U tvojoj godini upoznali smo Elma, Keksomlata i Veliku Pticu! U studenom te godine s emitiranjem je počela poznata Ulica Sezam. Sigurno se sjećaš, radilo se o edukacijskoj dječjoj emisiji koja je bila kombinacija glume uživo, komedije, animacije i lutkarstva.

Dok su se djeca smijala uz Elma, odrasli su uživali uz Leteći cirkus Monty Pythona. Serija je prikazana prvi put u jesen 1969. godine, a djelo je britanske televizijske kuće BBC. I danas ju pamtimo po neuobičajenom humoru koji se temeljio na skečevima i asocijacijama. Često je ismijavala odbojnost britanskog naroda, a znala se dotaknuti i političkih motiva.

Pobjednička pjesma godine bila je ujedno i najslađa pjesma! „Sugar, Sugar“ napisali su Jeff Barry i Andy Kim. Posebno je zanimljivo da pjesmu zapravo izvodi crtana glazbena grupa The Archies. Na prvom mjestu bila je osam tjedana, ali i danas rijetko koga ne usreći svojim veselim stihovima. Poslušaj hit godine i oraspoloži se!

Britanska glazbena drama Oliver! bila je film godine! Ideja za film došla je od istoimenog mjuzikla, a obje stvari temeljile su se na romanu Charlesa Dickensa, Oliver Twist. Od 11 nominacija, film je na dodjeli Oscara osvojio šest zlatnih kipića. Ujedinjeno Kraljevstvo i danas ga drži kao jedan od najvećih britanskih filmova 20. stoljeća. Pogledaj trailer jer priču o Oliveru već sigurno znaš!

„Ovo je mali korak za čovjeka, ali veliki za čovječanstvo“. Tako je, najveći događaj godine je bio čovjekov prvi korak po Mjesecu. Tog dana, 21. srpnja, astronauti Neil Armstrong i Buzz Aldrin su sa svojom letjelicom Eagle sletjeli u predio Mjeseca zvan More tišine. Armstrong je kao zapovjednik misije na Mjesec kročio prvi i to lijevom nogom, a ubrzo mu se pridružio Aldrin te su postavili američku zastavu na Mjesec.

Kako bi zastava izgledala razvijena i u uvjetima na Mjesecu bez vjetra, ona je bila posebne konstrukcije. Astronauti su po Mjesecu hodali sveukupno oko dva i pol sata! Prijenos uživo smatra se da je pratilo čak 600 milijuna ljudi na Zemlji.

Danas bi ta brojka sigurno bila veća zahvaljujući tehnologiji koja nam omogućava potpunu pokrivenost i prijenos bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet). Ako ga pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za na primjer 4GB filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u BluRay formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, a te 1969. nije to bilo moguće.

Ali ako pogledamo brzine iz 1990., kada se Internet počinje masovnije probijati na tržište, trebalo je čekati oko 9500 sati. Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 390 dana!

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1969
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Ovo je i godina koja je donijela prve bankomate. Prvi takav uređaj instaliran je u New Yorku, u Rockville centru. Kako bi korisnik mogao podići novac, morao je ubaciti posebno kodiranu karticu. Danas, više od 50 godina nakon, kartice još imamo, ali one polako odlaze jer gotovo svi imamo Internet vezu, pametne telefon i bankarske aplikacije. Manje kartica je i manje plastike!

Velika promjena za sve nas zapravo počinje 1999. godine, kada u Hrvatsku dolazi A1 – tada pod imenom VIPnet. Ma sigurno se toga sjećaš! Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo put imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. Napokon!

Nova promjena stigla je početkom novog stoljeća, 2001. godine. Tadašnji VIPnet omogućio je nama korisnicima da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon, za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz zaista promijenio od 1969. godine, dana kada je svijet postao bogatiji za tebe (kao i za Roberta Prosinečkog, Jennifer Aniston, Željka Mavrovića, Jennifer Lopez, Vedrana Mlikotu, Catherine Zetu-Jones i Jelenu Miholjević). Sve se ovo – i još mnogo toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, nove su navike kod čitanja novina, svoje osjećaje i mišljenja razmjenjujemo putem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!