Te su 1980. godine fanovi Ratova zvijezda, jedva dočekali novi nastavak filmskog serijala. Stigla je Epizoda V: Imperij uzvraća udarac – po izboru kritičara najbolji SF film svih vremena. Uostalom, čak i fanovi pamte legendarnu scenu kada Luke Skywalker otkriva tko mu je zapravo otac.

Godina tvojeg rođenja ostaje upisana u povijest i kao godina u kojoj je ubijen legendarni Beatle John Lennon. Te smo godine – a i još puno godina poslije – plesali na pjesmu „Call me“ koja je bila hit godine koju je otpjevala Debbie Harry (pjevačica grupe Blondie). Poslušaj hit pjesmu godine!

Te je 1980. godine u svjetskim kinima hit bio film Kramer protiv Kramera koji je s dodjele Oscara otišao s ukupno 5 zlatnih kipića, među ostalim za glavne uloge (Dustin Hoffman i Meryl Streep), ali mi ćemo je više pamtiti po početku emitiranja serije Velo misto. Serija je nastala prema knjizi velikog Miljenka Smoje i opisuje kroniku Splita tijekom prve polovice 20. stoljeća.

Danas je to teško zamisliti, ali osamdesetih smo godina Velo misto – i druge serije koje su tada bile super popularne, poput Dinastije koja se počinje emitirati godinu kasnije – pratili prikovani uz TV ekrane, iz tjedna u tjedan. Nismo ih mogli skinuti za poslije ili streamati kad nam je zgodno. A nismo mogli ni bingeati – osim u ljetno doba filmskih i serijskih maratona.

A danas Netflix izbaci čitavu seriju odjednom pa je možemo streamati s nekog od online servisa kada nam to odgovara. I to funkcionira bez greške i štucanja (posebno ako koristiš A1 Super Internet ili A1 Turbo Internet). Ako ih pak poželiš preuzeti za gledanje u offline modu, za 4GB serije ili filma (koristili smo za izračun prosječnu veličinu filma u BluRay formatu), na današnjim ćeš A1 Turbo Internet brzinama čekati 34,4 sekunde, a te 1980. nije to bilo moguće. 

Ali ako pogledamo brzine iz 1990., kada se Internet počinje masovnije probijati na tržište, trebalo je čekati oko 9500 sati. Da se ne mučiš s računanjem, to je više od 390 dana!

Danas nam se to ne čini toliko važnim, ali 1980. godina donijela je i revoluciju televizijskog programa! Te je godine s emitiranjem započeo kviz Kviskoteka. Bio je najgledaniji dio zabavnog programa, a njegovi su voditelji i autori bili gotovo zvijezde!

Koliko ti vremena treba da preuzmeš 4GB?

Internet 1980
0 sati
Pri brzini od 1 kbit/s
A1 Turbo Internet 2020
0 sekunde
Pri brzini od 1 Gbit/s

Slična se revolucija, ali u telekomunikacijskim uslugama, dogodila 1999. godine, kada u Hrvatsku dolazi A1 – tada pod imenom VIP. Ma sigurno se toga sjećaš! Pojavio se teleoperater koji je prvi ponudio uslugu mobitela na bonove. A ako bi nešto zapelo, po prvi smo put imali operatera koji je nudio 24/7 korisničku podršku. Napokon!

Nova promjena stigla je početkom novog stoljeća, 2001. godine. Tadašnji VIPnet omogućio je nama korisnicima da parkiranje platimo SMS porukom. Deset godina kasnije, mogli smo imati jedan ugovor s objedinjenim uslugama: za fiksni telefon, za Internet i za TV.

Evo, PLACEHOLDER_IME, svijet se iz zaista promijenio od 1980. godine, dana kada je svijet postao bogatiji za tebe (kao i za Jasona Segela, Venus Williams, Jessicu Simpson, Goran Bogdana, Christinu Aguileru, Jakea Gyllenhaala, Kim Kardashian West). Sve se ovo – i još mnogo toga – dogodilo tijekom tvojeg života. Nastajali su filmovi i serije, pojavili su se Netflix, Spotify i Deezer, nove su navike kod čitanja novina, svoje osjećaje i mišljenja razmjenjujemo putem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Twittera… Ali i dalje učimo, razvijamo se, istražujemo. I dalje se upoznajemo, zaljubljujemo, zbližavamo. I dalje pronalazimo nove i čudesne načine da mijenjamo svijet – baš zbog tebe. Jer u središtu svih promjena si ti – i ti povezuješ sve ovo u samo svoju i jedinstvenu priču!