Ovo je godina u kojoj smo prvi puta upoznali Ratove zvijezda i oduševili se, naravno. Sljedećih će godina izaći i novi nastavci – i ova će futuristička bajka zaludjeti generacije koje dolaze i puno poslije tebe.

Te smo 1977. godine izgubili kralja rocka, Elvisa Presleyja. Jedan od najvećih (ako ne i najveći) svih vremena preminuo je u 52. godini na svojem imanju Graceland, a bio je toliko popularan da se za njegov sprovod formirala povorka od 80.000 ljudi! Elvisove pjesme volimo i danas, a te smo godine najviše uživali uz “Tonight’s the night” Roda Stewarta. Uostalom, poslušaj.

Jesi li pustolovna osoba ili više kaučni krumpirić? Možda si totalno pustolovni duh, ali malo je pustolova poput Georgea Williga poznatog i kao čovjek muha koji se te godine odlučio popeti na vrh Svjetskog trgovačkog centra. Uspon na 415 metara visok centar (ukupno 110 katova) trajao je tri i pol sata, a za njega je Willig morao pripremiti posebne kopče kako bi se uopće mogao popeti. Razmisli o tome kada sljedeći puta kreneš dizalom na drugi kat!

Te je godine kina poharao film o skromnom i siromašnom boksaču Rockyju Balboi koji izaziva svjetskog prvaka. Naravno, i pobjeđuje. Sylester Stallone kao glavni glumac kasnije će glumiti u cijelom serijalu. (Koju godinu kasnije snimit će i prvog Ramba i zauvijek postati sinonimom za akcijskog junaka.)

Možda ne znaš, ali te 1977. godine Zagreb je snijeg zabijelio već 17. rujna, najranije otkako postoje mjerenja. Naša metropola rijetko doživljava one filmske snježne zime kakve gledamo u filmovima, a globalno zatopljenje tu baš i ne pomaže. Ali zato ako poželiš pogledati neki snježni film, možeš ga streamati s nekog od online servisa. I to funkcionira bez greške i štucanja (posposebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet).

Ako ga pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u BluRay formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, a te 1977. nije to bilo moguće. Ali ako pogledamo brzine iz 1990., kada se Internet počinje masovnije probijati na tržište, trebalo je čekati oko 9500 sati. Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 390 dana!

Inače, ovakve računice tvoje računalo može riješiti u djeliću sekunde. To je sve dio tehnološkog napretka u posljednje 43 godine, a jedna od tvrtki zaslužnih za digitalni svijet kakav danas poznajemo svakako je Oracle, osnovana upravo 1977. godine u Silicijskoj dolini. Trebat će samo koja godina da računalne igre zauzmu tržište, a jedna od popularnijih već je godinama World of Warcraft, a najbolji igrači prave su sportske zvijezde.

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1977
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

A zvjezdani je status 1999. dobio A1 – tada pod imenom VIPnet – kada je 1999. došao u Hrvatsku. Ma sigurno se toga sjećaš! Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo put imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. Napokon!

Nova promjena stigla je početkom novog stoljeća, 2001. godine. Tadašnji VIPnet omogućio je nama korisnicima da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon, za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz zaista promijenio od 1977. godine, dana kada je svijet postao bogatiji za tebe (kao i za Shakiru, Mirzu Džombu, Ivanu Bolanču, Anu Rukavinu, Kanye Westa, i Ivu Majoli). Sve se ovo – i još mnogo toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, nove su navike kod čitanja novina, svoje osjećaje i mišljenja razmjenjujemo putem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!