U tvojoj godini upoznali smo legendarnog Rockyja! Prvi film o boksaču Rockyju Balboi napravljen je unutar budžeta i bio je apsolutni hit, što će se potvrditi i na dodjeli Oscara sljedeće godine. U glavnoj ulozi je Sylvester Stallone kojeg je uloga proslavila i ponovit će ju još nekoliko puta u drugim filmovima o boksaču Balboi.

Hej, stani malo! Na kojem uređaju čitaš ovaj tekst? S obzirom da danas više od 70 posto sadržaja konzumiramo na mobitelima, vjerojatno je pametni telefon, zar ne? Vidiš, pitamo te zato što su upravo te godine Steve Jobs i Steve Wozniak osnovali Apple. Ideja je bila jednostavna: sastaviti svoja računala. A iz te je jednostavne ideje izašla kompanija koja je možda proizvela i uređaj na kojem ovo čitaš!

Pobjednička pjesma godine bila je „Silly Love Songs“. Radi se o autorskom djelu Paula i Linde McCartney, a izvela ju je grupa Wings. Sudjelovanje Paula McCartneyja u ovom glazbenom pothvatu učinilo ga je glazbenikom koji je te godine osvojio prvo mjesto na ljestvici u dva različita oblika, s Beatlesima i s ovogodišnjom pobjedničkom pjesmom. Poslušaj kako zvuči bez ostatka ekipe!

U siječnju 1976. s emitiranjem je počela kultna emisija TV kalendar. Iako traje samo deset minuta ova dokumentarno-povijesna emisija sažeto odrađuje sve od povijesnih, kulturnih, sportskih pa do znanstvenih  tema iz hrvatske i svjetske povijesti. Pokretači emisije su bili Obrad Kosovac i Vladimir Fučijaš. Emisija je otkrila i mnoge nove povijesne podatke te prikazala neviđene snimke događaja

U istraživanju uredništvu pomažu i gledatelji koji često šalju podatke, daju ideje i skreću pažnju na zanimljive i manje poznate događaje. Osim novinara, dio ekipe TV kalendara su i povjesničari te antropolozi. Procjene su da ovu legendarnu emisiju svaki dan pogleda oko 290.000 gledatelja.

Film godine bio je kultni „Let iznad kukavičjeg gnijezda“! Jack Nicholson za svoju ulogu je dobio Oscara, a film je sveukupno imao devet nominacija i osvojenih pet zlatnih kipića. Zanimljivo je da je film brzinski snimljen u samo tri mjeseca! Zbog svoje vrijednosti i značaja film se čuva u Kongresnoj knjižnici kao dio posebne zbirke.

Sjećaš li se kazeta i video rekordera? E pa prva VHS kaseta nastala je 1976. godine. VHS kratica stoji za Video Home System, a razvila ju je tvrtka JVC (Victor Company of Japan). S obzirom na podrijetlo tvrtke kaseta se prvo i pojavila u Japanu, dok je u SAD stigla tek sljedeće godine. Bila je to prekretnica jer sada se video morao napraviti i u kućnom okruženju, a ne samo sa skupom profesionalnom opremom. 

Oni rođeni 1976. dobro znaju ono razočarenje kad sav sretan dođeš u videoteku i jedva čekaš uzeti doma film za druženje petkom navečer, ali ne – on je već posuđen…  E pa tih problema više nemamo! Poželiš li pogledati neki film, možeš ga streamati s nekog od online servisa. I to funkcionira bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet).

Ako ga pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u BluRay formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, a te 1976. nije to bilo moguće. Ali ako pogledamo brzine iz 1990., kada se Internet počinje masovnije probijati na tržište, trebalo je čekati oko 9500 sati. Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 390 dana!

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1976
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Ova godina bila je prekretnica i za promet. Počeo je letjeti prvi nadzvučni zrakoplov na komercijalnim linijama. Radilo se o tipu Concorde koji je mogao premašiti brzinu dvostruko veću od brzine zvuka, što je bilo i dva puta brže od tadašnjih putničkih zrakoplova. Letjeli su na većoj visini, od 18.300 metara, a bili su poprilično uski. U vremenu prije korone mogli smo lako letjeti do svakog dijela svijeta – i moći ćemo ponovno. Ali malo tko je to mogao i zamisliti te 1976. godine kada su prvi Concordi poletjeli preko Atlantika.

Jednako se revolucionarna promjena dogodila 1999. godine, kada u Hrvatsku dolazi A1 – tada pod imenom VIPnet. Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo put imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. Napokon!

Nova promjena stigla je početkom novog stoljeća, 2001. godine. Tadašnji VIPnet omogućio je nama korisnicima da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon, za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz zaista promijenio od 1976. godine, dana kada je svijet postao bogatiji za tebe (kao i za Petra Grašu, Vladimira Klička, Tima Duncana, Francesca Tottija, Colina Farrella i Reese Witherspoon). Sve se ovo – i još mnogo toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, nove su navike kod čitanja novina, svoje osjećaje i mišljenja razmjenjujemo putem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!