Te smo 1974. godine plesali u disco ritmovima i navijali na Svjetskom nogometnom prvenstvu (pobijedila je, kao u onom vicu koji kaže da je nogomet igra koju igraju dvije ekipe s 11 igrača, a pobjeđuje Njemačka, tadašnja Zapadna Njemačka).

Najpopularnija pjesma te godine? Titulu odnosi The way we were u izvedbi Barbare Streisand. Streisand je jedna od rijetkih pjevačica koja u svojoj kolekciji ima Emmy, Grammy, Oscar i  nagradu Tony. Ako ti nije poznata ova pjesma, krajnje je vrijeme da ju poslušaš jer je ipak hit godine!

Da bi doznala što brine građane Europske unije i o čemu razmišljaju, te je 1974. godine Europska komisija provela prvo od mnogih ispitivanja javnog mnijenja. Ankete Eurobarometra rade se i danas te uvelike pomažu Komisiji u pripremama i evaluaciji njezina rada kada su u pitanju mladi, zdravstvo, klimatske promjene ili tehnologija. 

Žalac je film koji je na dodijeli nagrade Oscar dobio čast zlatnog kipića za najbolji film. Paul Newman, Robert Redford i Robert Shaw s ostatkom ekipe su odnijeli ukupno čak sedam nagrada za ovu priču o prevarantima. Jedan je od najuspješnijih filmova ikad napravljenih, a kako izgleda trailer za ovo remek-djelo pogledaj odmah!

Početak sedamdesetih oblikovali su brojni politički skandali, a jedan od pamtljivijih bila je afera Watergate. Te je 1974. godine na vlast došao Gerald Ford koji je pomilovao svog prethodnika Richarda Nixona.

Američki predsjednici uvijek su bili interesantni ne samo SAD-u već i u svim drugim državama svijeta. O njima su se često radili filmovi, a izbori se prate s velikom pozornošću. Isto tako je bilo i s aferom Watergate, koja ima svoju filmsku verziju. Ako poželiš pogledati neki film o predsjednicima ili aferama, možeš ga streamati s nekog od online servisa. I to funkcionira bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet).

Ako ga pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u BluRay formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, a te 1974. nije to bilo moguće. Ali ako pogledamo brzine iz 1990., kada se Internet počinje masovnije probijati na tržište, trebalo je čekati oko 9500 sati. Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 390 dana!

Različite igračke su nam bile zanimljive u različitim razdobljima naših života. U 1974. nije se igralo kao danas – konzole poput Nintenda i PlayStationa nisu biti bile u planu. Jedna od onih koja je napravljena upravo ove godine je trodimenzionalna slagalica koju izrađuje mađarski arhitekt Ernő Rubik. Tako je, radi se o Rubikovoj kocki. Ona će postati jedna od najprodavanijih igračaka kasnije, ali kasnije dolazi i Internet. Upisivanjem kocke u tražilicu dobijemo načine na koju je brže možemo riješiti, što nije bilo moguće ove godine kada je napravljena.

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1974
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Općenito, danas nam je teško zamisliti da nešto ne možemo jednostavno ukucati u Google i saznati odgovor. Najveća svjetska baza znanja i činjenica (i videa i GIF-ova) temelje ima u 1996. godini, a osnovana je 2003. Na početku je ideja bila jednostavno napraviti dobru tražilicu, a u međuvremenu smo dobili čitav niz alata bez kojih je danas gotovo nezamislivo raditi.

Za nas promjena počinje 1999. godine, kada u Hrvatsku dolazi A1 – tada pod imenom VIPnet. Ma sigurno se toga sjećaš! Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo put imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. Napokon!

Nova promjena stigla je početkom novog stoljeća, 2001. godine. Tadašnji VIPnet omogućio je nama korisnicima da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon, za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME,  svijet se iz zaista promijenio od 1974. godine, dana kada je svijet postao bogatiji za tebe (kao i za Mirka Filipovića, Leonarda DiCaprija, Victoriju Beckham, Penélope Cruz i Evu Mendes). Sve se ovo – i još mnogo toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, nove su navike kod čitanja novina, svoje osjećaje i mišljenja razmjenjujemo putem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!