U godini tvog rođenja emitirana je prva epizoda popularne serije Naše malo misto. Serija je snimljena prema romanu Miljenka Smoje, a s ukupno 13 epizoda koje opisuju dalmatinski gradić postala je dio  Ukupno je bilo 13 epizoda, a radnja se odvija u nama nepoznatom gradu u Dalmaciji. Jedna je od najzabavnijih serija svih vremena, a karakterizira ju satira i humor na jedan poseban, nama blizak način.

Sedamdesetih smo još nosili dugu kosu, ali polako dolazi neko novo vrijeme: u  modi su takozvane „vruće” hlačice (sjetimo se, prije njih su bile mini suknje), a počinju se sve češće nositi i trapez-hlače. I kod djevojaka i kod mladića! Ako imate negdje sačuvane stare fotografije mogli bi se prisjetiti i platformi koje ste nosili na nogama. Sve to nekako nagoviješta dolazak punkera i još ekstravagantnijeg modnog izričaja!

Nešto laganija pjesma osvojila je srca brojnih ljubitelja glazbe stoga su za 1970. godinu prepoznali pjesmu “Bridge Over Troubled Water” kao najveći hit. Simon & Garfunkel duo za ovu je pjesmu dvostruko nagrađen s Grammy nagradama. Poslušaj hit koji je obilježio tvoju godinu!

Ove se godine prvi puta počeo obilježavati Dan planeta Zemlje sa ciljem da se sve glasnije govori o ekološkim problemima koji su sve veći. Radio, televizija, a kasnije i Internet pomažu da se dopre do većeg broja ljudi.

Prije je to bilo nešto teže, ali koliko je malo danas potrebno da se organizira prosvjed za osvještenje ljudi? Baš kao što je to učinila djevojčica koja je 2019. godine bila osoba godine prema časopisu Time, Greta Thunberg. Sve to samo zato što je privukla pažnju svojim angažmanom za promjene 2018., kada je inicirala „Školski štrajk za klimu”. Zahvaljujući akcijama na društvenim mrežama, Greta je postigla velike pomake i pokrenula mlade na prosvjede diljem svijeta.

Film godine bio je „Ponoćni kauboj“, drama redatelja Johna Schlesingera snimljena prema istoimenom romanu. Od sedam mogućih, doma su ponijeli tri zlatna kipa među kojima i onaj najbitniji – za najbolji film. Filmsku ekipu čine Dustin Hoffman, Jon Voight, Sylvia Miles, a ako nisi među onima koji su pogledali film, obavezno baci pogled na trailer!

Znaš li da je Douglas Engelbart, američki izumitelj, upravo ove godine patentirao prvi kompjuterski miš? Da, čak dva desetljeća prije osobnih računala! Iste su godine uvedeni i bar kodovi koji su bitno ubrzali upravljanje proizvodima u trgovinama. A znaš li da je riječ Internet prvi put korištena 1982. godine?

Poželiš li pogledati neki film koji govori o velikim izumima i još većim izumiteljima, možeš ga streamati s nekog od online servisa. I to funkcionira bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet).

Ako ga pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u BluRay formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, a te 1970. nije to bilo moguće. Ali ako pogledamo brzine iz 1990., kada se Internet počinje masovnije probijati na tržište, trebalo je čekati oko 9500 sati. Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 390 dana!

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1970
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Velika promjena za nas zapravo počinje 1999. godine, kada u Hrvatsku dolazi A1 – tada pod imenom VIPnet. Ma sigurno se toga sjećaš! Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo put imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. Napokon!

Nova promjena stigla je početkom novog stoljeća, 2001. godine. Tadašnji VIPnet omogućio je nama korisnicima da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon, za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz zaista promijenio od 1970. godine, dana kada je svijet postao bogatiji za tebe (kao i za Matta Damona, River Phoenixa, Fat Joea, Milu Elegović, Mariah Carey i Melaniju Trump). Sve se ovo – i još mnogo toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, nove su navike kod čitanja novina, svoje osjećaje i mišljenja razmjenjujemo putem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!