Za početak, od te smo godine glazbu mogli nositi sa sobom! Sony je te godine na tržište izbacio prvi prijenosni kazetofon – walkman. Danas glazbu nosimo na mobitelu i vjerojatno koristimo neki od streaming servisa da bismo je slušali bez ometanja, ali pokušaj samo zamisliti kakvu je revoluciju izazvao izum prijenosnog kazetofona sa slušalicama! Nakon njega je uslijedio discman pa MP3 player pa današnji mobitel koji je i walkman i prijenosni TV i hodajuća enciklopedija i telefon… ma sve!

Znaš li za band The Knack? Možda znaš, možda ne znaš, ali sigurno znaš njihovu pjesmu My Sharona! Na nju se plesalo i plesalo te 1979. godine, ali budimo iskreni, bila je hit na plesnim podijima još puno, puno godina poslije. Poslušaj!

U Split je te godine stigla sredozemna medvjedica Adrijana – maskota osmih Mediteranskih igara koje su te godine održane u našem gradu. Igre su okupile 14 država u 26 sportova i 186 disciplina, a radi igara je otvoren i regionalni televizijski centar Split – prvi takav izvan Zagreba!

Te smo 1979. godine dobili pregršt sjajnih filmova koji se redovito spominju kao klasici: Apokalipsa danas, Alien, Sav taj jazz, Zvjezdane staze… Oscarom se te godine ovjenčao Lovac na jelene s Robertom De Nirom i Meryl Streep u glavnim ulogama.

Većinu ovih filmova danas možeš pogledati na nekom od streaming servisa. I to funkcionira bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet). Ako ih pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB na primjer filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u BluRay formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, a te 1979. nije to bilo moguće.

Ali ako pogledamo brzine iz 1990., kada se Internet počinje masovnije probijati na tržište, trebalo je čekati oko 9500 sati. Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 390 dana!

Možda ne znaš, ali te su godine održani i prvi izbori za Europski parlament. Tada se biralo 410 zastupnika u Europski parlament, a tadašnja Europska zajednica je imala tek devet članica (Francusku, SR Njemačku, Italiju, Dansku, Nizozemsku, Luksemburg, Belgiju, UK i Irsku). Tada se – kao i na većini mjesta i danas – glasalo uobičajenim putem, ali Estonija već uvodi digitalno glasanje, što je sasvim sigurno budućnost.

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1979
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Budućnost je došla na velika vrata 1999. godine, kada u Hrvatsku dolazi A1 – tada pod imenom VIP. Ma sigurno se toga sjećaš! Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo put imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. Napokon!

Nova promjena stigla je početkom novog stoljeća, 2001. godine. Tadašnji VIP omogućio je nama korisnicima da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon, za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz zaista promijenio od 1979. godine, dana kada je svijet postao bogatiji za tebe (kao i za Stipu Pletikosu, Valentina Rossija, Ivana Karlovića, Ivana Ljubičića, Ivana Balića, Ivicu Kostelića i Michaela Owena). Sve se ovo – i još mnogo toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, nove su navike kod čitanja novina, svoje osjećaje i mišljenja razmjenjujemo putem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!