WarnerMedia je ove godine lansirao HBO (Home Box Office) bez kojeg ne bi bilo Seksa i grada početkom 2000-ih, Igre prijestolja i još brojnih drugih čudesa. Ali ništa od toga nismo mogli ni zamisliti te 1972. godine, kad je osnovan.

Vjerojatno nismo mogli zamisliti niti da ćemo 48 godina kasnije i dalje uživati u Griotte pralinama – ali evo ih tu. Za njih je ova 1972. godina važna jer je svjetski poznati Monde Selection žiri te godine Krašu dodijelio zlato za ovu čokoladu.

Ovu ćeš pjesmu prepoznati sigurno! Bila je u nekoliko reklama, a zove se “Let’s Stay Together”. Njezin izvođač Al Green pobrinuo se da stigne na vrh ljestvice najslušanijih hitova, a isti naziv kao i pjesma dijeli album iz ove godine. Poslušaj hit iz svoje godine!

Film godine bila je kultna Francuska veza!  Gene Hackman, Roy Scheider i Fernando Rey glumačka su postava koja je ovom filmu osigurala pet Oscara! Kako to izgleda kad par policajaca iz New Yorka u Uredu za narkotike nabasa na posao krijumčarenja droge s francuskom vezom? Pogledaj trailer, a zatim i film godine!

Emisija Sunčani sat pun je pogodak za našu malu zemlju. S emitiranjem je počela na Drugome programu Radija Zagreb 1972. godine. Tamo se govorilo o svim ljepotama koje promoviramo u turizmu, bilo kontinentalnom ili na obali. I to ne samo kod nas nego i u inozemstvu. Reportaže su bile iz svakog kraja Hrvatske donoseći neka nova iskustva. Danas još uvijek možemo slušati što su nam pripremili novinari ove emisije, a tko pozorno sluša mogao bi naći i neko novo odredište za putovanje.

Neki od najboljih serija ili filmova uključuju putovanja. Poželiš li pogledati neki takav film, možeš ga streamati s nekog od online servisa. I to funkcionira bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet).

 Ako ga pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u BluRay formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, a te 1972. nije to bilo moguće. Ali ako pogledamo brzine iz 1990., kada se Internet počinje masovnije probijati na tržište, trebalo je čekati oko 9500 sati. Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 390 dana!

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1972
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Pojavom interneta pojavili su se i problemi. Virus nazvan Internet Worm 1988. godine privremeno isključuje oko 10 posto svjetskih internetskih poslužitelja. Još jedan loš primjer dolazi iz iz 2004. godine. Nazvan je MyDoom ili Novarg, a širi se putem internetskih poslužitelja. Njime je zaražena jedna od 12 e-poruka na svijetu.

A virusom dobrih stvari zarazili smo se 1999. godine, kada u Hrvatsku dolazi A1 – tada pod imenom VIPnet. Ma sigurno se toga sjećaš! Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo put imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. Napokon!

Nova promjena stigla je početkom novog stoljeća, 2001. godine. Tadašnji VIPnet omogućio je nama korisnicima da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon, za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz zaista promijenio od 1972. godine, dana kada je svijet postao bogatiji za tebe (kao i za Dwaynea Johnsona, Eminema, Bena Afflecka, Severinu, Ninu Badrić i Sofíju Vergaru). Sve se ovo – i još mnogo toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, nove su navike kod čitanja novina, svoje osjećaje i mišljenja razmjenjujemo putem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!