U Sjedinjenim Američkim Državama 1971. godinu obilježilo je to što je na snagu stupila zabrana oglašavanja cigareta na televiziji i radiju. Ali proći će još vremena prije nego većina zapadnih zemalja zabrani pušenje na javnim mjestima. Možeš li zamisliti da se prije moglo pušiti čak i u avionu?

U mnogim zapadnim državama pušenje je u potpunosti zabranjeno u kafićima, a najpoznatiji lanac kafića nije iznimka. Spominjemo ga ovdje jer je te 1971. godine otvorena prva poslovnica Starbucksa u Washingtonu. Još je poznata pod imenom Original Starbucks.

“Joy to the World” pjesma je koja je poharala glazbene top liste 1971. godine, a za to je zaslužna grupa Three Dog Night. Pjesmu, koju su članovi grupe opisali kao “dječju” i “glupu”, RIAA je potvrdila zlatnom, a obrade je radilo više glazbenika.

Patton je film koji je na nagradama za prestižni kip Oscara pobjedu odnijelo u sedam kategorija. Film je o američkom generalu Georgeu Pattonu za vrijeme Drugog svjetskog rata. Pogledaj trailer!

U godini tvojeg rođenja rođen je i e-mail! Američki računalni programer Ray Tomlinson svima nam je okrenuo život kada je 1971. godine poslao prvi e-mail. Ta poruka bila je namijenjena upravo njemu. Pet godina kasnije, prvi mail poslala je i kraljica Elizabeta, prva među svjetskim liderima. A 1976. Predsjednički kandidat Jimmy Carter i kandidat Walter Mondale koriste e-poštu za planiranje kampanje. Vrlo brzo ovaj način komunikacije proširio se kao uobičajen u svakom dijelu svijeta. Ipak, najčešće se koristi za poslovnu komunikaciju.

Poželiš li pogledati neki film koji govori o velikim promjenama koje su nas zahvatile dolaskom nove tehnologije i digitalizacije, možeš iskoristiti tu tehnologiju i možeš ga streamati s nekog od online servisa. I to funkcionira bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet).

Ako ga pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u BluRay formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, a to 1971. nije to bilo moguće. Ali ako pogledamo brzine iz 1990., kada se Internet počinje masovnije probijati na tržište, trebalo je čekati oko 9500 sati. Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 390 dana!

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1971
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Puno više od 390 dana oko Marsa kruži satelit Mariner IX koji je prvi na Zemlju poslao slike tog planeta. U svibnju 1971. postao je službeno prvi njegov umjetni satelit! Tada nisi baš mogao tako jednostavno kao danas pretražiti Internet i pronaći slike različitih planeta kao danas. Uz društvene mreže danas, takva slika bi u pet minuta obišla dobar dio svih gradova u svijetu. Internet protokol (TCP / IP) osmišljen je 1983. godine.

Služi kao standard za komunikaciju između računala putem Interneta. FTP (File Transfer Protocol) omogućuje korisnicima prijavu na udaljeno računalo, popis datoteka na tom računalu i preuzimanje datoteka s tog računala. Sjećaš li se koliko je tada uzbudljivo bilo čekati da ti netko pošalje datoteku? U današnje vrijeme tako nešto više nije iznenađenje, ali trebalo je i tad vremena do dolaska mobitela.

Velika promjena za nas zapravo počinje 1999. godine, kada u Hrvatsku dolazi A1 – tada pod imenom VIPnet. Ma sigurno se toga sjećaš! Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo put imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. Napokon!

Nova promjena stigla je početkom novog stoljeća, 2001. godine. Tadašnji VIPnet omogućio je nama korisnicima da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon, za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz zaista promijenio od 1971. godine, dana kada je svijet postao bogatiji za tebe (kao i za Gorana Ivaniševića, Tupac Shakura, Elona Muska, Danijelu Martinović, Jadu Pinkett Smith i Missy Elliott). Sve se ovo – i još mnogo toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, nove su navike kod čitanja novina, svoje osjećaje i mišljenja razmjenjujemo putem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!