Kako bi svijet, a posebno Sjedinjene Američke Države, preživjeli predsjedničke izbore bez izvedbi Saturday Night Livea (SNL)? Teško! Legendarna emisija prvi put je prikazana 11. listopada na NBC-u. Skečevi koji zabavljaju publiku obično parodiraju aktualne događaje ili osobe. Posebno se pamte izvedbe raznih američkih predsjednika pa i odigrane televizijske debate.

Bill Gates i Paul Allen upravo su tvojoj godini osnovali veliki Microsoft! Samo ime zapravo je spoj dvije riječi – Microcomputer i Software. Gates i Allen bili su prijatelji još iz djetinjstva, a Gates je dobio ideju da naprave program za novo računalo Altair 8800. Tada je Gates imao tek 19 godina i bio je student na prestižnom Harvardu koji zbog posla napušta. Nakon što su uspjeli napraviti BASIC program za Altair računalo i uspješno ga predstavili, osnovali su svoju tvrtku. I ostalo je, kako se kaže, povijest.

Pjesma godine bila je „Love Will Keep Us Together“! Nju je prvo snimio sam autor Neil Sedaka, ali američki pop duo Captain & Tennille su sa svojom obradom pjesmu proslavili i doveli na vrhove ljestvica. U SAD-u je ovaj singl bio najprodavaniji te 1975. godine, a nagrađen je i Grammyjem. Poslušaj pobjedničku verziju Captainea &Tennille!

Na filmskom platnu traje dominacija Kuma! Te godine drugi dio iz trilogije osvojio je titulu najboljeg filma godine. Film je na dodjelu došao s 11 nominacija dok je kući ponio šest Oscara, što je duplo više od prvog nastavka. Za ovakav klasik je uvijek dobro vrijeme, a baci pogled i na trailer!

Ova je 1975. godina na naše prostore donijela i televiziju u boji! Doslovno: od te se godina televizijski program počinje emitirati u boji – iako će proći još neko vrijeme tijekom kojeg ćemo morati namještati antene da bismo uhvatili signal. Stariji se sigurno sjećaju, ali to je doba kada se antene namještaju na krovovima. Daleko smo došli danas, kada možemo streamati bilo koji film ili seriju i to bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet).

Ako ju pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB serije ili filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u BluRay formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, a te 1975. nije to bilo moguće. Ali ako pogledamo brzine iz 1990., kada se Internet počinje masovnije probijati na tržište, trebalo je čekati oko 9500 sati. Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 390 dana!

Nakon ove godine počeli smo se fotografirati digitalno! Steven Sasson izumio je prvu digitalnu kameru u Kodaku. Sama kamera je bila teška 3,6 kilograma i imala je rezoluciju od tek 0,01 mega piksel. Slika se snimala na kasetu i to je bio proces koji je trajao više od 20 sekundi. Sassonova prva kamera snimala je u crno-bijeloj verziji.

Znaš ono kad se nerviraš jer moraš čekati tajmer od deset sekundi i pozirati? Zamisli sad da držiš kameru 20 sekundi i čekaš da se fotografira tvoj novi Instagram story. Hvala tehnološkom napretku za sve brze fotke koje danas imamo! 

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1975
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Velika promjena za sve nas zapravo počinje 1999. godine, kada u Hrvatsku dolazi A1 – tada pod imenom VIPnet. Ma sigurno se toga sjećaš! Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo put imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. Napokon!

Nova promjena stigla je početkom novog stoljeća, 2001. godine. Tadašnji VIPnet omogućio je nama korisnicima da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon, za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz zaista promijenio od 1975. godine, dana kada je svijet postao bogatiji za tebe (kao i za Evu Longoriju, Hrvoja Kečkeša, Davida Beckhama, Angelinu Jolie, repera 50 Centa, Marija Tokića, Tigera Woodsa). Sve se ovo – i još mnogo toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, nove su navike kod čitanja novina, svoje osjećaje i mišljenja razmjenjujemo putem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!