Poznaješ li nekog tko obožava lazanje i mrzi ponedjeljke? Ne, ne mislimo na tebe, nego na mačka Garfielda! Djed autora stripa zvao se Garfield pa je Jim Davis svojeg mačjeg junaka nazvao po djedu. Strip je počeo izlaziti 1976. godine, no ove je godine promijenio ime i počeo izlaziti kao Garfield te je postao najprodavanijim na svijetu.

Tih smo sedamdesetih godina plesali na disco. I to kako smo plesali! (Uostalom, svrati u 1977. godinu i provjeri hitove te godine!) Ovo je doba njujorškog Studija 54 i slavnih tuluma (ne brini, ni mi nismo bili tamo), a jedna od pjesama koje sjajno utjelovljuju duh te ere svakako je „Shadow Dancing“ Bee Geesa. Klikni, podsjeti se i javi možeš li ostati sjediti na mjestu.

Te smo godine plesali na zarazne ritmove Briljantina. I te je godine u kina stigao i Superman. Inače možda ne znaš, ali zabavna trivia vezana uz ovaj film jest da je jedan od njegovih scenarista i Mario Puzo, čovjek koji je napisao Kuma. Te smo godine uživali i uz Woody Allenov film Annie Hall. Mnogima je ovo i najdraži Allenov film, uostalom prisjetimo se kako je taj film izgledao!

A uz super filmove najbolje se uživa uz topli kakao, zar ne? Možda će te razveseliti da znaš kako je upravo u godini tvog rođenja Kraš izbacio novi proizvod: Kraš Express, poznat po neobičnoj kutiji u kojoj se prodavao, a koja je izgledala poput dimnjaka.

Ali ako pogledamo brzine iz 1990., kada se Internet počinje masovnije probijati na tržište, trebalo je čekati oko 9500 sati. Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 390 dana!

Ako ga pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u BluRay formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, a te 1978. nije to bilo moguće. Ali ako pogledamo brzine iz 1990., kada se Internet počinje masovnije probijati na tržište, trebalo je čekati oko 9500 sati. Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 390 dana!

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1978
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Zahvaljujući super brzom internetu možemo gledati filmove, ali i primati poštu. Vjerojatno te neće iznenaditi činjenica da je više od polovice svih poslanih mailova svakog dana u stvari neželjena pošta, ali možda će te iznenaditi da je upravo 1978. godine poslan prvi spam mail.

Poslao ga je Gary Thuerk koji je odlučio propagandni materijal poslati na 293 različite adrese, putem tadašnje prethodnice Interneta, zvane ARPANET. Ni prvi primatelji SPAM-a nisu bili sretni kad su ga dobili, a to ne nije ni u današnje vrijeme promijenilo. Danas ipak možemo filtrirati mailove i manje se živcirati, hvala tehnologiji!

Danas stvarno svašta možemo, a ta je velika promjena počela 1999. godine, kada u Hrvatsku dolazi A1 – tada pod imenom VIPnet. Ma sigurno se toga sjećaš! Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo put imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. Napokon!

Nova promjena stigla je početkom novog stoljeća, 2001. godine. Tadašnji VIPnet omogućio je nama korisnicima da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon, za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz zaista promijenio od 1978. godine, dana kada je svijet postao bogatiji za tebe (kao i za Ashtona Kutchera, Ivana Leku, Vesnu Pisarević, Kobea Bryanta, Vanessu Mae, Edu Majka, Gianluigi Buffona). Sve se ovo – i još mnogo toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, nove su navike kod čitanja novina, svoje osjećaje i mišljenja razmjenjujemo putem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!