Kad vidiš javorov list, na što pomisliš? Na Kanadu, naravno! Ovaj vječni simbol Kanade zapravo nije oduvijek bio dio njezine baštine već je kao takav uveden tek u veljači 1965. godine. Do tada su koristili zastavu s bojama koju koriste i danas, ali su umjesto lista na njoj imali umanjenu britansku zastavu. Pothvat promjene zastave Kanađani su ozbiljno shvatili pa su čak provodili i ispitivanja u zračnom tunela da provjere kako će izgledati kada se vijori.

Yesterday, All my troubles seemed so far away… Da, jedna od najpoznatijih pjesama svih vremena izašla je baš u tvojoj godini! Beatlesi su te godine izdali svoj peti britanski i deveti američki album „The Help“ . Album je osim istoimene pjesme, na drugoj stranici imao legendarnu pjesmu Yesterday koju i danas smatramo jednom od pjesama s najviše obrada.

Danas imamo teleskope kojima gledamo duboko u svemir, a svemir pokušavaju pokoriti i države i privatne kompanije. Ali te 1965. godine svemirska utrka bila je stvar prestiža i političke moći. I ovaj put su Sovjeti uspjeli prestići Amerikance. Točno 18. ožujka 1965. godine izveden je prvi hod svemirom u povijesti čovječanstva. Pod hodom svemirom podrazumijeva se izlazak iz svemirske letjelice te konkretan boravak izvan nje.

Prva koja osoba koja se tako prošetala bio je astronaut Aleksej Leonov. Boravak je trajao 12 minuta i devet sekundi, gdje se on nalazio nekoliko stotina kilometara iznad površine Zemlje, otprilike iznad područja južnog Egipta te sjevera Sudana. Letjelica kojom se došao zvala se Voshoda 2, a i njegovo svemirsko odijelo je imalo ime i zvalo se Berkut, a težilo je više od 49 kilograma. I Amerikanci su uspjeli isto – samo 2,5 mjeseca kasnije!

Film godine bio je Moja lijepa gospođice (My Fair Lady) s odličnom Audrey Hepburn u glavnoj ženskoj ulozi. Film je adaptacija istoimenog mjuzikla koji se bazirao na djelu Pygmalion autora Georgea Bernarda Shawa. Na dodjelu Oscara došao je s 12 nominacija te kući ponio osam zlatnih kipića. Ako se ne sjećaš, Hepburn glumi prodavačicu cvijeća Elizu koju arogantni profesor Higgins želi učiniti dostojnom visoke klase Londona. Pogledaj trailer!

SAD će 1965. godinu pamtiti po povijesnom posjetu pape Pavla VI. On je bio prvi papa koji je stupio na tlo SAD-a, prvi koji je putovao izvan Europe za vrijeme pontifikata te prvi koji je putovao zrakoplovom. Sveti Otac tamo se zadržao svega 14 sati, no stigao se susresti s tadašnjim predsjednikom Lyndonom B. Johnsonom i održati misu na stadionu Yankee s oko 100.000 vjernika.

Dok je te godine papa prvi put bio u avionu, danas do aktualnog pape možeš doći mnogo jednostavnije putem Interneta. Bilo da gledaš prijenos iz Rima bez gužve iz svog doma ili pak redovito pratiš nove statuse i objave pape Franje na društvenim mrežama. Poželiš li pogledati misu iz Rima, možeš ju streamati s nekog od online servisa. I to funkcionira bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet).

Ako ju pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB filma ili snimke (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u BluRay formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, a te 1965. nije to bilo moguće. Ali ako pogledamo brzine iz 1990., kada se Internet počinje masovnije probijati na tržište, trebalo je čekati oko 9500 sati. Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 390 dana!

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1965
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Zajednica Afroamerikanaca pamtit će tu 1965. godinu kao onu kad su izgubili jednog od svojih najvećih vođa, Malcolma X-a. Pravim imenom Malcolm Little ubijen je 21. veljače u New Yorku. Malcolm X simbol je borbe za ravnopravnost Afroamerikanaca, a od njegove su se smrti dogodile velike promjene. Danas zahvaljujući YouTube snimkama, Instagram slikama vidimo kakvo je stanje u svim zemljama i nastojimo spriječiti da ne dolazi do ovih događaja.

Tehnologija može uvelike utjecati na to. Primjerice, Google je 2000. godine dodao deset novih jezika: francuski, njemački, talijanski, švedski, finski, španjolski, portugalski, nizozemski, norveški, japanski, kineski, korejski i danski. Danas je dostupan na čak 108 jezika!

Uvođenje novih jezika bilo je velikom i važnom promjenom, skoro kao promjena koja se 1999. godine dogodila kada je u Hrvatsku stigao A1 – tada pod imenom VIPnet. Ma sigurno se toga sjećaš! Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo put imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. Napokon!

Nova promjena stigla je početkom novog stoljeća, 2001. godine. Tadašnji VIPnet omogućio je nama korisnicima da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon, za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz zaista promijenio od 1965. godine, dana kada je svijet postao bogatiji za tebe (kao i za Ranka Zidarića, Roberta Downeyja Jr., Slasha, J. K. Rowling, Gorana Grgića, Bena Stillera i Tamaru Šoletić). Sve se ovo – i još mnogo toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, nove su navike kod čitanja novina, svoje osjećaje i mišljenja razmjenjujemo putem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!