Te tvoje 1966. godine emitirana je prva epizoda Zvjezdanih staza! Fanovi su  Spocka, Datu i ostale članove posade mogli gledati na NBC-u, a danas osim originalnog serijala iz 1966. godine, postoji čak devet televizijskih serija s različitim posadama. Ali ni to nije sve – postoji  cijela filmska franšiza! 

A znaš li da je današnji nezaobilazni božićni “negativac” Grinch nastao upravo 1966. godine? Tada se prvi puta pojavio kao animirana serija (iako utemeljen na dječjoj knjizi). A glas mu je dao Boris Karloff, poznatiji kao filmski Frankenstein.

Ako čezneš za toplijim krajevima, ovo je prava pjesma za tebe! „California Dreamin’“ govori upravo o čežnji za toplom Californijom i Los Angelesom, naspram hladnog New Yorka. Iako je ovaj hit prvo snimio Barry McGuire, najpoznatija je izvedba grupe The Mamas and The Papas. Ova uspješnica uključena je i u Grammyjevu dvoranu slavnih, a postala je smjernica kalifornijskog zvuka u glazbi.

Danas su žene na najvišim položajima posve normalna stvar, ali vrijedi se prisjetiti da nažalost nije oduvijek bilo tako. Ali te 1966. godine Indija je dobila prvu predsjednicu Vlade. Premijerka je postala Indira Gandhi sa svojih 48 godina. Indira se školovala na Oxfordu, a na položaju premijerke zadržala se gotovo 16 godina.

Zapravo je dolazila iz obitelji bivšeg premijera, a nakon nje i njezin sin je postao premijer. Premijerka Gandhi bila je jedna od vodećih ličnosti Pokreta nesvrstanih, no nakon što je ugušila pobunu Sikha, oni su joj se osvetili te na nju izvršili atentat i smrtno ranili. I da, nije bila u rodu s poznatim Mahatmom Gandhijem!

Filmski hit iz 1966. Moje pjesme, moji snovi nas je osvojio te godine! Svi smo poželjeli biti kod guvernante Julie Andrews na proplanku u Austriji. Film je od deset nominacija osvojio pet Oscara, gdje se svakako ističu onaj za glazbu i zvuk. Njegova vrijednost iskazana je da se čuva u posebnoj zbirci u Kongresnoj knjižnici kao dio značajne filmske baštine. Pogledaj kako je trailer izgledao!

Mickey Mouse, jedan od najpoznatijih miševa u svijetu animiranih likova, krajem 1966. godine ostao je bez svog tvorca Walta Disneyja. Kroz svoj rad Walt Disney je osvojio impresivna 22 Oscara i nevjerojatnih 59 nominacija – pravi rekord! Ono što je volio kroz cijeli svoj život bilo je crtanje, a pedesetih je godina otvorio zabavni park u Kaliforniji za koji zna cijeli svijet – Disneyland! Ono što je sigurno je da ovakva kulturna ikona i njegov rad nikada neće biti zaboravljeni.

Sigurno se sad prisjećaš nekog ti dragog filma ili crtića iz Disney carstva. Poželiš li ga pogledati, možeš ga streamati s nekog od online servisa. I to funkcionira bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internetrnet).

Ako ga pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u BluRay formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, a te 1966. nije to bilo moguće. Ali ako pogledamo brzine iz 1990., kada se Internet počinje masovnije probijati na tržište, trebalo je čekati oko 9500 sati. Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 390 dana!

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1966
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Godinu 1966. sigurno dobro pamte stanovnici Bocvane i Lesota! Upravo u tvojoj godini ove države su napokon prestale biti dijelom britanskog kolonijalnog carstva. Obje države nalaze se u južnoj Africi. Zahvaljujući dijamantima i dobrom gospodarstvu Bocvana je danas jedna od najrazvijenijih država u Africi, dok se Lesoto još bori sa siromaštvom i nezaposlenosti koje su problem za skoro polovicu stanovništva!

Na mnoge načine danas možemo pomoći onima kojima je pomoć potrebna i to koristeći tehnologiju. Možemo pronaći inicijative koje ćemo podržati, donirati novac, rad, pomoći… Jedna od takvih kompanija je MoveOn.org koja je osnovana 1998. godine kao grupa za e-poštu. Možda ne znaš za nju, ali smatra se pretečom kampanja koje su desetljeće kasnije zavladale na društvenim mrežama.

Velika promjena za sve nas zapravo počinje 1999. godine, kada u Hrvatsku dolazi A1 – tada pod imenom VIPnet. Ma sigurno se toga sjećaš! Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo put imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. Napokon!

Nova promjena stigla je početkom novog stoljeća, 2001. godine. Tadašnji VIPnet omogućio je nama korisnicima da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon, za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz zaista promijenio od 1966. godine, dana kada je svijet postao bogatiji za tebe (kao i za Denisa Latina, Cindy Crawford, Janet Jackson, Mikea Tysona, Filipa Šovagovića i predsjednika Zorana Milanovića). Sve se ovo – i još mnogo toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, nove su navike kod čitanja novina, svoje osjećaje i mišljenja razmjenjujemo putem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!