U tvojoj godini nastaje vjerojatno najpoznatiji sendvič na svijetu – Big Mac. Smislio ga Jim Delligatti, a postojale su još dvije verzije imena novog sendviča. Jedna je bila Aristokrat, a druga Blue Ribbon Burger.

Današnje ime na kraju mu je dala 21- godišnja tajnica koja je radila u korporaciji McDonald’s. Znam da to već znaš, ali poznati burger sastoji se od dvije goveđe pljeskavice, posebnog umaka, salate iceberg, sira, krastavaca, luka i peciva sa sezamom. Tko je gladan?

U ovoj je godini uveden broj za hitne pozive – 911. Prvi su takav broj uveli zapravo Britanci još 1937. godine. U Americi je on uveden na inicijativu vatrogasaca. Broj 911 na kraju je odabran jer se smatrao dovoljno različitim od britanskog broja za hitne slučajeve, 999.

Hit ove 1968. godine napisao je Paul McCartney dok su ga naravno otpjevali Beatlesi. Radi se o baladi „Hey Jude“ koja je danas poznata kao jedna od najdužih pjesama u povijesti suvremene  zabavne glazbe. Na prvo mjesto britanske top ljestvice došla je također kao najduža pjesma kojoj je to uspjelo. U SAD-u je na prvom mjestu bila devet tjedana. Prisjeti se hita!

Godina 1968. svakako je upamćena po ubojstvu afroameričkog borca za ljudska prava Martina Luthera Kinga. King je ubijen 4. travnja 1968. godine snajperskom puškom dok je stajao na balkonu svoje sobe na drugom katu motela Lorraine u Memphisu. Metak ga je ozbiljno ozlijedio te je preminuo u bolnici.

Oko dva mjeseca nakon ubojstva, uhićen je James Earl Ray koji je priznao zločin i osuđen je na 99 godina zatvora. King je svoj posljednji govor uspio održati dan prije svog ubojstva, on je poznat kao „Bio sam na vrhu planine“. Dobitnik je Nobelove nagrade za mir iz 1964. godine.

Film godine bila je drama „U vrelini noći“! Redatelj Norman Jewison na filmsko platno donio je priču afroameričkom detektivu koji postaje dio istrage ubojstva u malom gradu u Mississippiju. Na dodjelu Oscara film je došao sa sedam nominacija, a kući je ponio pet zlatnih kipića. Zbog svoje vrijednosti uključen je u posebnu zbirku i čuva se u Kongresnoj knjižnici. Pogledaj triler!

Svemir je još uvijek vrlo aktualan 1968. godine, tada je provedena misija Apollo 7. Tri astronauta Walter M. Schirra, Donn F. Eisele i R. Walter Cunningham uspješno su istodobno bili lansirani te su u svemiru proveli 11 dana. Problema uglavnom nije bilo, no jedan astronaut se prehladio te su sva trojice teže psihički podnijela putovanje i boravak u svemiru. Za Sjedinjene Američke Države to je bio važan događaj jer je ostvaren prvi američki televizijski prijenos uživo iz svemira.

Ako danas želiš vidjeti kako je u svemiru, možeš lako pronaći snimke, filmove, ali i prijenose uživo koji su pohranjeni negdje na webu. Poželiš li pogledati neki film vezan uz svemir, možeš ga streamati s nekog od online servisa. I to funkcionira bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet). Ako ga pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u BluRay formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, a te 1968. nije to bilo moguće.

Ali ako pogledamo brzine iz 1990., kada se Internet počinje masovnije probijati na tržište, trebalo je čekati oko 9500 sati. Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 390 dana!

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1968
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Brojne snimke letova i isječke iz filmova možeš pronaći na YouTubeu. Servis je pokrenut 2005. godine, istovremeno kada i Google Video. Oboje su bili popularni, ali je YouTube bio nedostižan. Već sljedeće godine Google je kupio YouTube za 1,65 milijardi dolara!

Velika promjena za nas zapravo počinje 1999. godine, kada u Hrvatsku dolazi A1 – tada pod imenom VIPnet. Ma sigurno se toga sjećaš! Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo put imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. Napokon!

Nova promjena stigla je početkom novog stoljeća, 2001. godine. Tadašnji VIPnet omogućio je nama korisnicima da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon, za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz zaista promijenio od 1968. godine, dana kada je svijet postao bogatiji za tebe (kao i za Daniela Craiga, Kolindu Grabar-Kitarović, Paola Maldinija, Alena Vitasovića, Erica Banu, Gibonnija, Slavena Bilića).Sve se ovo – i još mnogo toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, nove su navike kod čitanja novina, svoje osjećaje i mišljenja razmjenjujemo putem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!