fordovim vozilom, a predstavljen je na poznatoj Svjetskoj izložbi u New Yorku. Osim za vožnju s vjetrom u kosi gdje privlačiš ljubomorne poglede prolaznika, ovaj automobil ima i sportsku karijeru i to s dva osvojena Tour de Francea. Znam da se već zamišljaš u zamamnom crvenoj Fordu Mustangu!

Osim što sad razmišljaš o promjeni automobila, sjeti se da velika promjena za sve nas zapravo počinje 1999. godine, kada u Hrvatsku dolazi A1 (tada pod imenom VIPnet). Ma sigurno se toga sjećaš! Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo put imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. Napokon!

Nova promjena stigla je početkom novog stoljeća, 2001. godine. Tadašnji VIPnet omogućio je nama korisnicima da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon, za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz zaista promijenio od 1964. godine, dana kada je svijet postao bogatiji za tebe (kao i za Dražena Petrovića, Gorana Karana, Dana Browna, Sandru Bullock, Dinu Dvornika, Monicu Bellucci i Dražena Petrovića). Sve se ovo – i još mnogo toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, nove su navike kod čitanja novina, svoje osjećaje i mišljenja razmjenjujemo putem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!